Ezek penész foltok a papíron?
Figyelt kérdés
Egy hagyatékban találtam. Iratok mappában voltak, de a papírokon nem csak a mappán látom ezeket a foltokat.
Penész ez vagy valami más? Tovább terjedhet könyvekre, iratokra?
tegnap 23:13
1/3 anonim válasza:
Igen, penészfoltok.
Ha már száraz az irat, nem terjed tovább.
2/3 A kérdező kommentje:
Teljesen száraz. Most észrevettem pár lapon is, de 5 éve nálam vannak ezek a mappák, nem néztem át csak felületesen, de csak most vettem észre.
Akkor ha ezt beteszem a többi irat közé nem terjed tovább? vagy ha beteszem egy archiváló karton dobozba?
tegnap 23:23
3/3 anonim válasza:
1-es jól írja, penészfoltok és ha száraz a papír, akkor nem terjed tovább. A penészgombának nedvesség kell a szaporodáshoz. Dohos, levegőtlen, párás környezetben érzi jól magát. A kartondoboz jó, mert maga a karton is elvonja a nedvességet az iratoktól, magába szívja. De legyenek az iratok teljesen szárazak, mielőtt a dobozba teszed őket. A belső lapok is. Csontszárazak. Akkor nem terjed tovább a penész. És a dobozt száraz, szellős, alacsony páratartalmú helyre tedd, ne valami dohos pincébe, vagy magas páratartalmú, rosszul szellőző alagsori irodába a salgópolcra. Ha a házad/otthonod/irodád stb. fala nedvesedik, felázik, vagy valahol a sarokban beázik, salétromosodik, akkor ne tartsd az iratokat a közelében, mert ott magas a páratartalom és az kedvez a penész újra kialakulásának. Őrizd teljesen száraz helyiségben, ha sokáig meg akarod tartani a további állagromlást elkerülve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!