A gallyakat hogy kell elégetni?
Nem kötelező zöldhulladékként elszállítani.
a) Kupacba rakod, 2-3 év alatt kiszárad, majd méretre töröd és a kazánba dobva vagy bogracsozáskor elégeted
b) ágaprítoval 3-5 centis darabokra áprítod, zsakolod (rashel zsák), így szárított 2-3 évet, majd a kazánba vagy bogrács alatt elégeted.
A lényeg a szárítás égetés előtt, hogy megszabaduljon a levelektől és ne füstöljön.
Friss nyesedéket nem nagyon tudsz elégetni. Kell neki egy félév, hogy ne csak "hamvasztani" tud, hanem magától is elégjen.
Ugyan a zöldhulladék égetése már tilos, de egy kiskapu azért van. A kertedben, kiépített tűzrakóhelyen bármikor szabad szalonna sütés vagy hasonló indokkal tüzet rakni. Nekem van is egy egész nagy tűzrakóhely hátul a kertben.
A kiskapu csak akkor működik, ha az eljáró hatóság a tűzrakónál bográcsot és ételt is talál, mert csak úgy passzióból nem lehet égetni. Nem hülyék ám, hogy valaki egy kazal zölddel készíti elő a bográcsozást.
Nálunk a járőr rendészet megy ki a füstölőkhöz, azonnali bukó.
Évtizedek óta ágdarálóval aprítjuk. 2 év után remek komposzt lesz belőle, szétszórjuk a kertben. A tyúkok is imádják a benne élő rózsabogár lárvákat, bányásszák rendesen.
Sosem értettem, miért égetik el az értékes komposztnak való zöldet. Égetnek, aztán veszik arany árban a műtrágyát...
Javaslom ne égesd el csak úgy a semmiért , szárítsd ki hogy értékes tüzelő legyen belőle , utána lehet felhasználni szalonna sütésre bográcsozás szabad tűzön , kályhába kandallóba kazánba is jó gyújtósnak.
A döntés persze a tiéd...
Fantasztikus íze lesz a szalonnának a száraz falevéltől!
De a kazánban is csak akkor égesd el ha szereted élvezni a szomszédok megvetését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!