Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Gáz főzőlap, vagy kerámia...

Gáz főzőlap, vagy kerámia lapos, melyik a jobb és miért?

Figyelt kérdés
2011. júl. 20. 23:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

én a gázt preferálom.

a villanynál szenvedni kell a maradékhővel, lassabban melegszik fel az edény. persze lehet, h szebb, igényesebben néz ki, könnyebb takarítani, de nekem macerás a használata.

2011. júl. 21. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
Gáz - nézd meg a főzős műsorokban is azt használják a "profik":-) De gazdaságosabb és sokkal könnyebb szabályozni.
2011. júl. 21. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:

Én a gázfőzőlapra szavazok! Egyébként, nekem kinézetre is jobban tetszik, mint az a sík kerámialap.

Gyorsabban forr fel pl a víz, meg minden más hamarabb fő meg, könnyebb szabályozni... stb. Illetve az tényleg igaz, hogy a főző műsorokban mindegyik szakács gázfőzőlapot használ! :))


Annyi előnye a kerámiának, hogy könnyebb takarítani, de a másikat sem sokkal nehezebb, ha rendszeresen áttörlöd. A lényeg, hogy ne hagy, hogy erősen ráégjen valami.

2011. júl. 21. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim válasza:
100%

Nekem régebben gáz volt most meg kerámia van otthon. A szakmám mellesleg szakács.

A kerámia sokkal jobb, csak egy kicsit meg kell szokni és hozzávaló edények kellenek (a gázon bármilyen ócska lábasban, fazékban is főzhetsz, a kerámia laposon csakis dupla aljúba stb - szócal drágább az edényzet hozzá).

A kerámia lapos tűzhelyek több fokozatúak (nekem 1-6-ig lehet). sokkal pontosabban jobban be lehet belőni mint a gázt mert tudod mit szeretnél (pl már felfort az étel akkor 4-es, ha fedő is van rajta 2 vagy 3-as fokozat, ha csak melegen tartasz 1-es fokozat, ha emelni akarod a hőmérsékletet 5-ös fokozat. A 6-os ne nagyon használd mert könnyen odaég annyira meleg, de ha mellette vagy és kavarod állandóan akkor nem gond. A gázt meg állandóan lesheted hogy nagyon ég -e vagy kihűlik alatta minden.

Viszont takarítani szerintem nehezebb a kerámia lapost (van hozzá speciális, pengés takarító eszköz 1400 Ft kb 1 évig tudod vele takarítani, majd betétet cserélsz benne - 5 betét 1500 Ft körül van)

A kerámia lapos biztonságosabb is mert nem lehet gáz szivárgás. Nekem a lakásba be se jön a gáz és nem is drágább az üzelmetetés.

2011. júl. 22. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim válasza:
Nekem volt mindkettő. Először kerámia, aztán átköltöztem másik lakásba, ahol gázégős van. Utálom, főleg a takarítás miatt, az ablak mellett van és ha van egy kis huzat fújja a lángot balra jobbra. Ha majd egyszer választhatok akkor csak is kerámia kellene. Egyébként szerintem nem macera a tisztítása. Nekem legalábbis nem, mert én minden főzés után letakarítottam. Egy kis cif meg szivacs(nem a dörzsis fele) és kész is. Én nagyon szerettem, bár azt mondják teljesen meg kell szokni vele a főzést.
2011. júl. 23. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 szvviktor válasza:

Szerintem a helyes megoldás az indukciós főzőlap. Tudom nem ez a kérdés, de hátha még is segít a kérdés fölevőjének a választásban. Az indukciós főzőlap ötvözi a gáz jó tulajdonságait (gyorsan melegít, és azonnal reagál, nincs maradékhő), és a hagyományos főzőlap előnyeit (dekoratív, nincs nyílt láng)

Az ára egyre jobban közelít a hagyományos főzőlapokéhoz. Jelenleg kb. már 20%-os felárral megkaphatóak.

2011. júl. 24. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:

Nekem korábban gázos volt, most villanyos van. Én nem tudtam megszokni igazán a villanyt egy év alatt sem. Takarítani sokkal nehezebb mint a gázost, bármi kifröcsög egy picit az biztos hogy rá fog kerülni a főzőlapra és azonnal odaég mint atom. Aztán hőfok állítgatásnál (legalábbis az én Bosch lapomon) akár 5-6 művelet kell az érintőpanelen, ha közbe félrenyomtál valamit, akkor megint...A gáznál odanyúlsz, megtekered a gombot és kész.

Aztán púpos aljú lábas nem jó hozzá, csak aminek szép sima az alja. Drágábbnak nem drágább rajta a főzés mint a gázoson.


Egyetlen nagyon nagy előnye van az elektromosnak: egész pontosan szabályozható a hő langyostól a forróig, így tényleg lehet rajta finoman gyöngyöztetni a kocsonyát, megfőzni a tejberizst állandó kavarás és mégis odaégetés nélkül..(Gyakorlatilag az előttem szóló szakács válaszát tudom megerősíteni szinte szórul szóra)


Ha most építenék konyhát, én gázos tűzhelyt tennék bele, meg egy kis két lyukas rezsót pluszban :-)

2011. júl. 25. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim válasza:
Nekünk kerámialapos van, és sokkal gyorsabban felforr rajta a víz mint a gázosan, plusz mivel légkeverős, a sütik is gyönyörűen átsülnek, megdagadnak ahogy kell! Sokkal szebb, igényesebb,és nem kell a rácsokra ráégett kosszal küszködni,hogy leszedd rólla, ezt mi miután kihül(Ami nem több 5 percnél) áttöröljük és kész maximum ha ráég valami akkor feláztatjuk és kész is!Jah, és szerintem még gazdaságosabb is mint a gáz, mert egy gázpalack pl. 4000ft-körül lehet mi meg összességében 1 hónapban fizetünk 10000ft villanyszámlát és abba nagyon sok minden beletartozik(Villany,számítógépek,3 tv, a bojler,rádió,mosógoép,stb.stb.) De persze te tudod :)
2011. júl. 25. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 Loach válasza:
Én ha megtehetném, akkor mindkettőt szereltetnék, mindegyiknek megvan a maga előnye. Elektromosból, ahogy már vki írta is előttem, indukciós lapot vennék, mert hatékonyabbb, jobb és biztonságosabb mint a sima kerámialap, igaz drágábbak hozzá az edények, mert bármilyen edénnyyel nem jó...viszont vasedényben piszokgyorsan lehet vele főzni, és tényleg jól szabályozható. A gáz előnye az, hogy áramszünet esetén is tudsz főzni (tekintve, hogy gázszünet ritkábban szokott lenni, ezért vmivel biztosabb) illetve bizonyos ételekhez, főzési stílushoz jobban passzol (mint pl a wok). Takarítani mindegyiket rossz, sok különbség nincs közöttük. (Amíg otthon laktam indukcióslapon főztem, mióta elköltöztem a szüleimtő gázon főzök) Amiben egyértelműen jobb az elektromos, az a sütő! :)
2011. júl. 25. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim válasza:

Én is találkoztam már mind a kettővel. sőt... A kerámialapos sütőnél van olyan aminek ugyan olyan tekerős a gombja:) Nekem jelenleg most ez a verzió van az albimba, de elsejétől azt hiszem már az érintős lesz ahova költözünk. Így gyakorlatilag nekem választási lehetőségem nincs. Előtte viszont sokszor volt gáz a legócskábtól a legmodernebbig, illetve már túl vagyok az érintős kerámialaposon is (így nem lesz nehéz megszokni).

Én ugyan úgy használtam régebbi lábast is mindkettőn (nagymamámék ha nálam hagytak valamit és éppen szükségem volt nagylábasra akkor előkaptam) és prímán működött a kerámialaposon is. Sőt! Mivel kicsit bambább típusú vagyok sokszor előfordúlt a gázosnál, hogyha nem volt külön műanyag a lábas füle persze, hogy csupasz kézzel nyúltam hozzá:D és megégettem rengetegszer magamat. Ehez képest észrevettem, hogy ha kerámialaposon használom akkor akár fém a füle a lábasnak alár bármi más nem melegíti fel. Ez tényleg nagyon szupi, mert hiába rendesen fő az edényben az étel... maga az edény nem forró(persze addig amég az étel benne van addig a sávban a külseje is az a fület leszámítva- ki kellett próbálnom meddig meleg:D).


Takarítása nekem sokkal sokkal egyszerűbb. A hozzá való folyadék 100%osan feloldja a trutyit róla. Ezek után már csak egy sík felületet kell átpucolni( az a kis kaparó is egyszerű, furcsa hogy nem sérti fel a felületet, de egyszerűbb mint azzal a fém szivacsosizével pucolni bármi mást). Viszont a másiknál mire leveszem azt a nehéz vasat (amit sose fogok tudni igazán tisztára takarítani) körbe kell kerülgetve pucolnom az egészet. nekem ki kellett a kis karikákat is szedni, hogy rendesen hozzájuk férjek.

Mivel mesterszakács nem vagyok így csak annyit tudok mondani, hogy mind a kető megfőzi amit szeretnék:D azt leszámítva, hogy a kerámialapos számomra sokkal kényelmesebb. Még azt nem is említettem, hogy azoknál a régi gázasoknál ahol külön kel a tüzet gyufázni...azoknál a sütőt beindítani...életveszély)


Ha valaha saját konyhát fogok berendezni akkor viszont olyat szeretnék ami az egyik ismerősömnek van. Sajnos nem tudom hogy azt is kerámialaposnak hívják-e. A működési elve és kinézete ugyan az, viszont ha rátenyerel se égeti meg magát vele:D Az kisgyerekekhez is nagyon biztonságos illetve olyanokhoz amilyen én is vagyok:D Ráadásúl nekem nemsokára gyerekem is lesz:D

2011. júl. 25. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!