Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Wct hipon kívül mivel lehet...

Wct hipon kívül mivel lehet teljes tisztítás alá vetni? Csempés falat is plafonig

Figyelt kérdés
2024. jún. 7. 20:10
 1/10 anonim ***** válasza:

A csésze belsejét wc tisztító Domestossal, vagy súlyos esetben sósavval (ha nagyon vízköves).

A tartályt, deszkát, csésze oldalát, csempét pedig fürdőszobai flóraszepttel: [link]

2024. jún. 7. 20:42
 2/10 anonim ***** válasza:
Flórasztept fürdővel szoktam
2024. jún. 7. 20:44
 3/10 anonim ***** válasza:
Vízkövet sima ecettel szoktam leszedni. Akkor nem jó ha nem lehet szellőztetni, most viszont lehet nyitva minden.
2024. jún. 8. 00:26
 4/10 A kérdező kommentje:
Igazából nemcsak vízkőről van szó. Egy kicsit ramaty állapotban van hogy finoman fogalmazzak. Az éve kell hogy amiket mondtatok hazai ponnal erősebb vagy gyengébb vagy illatosabb vagy mitől érdemesebb azt választani? Mert én azt hinném hogy hypo kell de érdekelnek más megoldások is
2024. jún. 8. 05:52
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A hipóval fertőtleníteni, fehéríteni lehet.

Én naponta használok a vécénél hipót - Domestost - mert annak jobban szeretem a szagát, mint a vécé illatosítókét, nekem a tisztasághoz kötődik a hipós illat.

De vécé tisztítására nem igazán jó. Van "toalett kacsám", olyan citrom illatú vécé tisztító szer, aminek a flakonja fura hajlított nyakú.

[link]

[link]

Ezzel szoktam a vécé pereme alá is benyomni a tisztítószert és utána a vécé belsejébe vékonyan, ahol a víz megáll benne ott többet. Ebben baktérium ölő vegyület is van meg egy kevés hangyasav is, így fellazítja a szennyeződést. Ezt hagyom állni pár percet, majd a vécékefével végigdörzsölöm belül, a perem alatt is körben. Ha esetleg az ülőke töve vagy felülete is olyan lenne, akkor arra is használható ugyanígy, csak ott egy takarító szivaccsal vagy kefével érdemes utána átsikálni.

Ezt leöblítem, letörlöm az ülőkét. Utána ha kell mehet a vízkő oldásra ecet vagy zselés vízkőoldó. Az ecet olcsóbb, természet barátabb megoldás, általában azt használom, de van amikor jobb ha nem folyik le azonnal a felületről vagy nem tudok úgy szellőztetni és nem akarom az ecet szagot, akkor ezt használom:

[link]

Megint állni hagyom pár percig, addig mást takarítok le. Ezt is át kell sikálni ugyanúgy a vécékefével vagy mással, majd le kell öblíteni alaposan.

Itt nagyon vigyázz, mert a vízkőoldó valamilyen sav és a hipóval reagálva klórgáz keletkezhet, ami erős méreg a tüdődnek. Harci gáz is volt. Teljesen le kell öblíteni a felületről és ne maradjon a vécé vizében sem belőle! Utána lehet hipóval fertőtleníteni ha még szeretnéd. Arra Domestos-t szoktam használni, mert az kevésbé fröcsköl, de pont ugyanaz van benne, mint az olcsóbb termékekben, kevés hipó még kevesebb nátrium-hidroxiddal. Csak zselésebb állagú, könnyebben használható. Van, hogy ezt egy szivacsra, törlőruhára teszem és azzal törlöm át a felületeket, vécé peremét, vécé deszkát, a rögzítőt. Ha a vécé körül a fal is koszos volt akkor azt is simán áttörölheted ezzel a hipós törlőruhával, mindig teszel rá kicsit belőle.

A ruhádra ilyenkor kell nagyon vigyázni, mert a hipó kiszedi a színét és fehér vagy világosabb pöttyöket csinál ahogy ráfröccsen véletlen.

Ha gondolod akkor sima vizes törlőruhával áttörölheted vagy lemoshatod a felületről ezt a hipót, de ha rajta hagyod sem gond, elbomlik, csak akkor nem lehet azonnal használni.

Ha nem akarod a vécé ülőkét hipózni, akkor vegyél egy tisztító, fertőtlenítő kendőt és azzal töröld át, az általában inkább alkoholos fertőtlenítőt tartalmaz és az gyorsan elpárolog. Én ezt szeretem, jó az ára, kicsik a törlőkendők, nem bánom ha megy a kukába egyből. Oda van készítve a vécé mellé, hogyha egy vendég esetleg szeretne biztosra menni amikor sokan vannak nálunk, hogy tiszta az ülőke, mert ki tudja melyik gyerek hogy pisilt, akkor maga is le tudja vele törölni.

[link]

Azt hozzá kell tennem, hogy utálok takarítani, amit leírtam azt gyorsan meg lehet csinálni. Ha nem szeretsz hozzányúlni a vécéhez mint a gyerekeim, akkor vegyél fel egy egyszerű gumikesztyűt, eldobhatót és máris nem lesz az a kellemetlen érzésed hogy a vécében kell turkálnod vagy ilyesmi koszt kell letakarítanod, hiszen nem érsz hozzá.

2024. jún. 8. 10:01
 6/10 anonim ***** válasza:

[link]

Ezzel szoktam a wc belsejét takarítani, ezt kifejezetten wc tisztítóként árulják. Erre írtam hogy wc tisztító Domestos.

2024. jún. 8. 11:28
 7/10 anonim válasza:
Hmm.. egy kis logika: A hipó és társai lúgosak. Szerves anyagok ellen jók, és fehéríteni (penész, baktérium, alga ellen). A WC-ben leginkább előforduló vízkövet/húgykövet, és az ezekkel együtt lerakódott egyéb mocskot valami savas anyaggal lehet feloldani. Célszerűen sósavval, mert erre ecetet/citromsavat/c-vitamint (ilyennel is találkoztam már az interneten) használni.... kicsit túlzás. Mind a savassal, mind a lúgossal vigyázni kell, keverni meg nagyon nem kéne (értelme se lenne, mert kioltanák egymást). Ennyi. Ha a perem alatt akarunk hatni, léteznek ilyen kacsanyakkal perem alá spriccelő savas-zselés készítmények (hogy ne folyjon le azonnal, mint a sima sósav).
2024. jún. 10. 08:24
 8/10 anonim ***** válasza:

#7 "Célszerűen sósavval, mert erre ecetet/citromsavat/c-vitamint (ilyennel is találkoztam már az interneten) használni.... kicsit túlzás. "

Nem, nem túlzás. Sem árban, sem másban nem több ha ecetet használsz és mind a saját csőrendszerednek, mind a szennyvíztisztító rendszernek, mind a környezetnek az a jobb ha ezek közül használsz valamit és nem sósavazol.

Valóban jobb ha a citromsav vagy aszkorbinsav helyett sima ecetet használunk, de nem jobb a sósav.

2024. jún. 10. 08:37
 9/10 A kérdező kommentje:
Értem már a lényeget. Én egy kalap alá vettem az egész vécét, pedig más az ami a falon padlón van a csészében magában pedig vizko hugyko se szerves anyag is van. Ezek szerint valóban savas és lúgos anyaggal is le kell mosni, de nem egyszerre... Hanem minimum alapos öblitest követően de lehet jobb több nappal később a másikkal.
2024. jún. 10. 09:01
 10/10 anonim ***** válasza:
#9 Elég ha leöblíted és lehúzod egyszer a vécét.
2024. jún. 10. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!