Mi a különbség aközött, ha egy ruhadarab elszakad, kiszakad vagy kilyukad?
Elszakad: eltépődik, egy hosszú (vagy nem hosszú) szakadás lesz rajta, mint egy papírlapon, amit eltépnek. Nem hiányzik az anyagból, és szerintem jellemzően a ruhadarab szegélye is érintett.
Kiszakad: hasonló az előzőhöz, csak két-három irányban tépődik (ilyenkor szokott lenni az, hogy lifeg egy darabon az anyag), és inkább az anyag szegélyein belül.
Ez a fölső részen olyan, mintha kiszakadt volna.
Kilyukad: konkrétan lesz rajta egy lyuk, hiányzik az anyag egy része. Például ki van égetve.
Van némi átjárás az utóbbi két kifejezés között, attól függően, hogy hogyan érte a sérülés. A cigarettacsikk kilyukasztja, de nem kiszakítja a ruhát. A szög viszont ki is szakíthatja, meg ki is lyukaszthatja.
Itt a fenti középső képen mondhatjuk azt is, hogy kiszakad, és azt is, hogy kilyukadt. A jobb alsó képen is (bár én arra inkább azt mondanám, hogy kiszakadt, mert jellegzetesen szakadt a sérülés széle, meg maga a lyuk is).
Nem is hiszem el, milyen kérdésre válaszolok ilyen hosszan :-D
Szerintem kinézetre nem.
És szerintem nem is szinonimák.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!