A víz mennyivel gyorsabban forr gáztűzhelyen, ha letakarjuk az edényt?
https://www.youtube.com/watch?v=kolBdRQ7fAw
Hát eszerint meg épp lassabban forr fel, mondjuk ez számomra is fura, de csak van valami fizikai magyarázata.
Nem értem a 2-es által linkelt videót, de természetes, hogy akkor éri el a víz a forráspontját gyorsabban, ha le van fedve az edény. Ahogyan 1-es írja, lényeges a különbség, tehát ha számít az idő (ill. az elfogyasztott energia), akkor mindenképpen célszerű lefedni.
A magyarázat abban áll, hogy nyitott edénynél a párolgásnak nincs akadálya, tehát a nagyobb energiájú vízrészecskék kiválnak és az ott maradtak átlagos energiája alacsonyabb lesz. Ha le van fedve az edény, akkor a fedőn lecsapódnak és visszafolynak az edénybe, tehát ők is melegítik az alacsonyabb energiájú részecskéket (nem szöknek el a magasabb energiájukkal).
Ebből egyébként az is következik, hogy lefedett edénynél nem csökken a víz mennyisége, míg fedetlenül igen. A forrásig ez nem olyan jelentős, de ha mondjuk egy órán át forralod (pl. levest főzöl), akkor már szemmel látható lesz a különbség.
Ezt így nem lehet megmondani. Függ a víz mennyiségétől, az edény átmérőjétől, a víz magasságától, és természetesen a gázláng teljesítményétől is.
De lefedett edényben mindig jóval gyorsabban forr fel a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!