Mosáshoz segítség?
Nekem nincsenek színt eresztő ruháim, így bátran mosok pirosat fehérrel. Igazából én galád módon mosok mindent 60fokon, nem válogatok szét semmit. 🙄😊
Amúgy három kupac létezik:
Fekete, színes, fehér
A két utolsó értelemszerű. A középső már kevéssé, de oda tényleg minden mehet, feketén és fehéren kívül.
Amiben több a fehér, az a fehér kupac. De ide bekerülhet világos sárga, barack szín és világos farmer is. De akár világos szürke is.
Amiben több a fekete vagy jó sötét szín, az is mehet a fekete kupacban.
Zoknikból soha nem fog annyi összegyűlni, hogy megérje őket külön mosni. Az nagyon drága lenne, úgyhogy színe szerint mehetnek a többi ruhához. Fehérneműk szintén.
Fekete zoknik a fekete ruhákhoz. Ha nincs akkora kupacod, akkor vagy a sötét színűekhez vagy csak simán a színesekhez.
A kék farmert összemoshatod a szürke pulcsival. De a fekete ruhákkal is, nem lesz baja.
Felesleges a 60 fok és a színfogó kendő is. Ha lehetősèged van rá, legyen annyi ruhád, hogy meg tudj várni minden színből egy adagot. Ne moss össze színeket mert csúnya lehet a végeredmény. A mai mosógépek viszonylag kevés vízzel mosnak, a gép a ruhákat “csapkodja” a dobnak ezáltal lesznek tiszták. Gondolj bele, van a gépben 5-6-7-8 kg vízes ruha, meg egy aprócska kis kendő, plusz az alján egy kevés víz.. engem ezzel nem tudnak megetetni.
Amíg egyedül, vagy ketten éltek érdemes egy kisebb (5 kg) kapacitású gépet venni, hamarabb megtellik.
Ami még hasznos lehet: fekete, színes ruhákhoz teljesen felesleges drága mosószereket, kapszulákat venni. Inkább a fehérekhez valóra áldozz több pénzt, hogy sokáig fehérek maradjanak a ruháid.
Az előbbiekhez még annyit tennék hozzá, hogy én a szennyezettebb ruhát (mint pl. a zoknikat) mosás előtt áztatni szoktam 20-30 percig, ha van erőm esetleg meg is dörzsölöm egy kicsit mielőtt a gépbe teszem. Így teljesen tiszta lesz az is.
A 60 fokkal óvatosan bánj, még törölközőből és ágyneműből sem bírja mindegyik, összemehet.
Vegyél egy kis digitális bőrönd, vagy horgászmérleget. Ezzel és egy szatyorral remekül le tudod mérni a mosandó ruhák súlyát. Meg fogsz majd lepődni mennyi az annyi! A mosószert (Folyékonyat vegyél az azonnal oldódik!) ugyanis a ruhasúlynak megfelelően kell kimérni. Ebből következik, hogy vegyél olyan kis fél decis mérőpoharat 100Ft-os boltban ammivel ki tudod mérni pontosan!
Ha egyedül élsz nem úgy fogsz mosni és válogatni mint ahol 5-en laknak, hiába osztják majd neked az észt. Neked nem lesz annyi ruhát, hogy különválogasd színre-fajtára, csak színre tudod. sötét-világos. Ne vegyél egyelőre olyan ruhát amit ebbe a kettőbe nem tudsz beválogatni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!