Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Akik sokat dolgoznak, hogy...

Akik sokat dolgoznak, hogy takarítanak? Valami jó tipp vagy beosztás?

Figyelt kérdés
Pár hónapja költöztünk össze a párommal. Ő heti 5 vagy 6x8 órát dolgozik, 3 műszakban, nehéz fizikai munkát végez. Én napi 11 órát dolgozok eladóként, változó, hogy egy héten hány napot, sokszor hétvégén is. Munkanapokon már semmire nincs idő(7-kor kelek, fél 9 mire haza érek)max. egy gyors mosogatásra. Párom délelőttös és délutános héten elmosogat, de másra nincs ideje-ereje. Havi egyszer, mikor hétvégén dolgozok, kitakarítja a lakást. De ez nem elég. Így viszont a szabadnapjaimra marad minden:főzés,mosás,takarítás. Ezért vagy főtt kaja nincs, vagy rendetlenség marad vagy estére ugyanolyan hulla vagyok mintha dolgoztam volna. Szóval aki hasonló időbeosztásban dolgozik annak érdekelne a módszere. Egy jó takarítási terv. Kerestem neten is,de csak olyanokat találtam amik h-p:8-16 dolgozók tudják megcsinálni. Köszi előre a válaszokat!

szept. 28. 22:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
90%
Én 2 naponta porszívózok, és gyorsan megvagyok vele mert nincs nagy kosz meg kupi. Heti 1 felmosás
szept. 28. 22:46
 2/15 anonim ***** válasza:
72%

Kérdező, mindenki minimum 5 napot dolgozik 8 órával, rengetegen dolgoznak 3 műszakban. Közben utaznak is, gyereket is hoznak visznek, mégis rendszeresen takarítanak meg főznek is mellette.

Mi a ..t csinálsz a nap többi órájában?

Időd arra van amire te akarod. Most a gyerekeim már nagyok, már nem kell annyit takarítanom, van időm a gép előtt is üldögélni. De így is van főtt kaja. Nem olyat kell csinálni ami 4,5 órát készül meg nem nagytakarítást kell csinálni minden nap. Ennyi.

szept. 28. 22:58
 3/15 Justinianus ***** válasza:
90%
Hány száz négyzetméteres a lakás?
szept. 28. 23:24
 4/15 mindentudó99 ***** válasza:
87%
Mi az hogy főzöl vagy takarítasz? Odadobod a kajaz negyed óra alatt ami megfő magában. Addig takarítasz. Takarítós napon nem pepecselős kaja kell.
szept. 29. 06:48
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen annak az egy normális embernek a válaszát! A többiek meg mit képzelnek magukról? Nem tudom ti hány évesek vagytok. De én még csak 22. Most kell először rendben tartanom egy egész lakást egyedül. Mekkora? 2 szoba+1 konyha+1 fürdő+az előszoba. Mit csinálok a maradék időben? Próbálok minőségi időt tölteni a párommal,mozogni,kikapcsolódni. Takarítós napon ne főzzek nagy kaját? Csak tegyem oda főni egy negyed órára? Viszonylag kezdő szakács vagyok. Sok étel van amit még nem is csináltam és amit igen abban sem vagyok még profi. Ami másnak meg van fél óra alatt ahhoz nekem lehet kell 1 óra is. Ti is kezdtétek valahol. Miért kell ítélkezni?
szept. 29. 18:38
 6/15 mindentudó99 ***** válasza:
82%
Nem negyed óràra főzni. Addig tart odatenni. Aztán elvan a tűzhelyen amíg fő és addig tudsz takarítani. Ha napi 11 órát dolgozol az kb 16 munkanap egy hónapban. 14-15 szabadnapod lehet. Hameg 11 órat dolgozol havi 20 napban keress mást
szept. 29. 19:07
 7/15 A kérdező kommentje:
Igen,havi kb.15 napot dolgozok. Csak épp össze-vissza. Aki h-p:8-16 dolgozik (csak egy példa) annak szabad a délutánja és a hétvégéje. Vagy hétköznap csinál egy kevés házimunkát és hétvégén tud a párjával vagy magával foglalkozni,vagy hétköznap pihen és szombaton egy nap alatt kitakarít mindent és vasárnap még pihen. Én nekem nincs ilyen fix beosztásom. A legjobb hetem szabadságokkal: vagy nem dolgozok vagy megyek mondjuk pénteken. A legrosszabb: egész héten dolgozok,kivéve csütörtökön. Ez a két véglet. Általában 2-3 napot dolgozok egyben aztán 1 vagy jó esetben 2 nap pihi. A következő hetem így néz ki: hétfő munka,kedd itthon,szerda munka,csütörtök itthon,péntek munka,szombat-vasárnap itthon. Emellett a párom h-sz:6-14. Ilyenkor általában úgy néz ki egy szabadnap: kelés fél 5,segítek neki készülni,elmegy 5-kor,visszafekszek még,kávézok,tornázok,zuhanyzok,reggelizek,elmegyek boltba. Ezzel végzek nagyjából 9:30-10 körül,attól függ mennyire vagyok álmos reggel. Ő fél 3-ra ér haza. Szóval van 4,5 órám arra,hogy főzzek,takarítsak,megnézzek 1-2 részt mondjuk a sorozatomból(min.50 perc egy rész).Plusz valamikor ebédeljek. Mert ha haza ér már vele szeretnék lenni. És tudom,hogy 4,5 óra leírva soknak tűnik. Én is mindig így vagyok vele. Aztán mégis valahogy elmegy az idő. Legtöbbször a főzéssel,mert mint írtam sokszor még lassú vagyok. És nekem a takarítás is lassan megy ha alapos akarok lenni. Ezért kértem tanácsot,nem pedig kioktatást.
szept. 29. 20:40
 8/15 A kérdező kommentje:
A főzéssel kapcsolatban meg szívesen várom az olyan recepteket amikhez az előkészület:hús felvágás,zöldség pucolás meg van 15 perc alatt. Aztán csak bedobom a sütőbe vagy fel a gázra és nem kell se megkavarni se semmi. De ha lehet akkor legyen elég egy napi 11 órát dolgozó fizikai és mentális munkát végző felnőtt nőnek és egy 8 órát nehéz fizikai munkát végző férfinak 2-3 napra. Ezt nem támadásból. Tényleg szívesen fogadom ezeket.
szept. 29. 20:45
 9/15 anonim ***** válasza:

Kezdjük ott, hogy mi ez a "takarítós nap" butaság?

nem akkor kell takarítani amikor van rá egy teljes napod, azt nagytakarításnak hívják és akkor a lakás olyan részeit is takarítod amiket általában nem szükséges.

Minden nap kell takarítani, de nem úgy ahogy te azt elképzeled. Ha koszos a konyhapult - letakarítod. Ha morzsás a konyha padlója - felsöpröd. Ha ránézel a vécére, mosdókagylóra és nem elég tiszta, akkor fogsz egy rongyot ás áttörlöd. Mind 5 perces dolog.

Egyszerűen fogod a portörlőt és végig törölgeted amit kell - negyed óra. Aztán fogod a porszívót - az egy fél óra.

Ráadásul ketten vagytok rá, ez nem a te dolgod, hanem kettőtöké. Amíg te port törölsz, a párod megy utánad és porszívózik, máris kevesebb idő kellett hozzá.

Azokat a dolgokat amik látványosak, azokat nem tart sokáig elvégezni. Ne csinálj rendetlenséget, ne hagyd felgyűlni a mosogatni valót és már nincs gond. Aztán hét végén vagy amikor szabad napod van, akkor kimosol, kiporszívózol és rendesen kitakarítod a fürdőszobát. De ez sem tart egy egész nap.

Utálok takarítani, azt csinálom csak meg ami feltétlen szükséges, de soha nem tartott még a nagytakarítás se egész nap amikor ekkora lakásunk volt. A legrosszabb amit tehetsz ha úgy kezeled, hogy mindez a te dolgod. Nem az. Kettőtöké. Persze hogy egyedül nem boldogulsz vele.

A fizikai munka meg a 3 műszak nem ok arra, hogy saját magáról ne gondoskodjon a párod. Akkor is meg kellene csinálnia ha te nem lennél vele. Neki is éppen úgy kellene takarítania, főznie, mosnia magára, most ketten vagytok, így megoszthatjátok. De nem úgy, hogy mindez a tied.

Attól mert éjszakás lesz még tud főzni amikor otthon van, meg tudja fogni a seprűt, a porszívót vagy épp be tudja rakni a ruhát a mosógépbe.

Ha pedig gyors kajareceptek kellenek, akkor csak keress rá a neten, rengeteg van. Nem ismerem az anyagi helyzeteteket, mit szerettek enni, nem tudom mik lennének nektek jók. Mindentudónak pedig igaza van, az ételek jó része fő magától és közben el tudsz mosogatni, fel tudsz söpörni vagy ki tudsz teregetni ha az kell.

szept. 29. 21:42
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Kezdő vagy, majd belejössz. Én most változtatok a takarítási szokásaimon. Eddig hetente végigtakarítottam a lakást, és közben csak, ha valami leesett vagy lecsöppent, azt takarítottam fel. Így azért a 6-7. napon láthatóan is kicsit koszos volt már a lakás. Újabban minden nap csinálok valamit, pár perces dolgokat, nem várom meg, hogy látszodjon a kosz. Így elég 2-3 hetente végigtakarítani a lakást, mégis tisztaság van. A dolgokat egyből a helyére rakom, így rendcsinálásra nincs is szükség.

Fözni sem fontos minden nap, nyugodtan főzz nagyobb adagot, és fagyaszd le, vagy két nap múlva vedd elő a hűtőből, közben főzz valami mást, abból is többet, és azzal is tedd ugyanezt. Ezzel a módszerrel én max 3-szor főzök egy héten, és minden napra van főtt étel. Takarítás, vagy főzés előtt rakd be a mosnivalót, ha ügyes vagy közben ki is teregethetsz.

Ha egy módszer beválik, arra a párodat is tanítsd meg. Nektek kell rájönni, hogy nektek, hogy felel meg a legjobban.

szept. 29. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!