Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Csak én utálok takarítani?

Csak én utálok takarítani?

Figyelt kérdés
Egész héten szabadságon vagyok és elhatároztam, hogy most normálisan kitakarítok, de ma sem csináltam mosáson meg mosogatáson kívül mást. Mindig heti 1x összecsapok mindent 1 max 2 óra hossza alatt. Csütörtökön jönnek hozzánk vendégek, szeretném ha szép tisztaság lenne. Szeptember elején költöztünk össze a párommal, kezdő vagyok. Ti hogy csináljátok? Egy nap mindent? Milyen gyakran takarítotok? 80 nm a ház, 2 szoba, nappali konyha egyben és fürdőszoba wc egyben, szóval nem nagy ház.

#házimunka, takarítás,
okt. 28. 15:28
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Sima takarítás (portörlés, porszívózás, felmosás) ugyanekkora lakásban heti 1x + felmosok, ha behordjuk a sarat, vagy a konyhában kiborul valami. Fürdőszobát, wc-t 2-3 naponta kisúrolom, tükröket meg, ha összecsapjuk, akár naponta is.

Nagytakarítás - ablakpucolás, függönymosás, negyedévente.

Én mondjuk szeretek takarítani, vagyis inkább úgy mondanám, hogy nem szeretem a piszkot, rendetlenséget :)

okt. 28. 15:53
 2/10 A kérdező kommentje:
És pl a szekrények teteje vagy mögöttük, az ágy, kanapé, hűtő mögött? Vagy azzal nem kell foglalkozni?
okt. 28. 16:07
 3/10 anonim ***** válasza:
83%

Én is utálom. Nem is csinálom csak ha már feltétlen muszáj.

Annyit takaríts, hogy ne egyen meg a kosz, neked legyen megfelelő!

A vendégség előtti takarítás nagyon jó, akkor nincs időd tötymörögni, nagyon gyorsan kell csinálni. Olyasmivel nem töltesz időt ami felesleges.

A legfontosabb, a vécé, mosdókagyló, tükör legyen nagyon tiszta, illatos! A vécét mindenki fogja használni, ott egyedül lesznek és pisilés közben a vécét, fürdőszobát nézegetik - az meg is marad az emberben. Ha megpróbálod elmondani, hogy legutóbb vendégségben ahol voltál ott milyen volt a szobában a szekrény, mik voltak a polcokon, hogy állt a szőnyeg stb. nem fog menni, mert az nem marad meg. Azt viszont tudni fogod, hogy a vécébe amikor beléptél akkor büdös volt-e, a vécé tiszta volt-e, a törölközőbe jó volt-e beletörölni a kezed. Tehát ott legyen tisztaság, szépség, legyen bőven vécépapír, legyen szép és tiszta a törölköző, legyen kellemes vécé illatosító, hogyha valaki kifújná maga után akkor a következő embernek ne valami pacsuli szagba kelljen belépnie - és tegyél látható helyre fertőtlenítős törlőkendőt! Van barátunk aki nem szeret másoknál vécére menni mert nem tudja használni a vécét ha nem ő takarította (amúgy teljesen normális, csak ez a kattanása van, ő is tudja, hogy ez probléma). Ha ott van látható helyen egy már korábban megnyitott, de visszazárt (senki nem szeret olyat kinyitni ami nem az övé, de ha már használta valaki akkor könnyebb kivenni belőle) ilyen fertőtlenítős kendős tasak, akkor ha egy vendég hasonló akkor tudja használni. A többiekben meg azt a képet erősíti, hogy le volt fertőtlenítve a vécé. Én ezt szeretem, de a többi is jó:

[link]

Az előszobában legyen hely, már kabátos az idő. Érdemes a saját cuccaitokat onnan teljesen elrakni, legyen üres a fogas vagy legyen nagy üres hely rajta, hogy ne kelljen másnak a tetejére akasztaniuk a kabátjukat!

Előre döntsétek el, hogy maradjanak-e cipőben a vendégek vagy sem. Ha nem, akkor szóljatok nekik róla, mert sokan nem szeretnek zokniban lenni vagy vendég papucsot felvenni és szívesebben hozzák a sajátjukat ami kényelmes és jobban néz ki. Vagy épp ellenkezőleg, akkor eleve olyan cipőben jönnek amit könnyen le-fel tudnak venni, nőket szokott zavarni ha a cipő fontos része a ruházatnak és aztán még se lesz a lábán egész este.

Ha maradnak cipőben a vendégek akkor rajtatok is cipő legyen. Sokan ha látják, hogy papucsban vagytok vendéglátóként, akkor nem fognak cipőben maradni akármennyire is ajánljátok nekik. Ilyenkor előre fogadjátok azzal őket, hogy ez egy cipős vendégség, csak az vegye le akinek kényelmetlen abba maradni, ti is cipőben vagytok.

A nők szeretik a táskájukat olyan helyre tenni ahol védve van. Vagy az előszobában legyen egy polcféle ahová tehetik vagy a szobában mutassátok meg hova tehetik le.

Amikor levették a kabátot akkor azonnal mutassátok meg hol találják MAJD a mosdót, merre van a konyha, merre a szoba stb. hogy tudjon tájékozódni később és ne kelljen kérdezgetnie hol a vécé amikor épp használnia kell majd.

Nem kell túlzott tisztaság. Nem fogják nézni, hogy most volt-e kimosva a függöny vagy élére vannak-e állítva a könyvek stb. nagy vonalakban legyen rendben a lakás, ami zavaró lehet azt elég eldugni a hálószobába. Nekem a nappaliban van a vasalódeszka, általában nyitva, de vendégségre mindig elteszem onnan.

Az ablakot érdemes áttörölni ha pont naplemente körül jönnek a vendégek. Olyankor a fényben rettentően erősen látszik ha az ablak koszos. Ha később jönnek akkor úgy is össze lesz húzva a függöny.

A látható, csillogó felületekre érdemes figyelni, a mikró meg sütő előlapja, a hűtő ajtaja. A konyhában mindenképpen rendetlenség lesz, hiszen főztök, ott lesznek előkészítve a kaják, ott lesz majd a maradék stb. Tehát nem kell makulátlan rendet csinálni, mert 10 percnél tovább amúgy se lesz olyan.

Érdemes kitörölni a mikrót, mert ha valaki pont megmelegítene valamit, akkor durva ha korábban belül pont felrobbant valami és ott lóg a falon. Jártam úgy egy barátnőmnél aki amúgy rettentően figyelt mindig a rendre, tisztaságra, hogy az egyik gyereke berobbantotta a kajáját a mikróba és nem vette észre mert nem nézett bele. Aztán szegény barátnőmnek volt ciki amikor az egyik vendég akarta megmelegíteni a kávéját benne és kiderült hogy tiszta kosz az egész.

Ami felesleges, zavaró dolog azt csak vigyétek be a hálószobába és az legyen tabu a vendégeknek (persze ha ez egyben lakásavatóféle, akkor a hálót is meg fogjátok mutatni). Azt elég csak másnap visszatenni oda ahol volt, nem kell ide-oda elpakolni valami szekrénybe kényszerből. A másik szobában viszont legyen lehetőség bárkinek elvonulni. Nálunk volt már hogy idős embernek kellett félre vonulni mert rosszul lett és le kellett kicsit feküdnie, volt anyuka akinek szoptatni kellett vagy máskor pelenkázni a kicsit. Volt, hogy cukorbetegnek kellett inzulint beadni. Amúgy alapvetően a nappali-konyhában lesztek nyilván. Ott legyen sok hely.

Hasonlóképpen gondold át a programot meg kinek mit engednétek meg! Ha család megy és együtt főztök, terítitek az asztalt akkor érdemes figyelni, hogy a konyhaszekrényben is rendezetten legyenek a dolgok meg a hűtőben is. Ha ilyesmit csak ti fogtok csinálni, a vendégek meg csak ülnek az asztalnál, akkor felesleges.

Ne próbálj meg 1 nap mindent megcsinálni, akkor kikészülsz mire megjönnek a vendégek. Amit lehet azt tedd rendbe előző napra, a fürdőszoba legyen az ami marad az utolsó időre és a konyha, mert azt használjátok ti is.

Az is kérdés, hogy csak bent lesztek vagy kimentek a kertbe is, mert akkor erre is figyelni kell.

Amit még érdemes átgondolni, hogy a vendégek milyen hőmérsékletet szeretnek. Nálunk általában 20-21 fok van, nagy a ház és mi a hűvösebbet kedveljük. De sok barátunk a lakótelepről jön, sógornőm meg kifejezetten fázós, ilyenkor mindig jobban fűtünk és legalább 23-24 fok van a vendégség alatt.

okt. 28. 16:32
 4/10 anonim ***** válasza:
52%

Ne csak a takarításba fektess/fektessetek időt, hanem a ház rendben és tisztán tartásába is. Pl. ami nem kell, azt mindig vissza a helyére, persze ehhez először rendnek kell lennie. Mosogatóban nem hagyni edényt (nyilván egy kávés bögre miatt nem kell azonnal elmosogatni…), szennyest nem megvárni, amíg kifolyik a tartóból, majd annyit mosni, hogy még a csilláron is ruha lógjon.

Fürdőben úgy a legkönnyebb szerintem megtartani a tisztaságot, ha este kitörlöd szárazra egy ronggyal a csapot, csaptelepeket, csempéről zuhanyzóról lehúzod a vizet fürdés után. A por ellen nekünk nagyon sokat segített a robot porszívó. Minden másnap elindítom, sokkal kevesebb a por azóta a bútorokon, polcokon. Heti egyszer pedig átmegyek rajtik Swiferrel és kész.

Ezektől még nyilván nem lesz patika tisztaság, de ha beesik valaki váratlan, akkor nem fog kellemetlenség érni, hogy novemberben még elő vannak a nyári szandálok, vagy a vasárnapi főzéssel még kedden tele a mosogató, vagy nem tudnak leülni a kanapéra, mert a szennyes keveredik már a tiszta ruhákkal.

De ehhez az kell, hogy minden nap foglalkozni kell a háztartással. Nem órákat, de 15-20 perc alatt meg lehet tartani egy általános rendet és tisztaságot.

Maga a takarítás részhez meg tele van az internet takarítós videókkal.

okt. 28. 17:56
 5/10 A kérdező kommentje:
Rendre mindig figyelek, mindig rögtön pakolok vissza mindent a helyére.
okt. 28. 18:03
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Utálom. Ha azt csinálom amit a #4 írt akkor csak még több időm megy el vele.

A kötelező minimumot tartom, többre nincs időm munka mellett. Majd takarítgatok ha nyugdíjas leszek.

okt. 29. 08:15
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az 1-2 órás takarítás egy lakásban teljesen ok szerintem.

Attól, hogy vendégek jönnek, nem szükséges elhúzni a hűtőt meg leporolni a 250 db könyvet. Remélhetőleg nem fogják ezeket ellenőrizni:)

Nekem ami fontos, hogy rend legyen, wc, fürdő, mosogató tiszta legyen, szellőztetés, felmosás. A vendégek se fognak ezen kívül semmit a világon észrevenni.

Nyilván kell néha nagytakarítani. Majd karácsonyra megcsinálod:) bár ablakot pont akkor nem szoktam puconi, mert már nagyon hideg van.

okt. 31. 14:52
 8/10 anonim ***** válasza:
Szívből gyűlölök! Meg is látszik a házon...
nov. 4. 09:49
 9/10 anonim ***** válasza:
Egy pici garzon bérlet, szóval nem tartok vendégséget. De még ezt is nehezemre esik tisztán tartani. Ja mindent tokeletesre akarok megcsinálni, az még itt is sok idő. Mondjuk én nem vagyok háklis rá. Igyekszem megcsinálni a dolgokat, de nem mindig van energiám egyetem és munka mellett. Néha megdöbbenek egyesek mennyire sok időt töltenek takarítással. Nekem erre nincs kapacitásom. Mikor végre van egy kis időm otthon, amikor nem kell főzni, tanulni stb, akkor csak pihenésre vágyok.
nov. 11. 01:04
 10/10 anonim ***** válasza:
2# A szekrények tetejét, meg a vízszintes felületeket, ahol megáll a por hetente letörlöm. A hűtőt leolvasztás után ki szoktam húzni, és felmosok alatta, de a szobában a nehéz bútorokat, pl szekrénysort évekig sem húzom el, az ágyat meg évente egyszer. Ablakot tavasszal, meg ősszel pucolok, akkor a függönyt is kimosom. Idén az egyik szobában elmaradt a tavaszi ablakpucolás, de nem volt vészes ősszel sem.
nov. 17. 22:07

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!