Olyan családok, ahol nincs kisgyerek és mindenki dolgozik: ti hogy oldjátok meg az evést?
hát ez az, hogy hat körül hazaesik az ember, 8-ig kajafőzés, utálom az egészet, aztán még mosogathatsz is közben vagy utána.
Szombaton fél nap vásárlás, másik fél nap meg főzés, takarítás, vasárnap szintén főzés, du. lehetne dögleni, ha nem kellene mindig anyóshoz menni. El is ment az élet.
Pénteken vásárolok és szombat-vasárnap főzők úgy, hogy abból még hétfő-keddre is maradjon, vagy legalábbis egy kis "átalakítással" legyen kaja. (Pl. pörkölt-maradékból gulyásleves, vagy húsos káposzta stb.) Ezek viszonylag kevés időt igényelnek.
Akkor szerdán még főzök valamit, ami szintén elég 2 napra. Ez esetben pénteken jön a sültkrumpli tükörtojással, vagy összeütök egy tojásos nokedlit, esetleg valami panírozott stb.
1. Egy hétre előre főzés, aztán fagyasztás, adott nap reggelén átteszed a hűtős részbe, és kiolvad estig.
2. Kaját rendelsz.
3. Megtanulsz fél óra alatt főzni. Nem lehetetlen, sőt!
A fagyasztás tényleg nagyon jó ötlet!
Én 2 adagokat szoktam lefagyasztani.. pörkölt, töltött káposzta, pizzatészta, lecsó stb. Elég sok mindent!
Mindig van néhány fajta kaja lefagyasztva, így csak előkapom este, és másnapra kienged.. vagy ha nem tudok várni, akkor beteszem a lábasba, és gáztűzhelyen felmelegítem.
Én egyébként szeretek főzni.. és nagyon sok kaja elkészíthető fél óra alatt. :) Ismeritek azt a műsort, hogy 'Jamie 30 perces kajái'? Érdemes megnézni, mert nagyon finom és változatos ételeket dob össze, összvissz 30 perc alatt. :)
Általában hétvégén főzünk nagyobb adagokat, és mi is fagyasztunk belőle le.Így hétköznap csak ki kell venni a fagyóból, és esetleg köretet készíteni hozzá.
Ha nincs semmi a fagyóban, akkor vagy főzelék, vagy rántotta, lecsó, vagy gyorsfagyasztott valami rizzsel vagy sült krumplival...
Bevásárlás: csütörtök délután, listával irány a tesco. Amiket általában veszünk, ott a legolcsóbbak, 20 forint differencia miatt nem megyek el máshová, mert az időm értékes. Egy hétre előre vásárolok, aztán egy hétig semmilyen bolt közelébe se megyek. A kenyér, tej eláll simán egy hétig a fagyasztóban, még akár tovább is.
Péntek délután takarítok. Csak akkor és nem máskor, megvan a rutin, másfél óra alatt végiggaloppozom a lakást. Máskor nem takarítok, egy hét alatt nem lesz akkora kosz, főleg hogy alig vagyunk otthon, az időm pedig értékes, hogy erre pazaroljam.
Ha nem megyünk semerre, akkor péntek este főzök. Extra kaják csak sátoros ünnepekkor vannak, este kb. 3 óra alatt megcsinálom a következő heti menüt. A kulcs a munkaszervezés, ilyenkor senki nem jöhet be a konyhába, mert pontosan kiszámolom, mit hogy csinálok, hogy a lehető legtöbb folyamat fusson párhuzamosan, így a lehető legrövidebb idő menjen el a főzésre. Pl. az egyik hátsó rózsán düdörög a pörkölt, mellé felteszek egy nagy fazék vizet forrni, aztán felteszem a harmadik lábasba a borsót főni, a negyediken megcsinálom a rántást. Amikor kész a rántás, forr hátul a víz, megy bele a tészta, közben hűl a rántás, aztán belerakom a főzelékbe. A helyére megy egy fej előre felvágott hagyma, olajon párolódik, közben befejezem a borsófőzeléket, és annak a helyére is megy egy adag, az egyikből rizs lesz, a másikból bolognai szósz.
Tehát párhuzamosan egy pörkölt, egy bolognai és egy borsófőzelék elkészítése nincs egy óra. Gyakran is csinálom őket :D
Emellett gyakran eszünk párolt zöldséget (mirelitből), salátát, natúr sült húst (ez a kedvencem, csak előző nap be kell pácolni, aztán egy órára ottfelejteni a sütőben), rakott krumplit, karfiolt, stb. Mindet pont azért, mert minimális munkával elkészíthetők :)
Ja és húsleves!!! Az is olyan, hogy megmosod a húst, felrakod főni, aztán megpucolod a zöldséget, mire végzel, mehet bele a levesbe. Megfűszerezed és egy órára ottfelejted kis lángon. Érdemes minimum 5 literes fazékban csinálni, az jó sokáig kitart és igazán nem dolgoztál sokat vele :)
Ha nincs időm pénteken főzni, akkor főzök szombaton, akkor is estefelé, amikor már fáradt vagyok és máshoz úgyse lenne kedvem. Aztán amikor kihűltek az ételek (ha este főztem, akkor másnap reggel), kiadagolom őket. Az én adagom 450 ml, vettem szupi kis csatos, hermetikusan záródó dobozokat, azokban rakom el őket. A páromé carte d'or-os dobozba kerül, mert nagyétkű. Levest 400 ml-es dobozba rakok, mert kb. annyi fér bele egy levesestányérba.
Mindent berakok a fagyasztóba, aztán indulás előtt csak ki kell venni. Levesnél plusz pont, hogy tuti nem folyik ki, mert nem olvad fel, amíg beérünk a melóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!