Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Mosáshoz segítség?

Mosáshoz segítség?

Figyelt kérdés
Mivel otthonban nőttem fel és most "szakadok ki" a nagyvilágba van pár dolog sajnos amit nem tudok. Azt tudom, hogy a fehérnemű, törölköző, ágynemű 60°on és az utcai ruhákat 40°on. De a különválogatást nem értem. Pl van egy fekete zokni akkor azt a színesekhez kell rakni de az csak 40°on megy és a zokninak is kéne 60°. Várjam meg ameddig annyi zokni összegyűlik? A kék farmert összemoshatnám a szükre pulcsival? Vagy a biztonság kedvéért vegyek színfogót?

2021. febr. 5. 07:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Szinte semminek nem kell a 60°. A modern mososzerekkel 40°-on is eleg mosni, hacsak nem valami extrem szennyezett (olajos, stb). Kis haztartasnal tenyleg maceras a dolog, de eleg ha az eros szinu es/vagy szinuket ereszto cuccokat hasonlokkal rakod ossze. Barnakat a bezzsel, feketet szurkevel, stb. A fehereket mindenkepp mosd kulon.
2021. febr. 5. 07:26
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nincsenek színt eresztő ruháim, így bátran mosok pirosat fehérrel. Igazából én galád módon mosok mindent 60fokon, nem válogatok szét semmit. 🙄😊

Amúgy három kupac létezik:

Fekete, színes, fehér

A két utolsó értelemszerű. A középső már kevéssé, de oda tényleg minden mehet, feketén és fehéren kívül.

Amiben több a fehér, az a fehér kupac. De ide bekerülhet világos sárga, barack szín és világos farmer is. De akár világos szürke is.

Amiben több a fekete vagy jó sötét szín, az is mehet a fekete kupacban.

Zoknikból soha nem fog annyi összegyűlni, hogy megérje őket külön mosni. Az nagyon drága lenne, úgyhogy színe szerint mehetnek a többi ruhához. Fehérneműk szintén.

Fekete zoknik a fekete ruhákhoz. Ha nincs akkora kupacod, akkor vagy a sötét színűekhez vagy csak simán a színesekhez.

A kék farmert összemoshatod a szürke pulcsival. De a fekete ruhákkal is, nem lesz baja.

2021. febr. 5. 07:29
 3/11 anonim ***** válasza:
81%
Jajj, nem 60 fokon mosok :D 40en csak. Előző mosógéppel 50en mostam, mert nem lehetett átállítani. 🙄
2021. febr. 5. 07:31
 4/11 anonim ***** válasza:
85%

Felesleges a 60 fok és a színfogó kendő is. Ha lehetősèged van rá, legyen annyi ruhád, hogy meg tudj várni minden színből egy adagot. Ne moss össze színeket mert csúnya lehet a végeredmény. A mai mosógépek viszonylag kevés vízzel mosnak, a gép a ruhákat “csapkodja” a dobnak ezáltal lesznek tiszták. Gondolj bele, van a gépben 5-6-7-8 kg vízes ruha, meg egy aprócska kis kendő, plusz az alján egy kevés víz.. engem ezzel nem tudnak megetetni.

Amíg egyedül, vagy ketten éltek érdemes egy kisebb (5 kg) kapacitású gépet venni, hamarabb megtellik.

Ami még hasznos lehet: fekete, színes ruhákhoz teljesen felesleges drága mosószereket, kapszulákat venni. Inkább a fehérekhez valóra áldozz több pénzt, hogy sokáig fehérek maradjanak a ruháid.

2021. febr. 5. 08:23
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
2 személyes háztartásom van, tehát nincsen egetverően sok ruha. Fehérek: Csak a párom munkaruhái és a fehér lepedők mennek bele, esetleg fehér törölközők. Semmilyen más világos szín, csak fehér. 60 fokon mosom őket. Világosak: a drappokig, barnákig stb minden. 40 fok. Pirosak: Teljesen külön mosom a pirosakat mindentől, ebbe értelemszerűen rózsaszínek, narancssárgák is mehetnek.30 fok. (a pirosak általában engedik a színüket. Sötétek: minden, a feketék is. 30 fokon. Van fél program is, ha nem tudod megtölteni a gépet és kéne a ruha, moss fél programon. De általában nem érdemes ezt választani, anyagilag többe jön ki.Sok sikert!
2021. febr. 5. 09:04
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Nincs már fél program, úgy 10 éve az új készülékeken.
2021. febr. 5. 09:11
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan azt tudom mondani amit a többiek... Viszont van egy kis tippem amivel nagyon megkönnyítheted a saját dolgod. A mosózsák használta. Ebbe bele teszed zokni bugyi esetleg nagyon pici törölköző melltartó és úgy mosod ki. Nekem egy áldás hogy nem kell 200kg vizes ruha közül válogatni hogy hol van a zokni párja :D így a mosógép manó se eszi meg :)
2021. febr. 5. 09:13
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Az előbbiekhez még annyit tennék hozzá, hogy én a szennyezettebb ruhát (mint pl. a zoknikat) mosás előtt áztatni szoktam 20-30 percig, ha van erőm esetleg meg is dörzsölöm egy kicsit mielőtt a gépbe teszem. Így teljesen tiszta lesz az is.

A 60 fokkal óvatosan bánj, még törölközőből és ágyneműből sem bírja mindegyik, összemehet.

2021. febr. 5. 12:09
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha jót akarsz magadnak akkor nem veszel semmijen öblítőt, hanem helyette 2 evőkanál 20%-os ecetet öntesz az öblítős rekeszbe. Ezerszer olcsóbban jössz ki a pénzedből, és nem lesz újabb műanyagszag sem a lakásban. A géped sem fog berohadni.
2021. febr. 7. 10:32
 10/11 anonim ***** válasza:
47%

Vegyél egy kis digitális bőrönd, vagy horgászmérleget. Ezzel és egy szatyorral remekül le tudod mérni a mosandó ruhák súlyát. Meg fogsz majd lepődni mennyi az annyi! A mosószert (Folyékonyat vegyél az azonnal oldódik!) ugyanis a ruhasúlynak megfelelően kell kimérni. Ebből következik, hogy vegyél olyan kis fél decis mérőpoharat 100Ft-os boltban ammivel ki tudod mérni pontosan!

Ha egyedül élsz nem úgy fogsz mosni és válogatni mint ahol 5-en laknak, hiába osztják majd neked az észt. Neked nem lesz annyi ruhát, hogy különválogasd színre-fajtára, csak színre tudod. sötét-világos. Ne vegyél egyelőre olyan ruhát amit ebbe a kettőbe nem tudsz beválogatni!

2021. febr. 7. 10:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!