20 éve fűtetlen 60+ éves téglalakás, mire számítsunk?
Mi most újítunk fel egy 20 éve lakatlan házat (igaz, az csak 25 éves)
Igazából semmi extra, mikor szüleim vettek egy használatban levő házat, azzal több munka volt.
Eddigi tapasztalataim:
- kinézetre borzalmas lesz így elsőre, érdemes lelkileg készülni :D
- közmű terén az áramot sok idő újra beköttetni, legalábbis nálunk, de igazából nem nagy munka, csak nagyon sokat kell várni (szerencsére nekünk a telken belül van másik fogyasztó, onnan van addig is áramunk)
- a vizet nekünk csak újra meg kellett nyitni az aknában
- gáz nem tudom hogy működik, nálunk soha nem is volt bekötve, nem is akarnám, gondolom agybaj
- az biztos, hogy minden cserés gépészet terén. Nálunk is bojler, fűtőtestek egyből mentek a kukába, és vettünk újat.
- tégláig nem kell nekünk bontani, csak alaposan vissza kell csiszolni a falakat, a hibákat kijavítani, telibe glettelni 2 rétegben legalább (ez zajlik jelenleg), és mehet rá a festék. Ez gondolom az állapotoktól függ.
- padlóburkolás nálunk egyszerű, a fürdőben egyszerűen ráburkolunk a régi járólapra, a többi helyen pucér beton van, arra csak pakolni kell a parkettát
- nyílászárók egyértelműen cserések, ez komolyabb összeg
Nekünk 3millára jött ki a tervezett költségvetés, ebben benne van az új gépészet, háztartási nagygépek, szaniterek, és új bútorok.
Lemaradt: És természetesen a festés-burkolás-miegymás, szóval ez komplett összeg.
Brigád? :D Szerinted ennyiből kijönnénk úgy? A villanyt csinálja szakember, a járólapot lerakja egy ismerős baráti áron, minden mást mi magunk csinálunk. Szóval amit írtam az lényegében csak az anyagár.
36 (hasznos) nm amúgy.
Ezen én is nagyon aggódtam, nálunk is borzasztóan büdös dohos, állott szag volt. Május közepén álltunk neki az egész projektnek, akkor pakoltuk ki a házat, onnantól kezdve mindig kitártuk az ablakokat ha ott voltunk. Már 1-2 hete semmit nem lehet érezni abból a szagból, már akkor se, ha hosszú "zárvatartás" után újra bemegyünk.
Hozzáteszem, nálunk száraz volt minden, sehol nem találtunk egy aprócska penészfoltot se. Ha nedves a téma, akkor nem tudom, mennyire büdös és mennyire maradandó.
(4.)
Villanyos elég drága, még nem adott konkrét árajánlatot, de azt mondta, 200 körül kalkuláljunk.
A burkoló csak egy haver, aki egyetem mellett néha csinálgatja, nem főállású. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!