A fát tüzelőre előtte 1 évvel szokták kivágni, hogy kiszáradjon? Amit most vágnak ki fát, az még nem jó tüzelőre, majd csak jövő ilyenkor kb?
Nem kell 2 évig száírtani! Év elején szoktam megvenni konyhakészen, és télre annyira kiszárad, hogy egy fél kuglit rádobok egy fél marék parázsra az simán meggyullad.
Lehet a most kivágott fával is tüzelni, de sokkal pazarlóbb, mert kell pörgetni a tüzet ahhoz, hogy a nedvesség is kipárologjon, ész aztán a fa is meggyulladjon. Huzatszabályzóval pl nem is lehet ilyenkor levegőt szabályozni, mert akkor simán elaludhat, és melegünk se lesz. Sajnos ki kell nyiti az alsó ajtót.
Tudsz, de sokkal több fog fogyni mint ha száraz lenne.
Én évek óta fával fütök, és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy hideg télen, 40 mázsa száraz fával szeptembertől elfűtöttem december vége-január közepéig, amit meg akkor vettem, ugyanennyit az kb 2 hónap alatt elfogyott, és a kéményt is párszor meg kellett kotorni
"Nem kell 2 évig száírtani!"
Csak akkor kell, ha nem akarsz sokkal több tüzelőt használni a szükségesnél. Az egy szezont száradt fa nedvességtartalma bőven 20% feletti, a két szezont száradt már nem lesz 15% felett. Nem a semmiért tárolnak két szezonnyi tűzifát előre a tapasztaltak.
2 éves, tető alatt szellős helyen tárolt fának 15MJ/kg a fűtőértéke.
Az idén vágott friss fáé 6-8 MJ/kg.
Magyarul, friss fából 2x annyi kell, hogy azonos hőmérsékletre fűtsd fel a házad.
Igen, a friss akácot könnyebb meggyújtani, mint a friss tölgyet, bükköt, de attól még ugyan úgy vacak a fűtőértéke.
További hátránya a friss fának, hogy nagyon koszolja a kéményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!