Szeretsz takaritani?
Abból a szempontból igen, hogy utálom a koszt, meg a rendetlenséget, és jó érzés, amikor eltüntetjük.
De nem is vagyok az a típus, aki, ha lehullik két szem morzsa a földre, egyből felporszívózza az egész lakást.
Továbbá takarításra nem szoktam hivatkozni, hogy amiatt nem érek rá bármilyen programra, ha hívnak. Ez alól persze kivétel, ha már pont benne vagyok a közepében, és abban a pillanatban hívnak el valahová, vagy ha extrém nagy kosz, rendetlenség keletkezik hirtelen. Máskülönben, ha közben úgy alakul, hogy lett jobb dolgom is, mint nekiállni ennek, vagy annak, akkor későbbre halasztom, vagy másnapra.
Nemhiába van az a mondás, hogy akárcsak a többi tárgy, a lakás van értünk, nem pedig fordítva.
Én szeretek takarítani, csinálni is és a végeredményt is. Egy nagyon szuper kis takarítószettet állítottam össze, a Frosch termékcsaládra esküszöm, szeretem az illatát és azt hogy természetbarát, öko, semmi durva vegyszer. A DM- ben klassz, praktikus dolgokat lehet kapni ami megkönnyíti és élvezetessé teszi a lakástisztítás folyamatát. Porszívózni nem szeretek egyedül, minden mást igen. A végeredmény pedig magáért beszél, tiszta, finom illatú, ropogós ágynemű, pormentes, illatos felületek, csillogó padló és tükrök, szeretem ha felfrissül a lakás, ragyog a konyha és a fürdő, illatoznak a lakástextilek, szellőztetés utan kellemes illatú a lakás. Ilyenkor új erőre kapok, tervezek, csináltam vmi hasznosat, boldoggá tesz a rend és a tisztaság, az illatos, friss lakás. Takarítás után én is mindeg veszek egy jó fürdőt, hajat mosok, rendbe teszem magam, hidratálok, kívül-belül, iszom egy nagy adag vitamin koktélt és örülök a rendnek. Új pizsamát készítek estére, nincs is jobb egy tiszta ágyneműben való alvásnál. Emiatt télen hetente, nyáron 3 naponta huzatot cserélek. De én szeretek mosni is, a ruháimat rendben tartani, a sminkcuccaimat, a kerékpáromat is szeretem tisztán tartani. Figyelek mindenre, engem ez feltölt, ha tevékenykedhetek. Természetesen folyamatosan ellenőrzöm a tisztítószerem, eszközeim tartalmát, állapotát, ha valamelyik hiányos, megyek a DM-be és beszerzem az újat. Szeretek nézelődni a tisztító és mosószeres pulton.
Szerintem tisztaságmániás vagyok, jó értelemben. :)
Én nagyon gyűlölök takarítani, számomra unalmas, pepecs, monoton munka. Ráadásul így is nagyon kevés a szabadidőm, az én-időm (plána az irodába bejárós, jelenléti oktatásos időszakban) és nem szívesen töltöm pihenés helyett pepecs munkával.
A rendet szeretem, de rendet tenni könnyebb. De a rendben se azt a fojtogatót szeretem, amikor még cuki dolgok sincsenek a polcon, vagy amikor minden merőlegesen áll mindennel.
Viszont őszintén megmondom, hogy a tisztaság vs. koszra annyira nem is vagyok érzékeny. Sokszor látom, hogy más olyat észrevesz (nem nálam!), amit én nem.
Amióta robotporszívóm van, jóval jobb a helyzet, egyfelől a polcokon is kevesebb a por, másfelől amikor régen porszívóztam (és ennyi volt), akkor most időnként letörlöm a port.
Amúgy nem a bántás a célom (tényleg nem!), de ezen a téren is érdekes számomra a Gyakori... Bárhova megyek, bárkivel beszélgetek, az exem, a barátaim, a rokonok egy része - mindenhol kisebb-nagyobb kosz és sokszor rendetlenség is. Apum nagyon ügyel a tisztaságra (az én szememben ez már kicsit a mánia), de rendetlenség még nála is szokott lenni.
Erre a Gyakorin azt olvasom, hogy sokak szerint az évi 2 ablakmosás ritka (???????? egyébként csak szólok, amíg kiadtam az egyik szobát, a lakótársaim sohase mostak ablakot), hetente húznak ágyat, hetente portörlés, minden használat után, hetente ez, az...
Amiatt, hogy van időtök, irigyellek! :)
Mondjuk én már ovodás koromba is Japán fotoit nézegettem, elvarázsolt az az ország, ők is rend és tisztaságmániások, állandóan csinálnak valamit, nem lustálkodos fajta, lehet ezért is szimpatizáltam velük már kiskoromban is, mert én is mindig mozgásban vagyok, szabadidőmbem is mindig csinálok valami, nem szeretek csak úgy feküdni, tv-ni, nem csinálni semmit.
Sztem ez habitus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!