Miért van az hogy mindenkinek azonnal és ingyen kell az árajánlat, de visszaszólni már nem szólnak vissza?
Sőt, megsértődnek ha érdeklődök hogy akkor megrendelik a munkát vagy nem. Van aki kijelenti hogy ő nem is akarta megcsináltatni csak kíváncsi volt most mennyibe kerülne, nekem meg elment egy fél napom a felméréssel és számításokkal.
Volt aki óránként felhívott egy héten keresztül hogy mikor lesz már meg az árajánlat, mikor elküldtem utána teljesen eltűnt, telefont sem veszi fel.
1. Az árajánlat ingyenes szolgáltatás, ez alapdolog!
2. Az érdeklödönek természetesen hamar kell, mert anélkül nem tudja eldönteni, hogy milyen kereten belül gondolkodjon, anélkül meg nem lehet tervezni.
3. Emellett nem egy valakitöl kér ajánlatot, hanem általában többtöl, az összehasiónlítás végett.
4. HA egy vállalkozónak probléma egy árajánlat elkészítése, akkor az igen gyönge lábakon áll, ilyennel nem végezetnék semmit, mert nem megbízható.
5. Ha meg még felhívogat, hoyg mi lesz már a megrendeléssel, akkor garantáltan elvágta magát elöttem, mert ebböl az jön le, hog a csöd elött áll, akinek ez a munka lenne a túlélés - ha sikerül neki és nem megy tönkre közben, én meg ott állok egy félkész munkával, amit más nem fog befejezni, vagy csak igen nagy felárral.
6. Ha nincs kellö tartalékod ilyenekre, akkor semmi esélyed arra, hogy valamire is juss, tudod a szolgáltatás arról is szól, hogy az érdeklödöknek kedvezel annak érdekében, hogy téged tartsanak a legpozitívabbnak és a legmegbízhatóbbnak.
Villanyszerelőként az alábbi megoldást használom újépítésnél:
Közlöm az ügyféllel, hogy a tételes árajánlat 35000Ft+áfa.
Elfogadott árajánlat esetén ez az összeg levonódik a ajánlati összegből.
Látatlanban pedig véséstől a szerelvényezésig anyag+munkadíj, szerelvényekkel együtt, lámpák nélkül, 12000Ft+áfa/m². Nincs további rejtett költség.
"1. Az árajánlat ingyenes szolgáltatás, ez alapdolog!"
Szerintem meg nem, bár én nem ilyen szakmában dolgozok (bár mi is csinálunk naponta rengeteg árajánlatot, ingyenesen).
Bizonyos szakmákban teljesen elfogadott ez szerintem, mint ahogy egy konyhabútor tervezéséért is kérnek pénzt, amely egy utólagos megrendelés esetén levonódik a végösszegből.
Sokszor egy építkezéssel kapcsolatos árajánlat adott esetben 2 napot is igénybe vehet, a felméréstől a papír alapon benyújtottig.
Kétoldalú dolog ez: elriaszthatod vele az ügyfelet (sokan épp ezért nem is kérnek érte pénzt), másrészt pedig a pénzkereső tevékenységtől veszed el az időt.
Véleményem szerint húzni kell egy határt, ameddig még bevállalható külön költségtérítés nélkül, és egy bizonyos nagyságrend felett pedig akár ellenérték is elkérhető, mert a fentebb említett 2 napot is igénybe vehet a teljes felmérés, árajánlat.
Én most vagyok egy teljes ház felújításban. Kezdve a víz, gáz, villany szereléstől, a faljavítás, festés, tapétázás, parkettázás, padlólapozás, csempézés, és padlószőnyeg lerakásig. Én is több szakembertől kértem árajánlatot. Volt aki egyből 100 ezret kért, hogy ennyire szüksége van (anyagok), és eljön, közben megmondja az árat. Kérdeztem, honnan tudja mit kell venni, ha semmit nem tud a házról? Volt aki 10 ezret kért, hogy kijön a házhoz, felmérje, árajánlatot mondjon. Naivaként kifizettem neki. Kijött, körbenézett, majd közölte, hogy 2 nap múlva elküldi az árajánlatot. Ennek 4 hónapja, azóta se küldte. Volt aki olyan összeget közölt egyből amire azt mondtam, hogy ez rengeteg!
Volt olyan aki közölte, hogy kijön (pénzért) mond egyből árat, de csak 10 hónap múlva jön. Én a telefonban már azzal kezdtem, hogy elmondom mekkora a ház, küldök képeket az adott helyről, és így hogy látja a képeket, tudja a méretet mondjon egy megközelítő árat. Természetesen belekalkulálva X összeg amivel emelkedhet. Azért ezt bárki megtudja mondani, ha a szakmájában dolgozik egy ideje.
Nagyon sokszor úgy éreztem, hogy a legtöbb "szakember" csak pénzt akar, de dolgozni nem. Végül szerencsére találtam olyanokat akik dolgoznak. Nagyon nehéz jó szakembert találni, és bizony sok ember felkeresünk, árajánlattal. Azért mindenkinek fizetni, hogy csak megmondja az árát a fizetésem teljes összege csak arra menne el, és egy tűt nem raktak még keresztbe.
"Valószínű sokallják az árat, azért nem jeleznek."
Az ár szubjektív dolog, hétfő péntek 12 órát dolgozom és sok más munkát kell visszamondanom annyira sok a meló. De ha sosem csinálok árajánlatot akkor egy idő után elfogynak a munkák. Kisebb 1-3 napos munkát már nem is vállalok 2 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!