Házilag, viszonylag természetes módszerekkel, hatékonyan hogyan lehet penészt eltüntetni?
itt egy saját recept (: de nagyon joo:D
1 csomag szoda bikarbona 1 TK só 4-5 EK ecet majd 1 friss citrom:) a só suruláshoz a citrom a jo illat miatt kell:) hatásos:D
Én hipóval csináltam. A nyaralóban óriási területen volt penészfolt. Betöltöttem fél liter hipót egy "spriccelős" ablakmosó flakonba és rányomtam az egészet. Semmi mást nem kellett csinálnom. A penész lefolyt a falról, nyoma sem maradt és azóta sem jelent meg.
Egyébként a sokat ajnározott "savó és társai" penészölők nem mások, mint közönéges hipó díszdobozban. Bárki megnézheti ha a normál hipó és a díszdobozos apróbetűs szövegét összehasonlítja.
Az meg, hogy a hipó méreg és gyerek közelében tilos használni, így, ebben a formában badarság. Persze, hogy nem kell megitatni vele. Azonban a hipó a falon egy óra alatt elbomlik és utána már ott sincs. A visszamaradt nátrium-hidroxid meg lassan átalakul mosószódává. Ezzel az erővel a szódabikarbónától is félni kellene. Pláne, ha a süteményben meg is sütik.
Második válaszoló? Miért jó az, hogy több dolgot összekeversz? A szódabikarbóna és az ecet egymás ellen hat. A keletkező semleges kémhatású nátrium acetát és a keletkező szén-dioxid nem igazán hatja meg a penészt.
Külön-külön a sav vagy a lúg el tudná roncsolni a sejtfalakat, de együtt hatástalan.
A konyhasó pláne nem csinál semmit. Ezzel az erővel a mosógépben soha nem lehetne penész, mivel a mosóporok nagyrészt sóból állnak.
A súrolással pedig - ha ügyes az ember - még tovább kergeti a spórákat a levegőbe.
Vagy használj magában ecetet (bár az nagyobb mennyiségben lemarhatja a falat is), vagy szódabikarbónát, mosószódát. De a legjobb, ha az előző válaszoló hipóját használod. Utóbbi 3 mind lúgos kémhatású és a vakolatot, meszet, diszperzitet békén hagyja, az élő sejteket viszont roncsolja.
Fele-fele arányban hypo + víz, egy spriccelős flakonban. Töményen lenne a legjobb, de nem bírom a szagát.
Ráspriccelem a penészre, pár perc múlva teljesen eltűnik, nem kell törölgetni sem. Ugyanaz a hatóanyag, mint a Szavonál, csak amíg az 1000 Ft, ez 30 Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!