Hogyan érdemes felújítanom egy olyan lakást, amit albérlet kiadása céljából vásároltam?
Egy másfélszobás panellakásról van szó, amit jelenleg nem szeretnék lakni, hanem kiadni albérletbe. A lakás elég lepusztúlt állapotban van, ezért fel szeretném újítani. Nyilván mivel albérletnek szeretném kiadni, nem akarok túl sokat költeni rá, ebből adódóan magam is szeretném megoldani a felújítását (haveri segítséggel). A cél az lenne, hogy egy jó állapotú, felúkított lakásom legyen, amit ki tudok adni, de ha az albéről csinálnak valami kárt (vagy csak lelakják 1 év alatt), akkor azért ne fájjon annyira a fejem, hogy "jajj ezt nagyon drága lesz újra helyrehozni". A lakás teljesen üres (nem bútorozott).
Amire kapásból gondoltam az a tapáta lekaparása, festés, és laminált parkettázás. Ezek elég olcsó dolgok és sokat dobnak a lakáson.
Nem, nem tartok. Elég fiatal vagyok, a lakásra hozzútávú befektetésként tekintek, illetve egyfajta biztosítékként is ("vagyonként"). Tisztában vagyok vele, hogy maga a vételár is több, mint 10 év alatt térül meg, de ez nem probléma. Anyagilag sem vagyok rászorúlva arra, hogy mindenképp szükségem legyen az albérletből bejött összegre.
Csak hát nyílván feleslegesen sem akarom szórni a pénzt, ezért.
A szobáknál elég egy semleges színű festés, mivel ugye"ízlések és pofonok" ...
Laminált padlóból nem érdemes olcsót venni, mert baromi hamar megkopik, tönkremegy, még ha zokniban mászkálnak is rajta.
A konyha legyen gusztusos, modern, korszerű.
A házgyári cuccokat dobd ki, de az is elég,ha csak a szekrényajtókat lecseréled.
A panelfürdők olyan kicsik, (amiket én ismerek) hogy nem igazán érdemes invesztálni bele.
Legyen patyolattiszta, frissen festett, egy jópofa zuhanyfüggöny, hozzápasszoló kádkilépő és kész.
A fürdő-wc-hez én is csak akkor nyúlnék, ha nagyon lepattant.
A lakás többi része legyen rendben. Laminált lap, semleges színű festés, mutatós, modern lámpák, kapcsolók, függönyök. Olcsó, de helyre szabott, modern konyhabútor. Nem kell asztalossal egyedileg terveztetni, elemesből is gyönyörűeket lehet összerakni itt-ott takarással, hogy olyan legyen, mintha pont oda készült volna. Mutatós járólap, illetve csempe mögé. 3-4 ezer forint/nm áron már lehet kapni egész jó burkolatokat. Maradjon mindenből pót darab, így ha véletlenül sikerül a bérlőknek eltörni, elkoptatni egy-egy lapot is elég lehet azt cserélni, nem kell a teljeset.
A tisztasági festés tök alap minden huzamosabb lakó után.
Mivel magadnak csinálod, nagyjából anyag és némi berendezés költségen megúszod. Szerintem ennyit megér.
Saját tapasztalat:
Bármilyen hányadék állapotú is a lakás, a jelenlegi piacon mindig lesz, aki kiveszi.
De hányadék állapotú lakást nem fog igényes bérlő kivenni, tehát ha hosszú távú a befektetés, érdemes egy kulturáltabb emberrel szerződni, aki igényes a környezetére, mert ő nagyobb valószínűséggel fog vigyázni rá.
Műszakilag legyen oké. Ha a vezetékek régiek, azt biztos, hogy az albérlő tehetséges módon végig fogja égetni a falban, vagy egyéb módokon túlterheli a rendszert, aztán vésetni, vezetékeket cserélni a már kipingált lakásban nem túl kellemes.
Egy csőtörés, lyukas bojler, szintén olyan dolgok, amik plusz költséget generálnak.
Ha műszakilag oké a lakás, akkor egy tisztasági festés (egyszerű fehér azt szevasz, fűrész poros tapétára a legegyszerűbb, az kisebb karcokat is elfed), esetleg valami akciós tök egyszerű semleges barna színű laminált, és semleges színű bútorok. Komplett konyhabútort még használtan is vehetsz akciósan különböző fb oldalakon vannak tök kulturáltak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!