Létezik olyan fehérítő, ami tényleg csinál is valamit?
Eddig kétféle port próbáltam, egyáltalán semmi hatásuk nem volt a ruhákra. Olyasmikre gondolok, hogy teafolt a konyharuhán, mosástól megszürkült fehér ing, sminkfolt, stb.
Köszi, ha javasoltok valami jobbat.
Ezekre mind más a megoldás, és legtöbbször nem elég rátenni a szert, meg is kell dörzsölni, nyomkodni az anyagot.
Elszürkült ing: fehérítős mosópor és JÓ ALAPOS ÖBLÍTÉS. Azért szürkül el, mert a mosóvíz a kosszal benne maradt.
Konyharuha: nekem a sima fehérítő domestos töményen ráöntve és forró vízzel leöntve kivitte, (vigyázz a kezedre).
Sminkfolt: nehéz ügy, az egyik alapozó például szappannal, kézzel dörzsölve kijött, a másik viszont semmivel.
Köszönöm a válaszokat!
#2 én nem tudom mit csinálok rosszul, de képzeld nekem a domestos a fehér pamut anyagon egy nagy csúnya foltot hagyott (pedig épp foltkiszedés miatt öntöttem rá, eltűnt a folt és lett helyette egy más színű). Mondjuk nem a fehérítős variánst használtam, hanem a zöld flakonosat, van különbség?
A hypo nem a koszt szedi ki, hanem az anyagot marja. Ha ráöntöd, simán megmarja. Mindig a teljes anyagot kezeld ilyen szerekkel, higítva ès belenyomkodva, áztatva. Ha sokat áll benne a ruha vagy tömèny, simán sárga lesz, mert annyira elroncsolja.
Pèlda kènt mondom, hogy a tömènyebb ipari hypo, azonnal szètmarja a szövetet, ami szètmálik.
A fehèr ruhák idővel szürkülnek, vagy sárgulnak anyagtól függöen, mert öregszenek. Az optikai fehèrítők ezt vonják be, hogy fehèrnek lássad(valójában nem az, csak minden színspektrumot visszavernek).
A foltokat, nem egyformán kell kezelni.
Vannak folttisztítók külön. Olcsó ès jó az epeszappan(Dm). Ezzel is át kell dörzsölni, de ez rajta maradhat a ruhán, nem okoz gondot.
Az oxigènes fehèrítőkbe hosszan lehet áztatni a ruhákat a fehèrítèsre, jócskán kell hozzá szer. Nem roncsolnak, hanem a felszabaduló oxigèn fehèrít.
A titok a hideg áztatás.
Szépen mosni, foltokat kiszedni gyorsan, előkezelés nélkül nem lehet.
Konyharuhát így mosok:
A kádba engedek HIDEG vizet (a meleg még jobban rögzíti a foltot). Szórok bele bőven nátrium-perkarbonátot és mosószódát. Alaposan átforgatom az összes konyharuhát benne, és egy éjszakára állni hagyom.
Másnap reggel nagyjából kicsavarom belőlük a vizet. Hiszen a kioldódó szennyes vízben aligha lehetne tisztára mosni.
Utána mosógép, 60 fokos, két órás program, amiben először öblít, és csak utána mos, sima mosószer + nátrium-perkarbonát. (ezt hívják aktív oxigénnek)
A foltokra is a legjobb a nátrium-perkarbonát+ kenőszappan. De azokat is úgy, hogy előbb hideg vízzel át kell öblíteni a foltot, már úgyis kijön belőle sok. Utána egy puha fogkefével beledörzsölöm a fenti keveréket, és állni hagyom. Ha színes cucc, akkor feloldom egy lavór vízben, és úgy áztatom be a foltos holmit pár órára.
Én nem használok erős vegyszereket a mosáshoz.
A Tandil (Aldi) nekem minden foltot kiszed. Van színes ruháknak (color) fehéreknek (Vollwaschmittel)
A mosópor a legjobb a ruháknak és a mosógépnek is.
Tarka ruhát 40 fokon, fehéret 60-on mosom 60 perc.
Köszönöm a válaszokat.
Igazság szerint most legutóbb egy olyan fehérítőt vettem, ami perkarbonát alapú (most néztem csak meg a dobozán, és láttam, hogy az van benne), plusz optikai fehérítőt tartalmaz. Vagy 12 órán át áztattam benne a dolgokat, és semmit nem csinált :( Szóval nem tudom már, mit kéne csináljak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!