Lakkozott parketta fertőtlenítésére (kutyapisi került rá) jó lehet a Dettol? Vagy mással praktikusabb ezt?
Használj alkoholos fertőtlenítőt ami elpárolog, kézfertőtlenítőt, felület fertőtlenítőt !
A Dettol is jó, az pont ilyen célra van a felületekre, de lakkozott, festett felületre nem ajánlják. Nem alkoholos, hanem szerintem vizes kevezék antibakteriális összetevőkkel pár % mennyiségben. Az adatlapja nem adja meg mi van benne ezen antibakteriális összetevőkön kívül és nem tűzveszélyes, tehát nem alkoholos, hanem vizes oldat. Így parkettára nem igazán jó gyakori használattal.
Ha néha használod akkor nem gond, ugyanúgy, ahogy felmosni is szoktál csak nem vizes hanem nedves ruhával, amit bír a parketta. Azonban lakkozott felületeknek kevésbé tesz jót. A konyhaszekrényünk lakkozott fa és az asztalos kifejezetten mondta, hogy ablaktisztítóval takarítsuk, ne vizes takarítással, mert az ablaktisztító alkoholos keveréke kevésbé árt a bútor lakkozásának.
A lényeg: ha már megvetted akkor használd el nyugodtan, fertőtlenít - csak ne sokat fújj a felületre, hogy eláztassa, hanem kevesebbet és papírtörlővel töröld is át! A következőnek meg inkább vegyél valami alkoholos felület fertőtlenítőt!
A link lemaradt: itt olvashatod, hogy nem ajánlják lakkozott felületre és a biztonsági adatlapját is meg tudod innen nyitni ha megnéznéd az összetételét.
Köszönöm szépen a részletes válaszod! :)
Én teljesen abban voltam, hogy pont, hogy alkoholosat nem tanácsos használni, de akkor ezt teljesen rosszul tudtam. Köszönöm szépen a magyarázatot is hozzá!
Még nem vettem meg. Kedden fogom tudni, amint kinyit a bolt (felnőtt kutya, váratlanul jött a dolog…🙈).
De akkor valamilyen alkoholos terméket veszek a Dettol helyett.
Az ecet a legjobb, mert amellett, hogy olcsó, a legjobban fertőtlenít és eltünteti a szagot, amit a kutya megérez akkor, ha bármilyen szert használsz és újból oda fog pisilni valamikor. Tapasztalatból tudom ezt, hiába kezeltem le bármivel a parkettát a pisi után, később többször is ugyanoda pisilt a kutyám.
Az ecetes kezelés után már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!