Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Az normális, hogy egy gyűjtőké...

Az normális, hogy egy gyűjtőkémény bélelését teljesen egyedül nekem kell fizetni?

Figyelt kérdés
Február 22-én tartott a FŐKÉTÜSZ ellenőrzést a házban, ahol lakom és 30 napos felszólítást kaptam, hogy intézzem el a kémény kibélelését különben értesítik a gázszolgáltatót és a katasztrófavédelmet. A közös képviselőktől azt az infót kaptam, hogy a kémény bélelése a tulajdonos költsége és ezt a gyűjtőkéményt csak én használom, így a teljes összeget (412000+ÁFA) egyedül nekem kell kifizetnem. Ezt nem tudom elfogadni, hiszen egész biztos, hogy más lakások készülékei is rá vannak csatlakoztatva, így nem gondolom, hogy egyedül kéne állnom ezt a tetemes költséget.

2019. márc. 3. 13:08
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
20%

27/1996. (X. 30.) BM rendelet 2.§ 1

2003. évi CXXXIII. törvény 1.§ 2, 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 42.§ 1, 1997. évi LXXVIII. törvény 47.§ 2 bekezdés b,d, lehet mazsolázni.

Aki használja az fog érte fizetni is, aki meg feketén használja, az csinálta jól.

2019. márc. 3. 17:24
 12/17 anonim ***** válasza:
65%

"27/1996. (X. 30.) BM rendelet 2.§ 1"

Ebben szó sincs a kémény tulajdoni helyzetéről.

"2003. évi CXXXIII. törvény 1.§ 2,"

A társasházi törvényben nincs benne, hogy a kémény közös szerkezet lenne (kötelezően)! Az alapító okirat a mérvadó!

"37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet

az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-mûszaki

dokumentációk tartalmáról"

Ez főleg nem szabályozza a társasházi szerkezetek tulajdonviszonyait. Főleg nem egy 50+ éve épült, jogilag a '90-es évek elején alakult társasház esetén.

"37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet

az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-mûszaki

dokumentációk tartalmáról"

Ez se!

A társasházi törvényre hivatkoztál korábban, továbbra is várom a pontos linket és nem a lózungot.

T.Kérdező!

Ahogy feljebb is írtam, nézd meg az alapító okiratot, ha abban a közös szerkezeteknél szerepel a kémény (kellene neki ez az általános, de előfordulnak elcseszett alapító okiratok), akkor írásban szólítsd fel a Társasházat (a közös képviselőn keresztül) a hiba haladéktalan javítására.

Ha nem szerepel az alapító okiratban (vagy szerepel, de van róla közgyűlési határozat, hogy a tulajdonosoknak maguknak kell cserélni akkor macerásabb).

2019. márc. 3. 17:46
 13/17 anonim ***** válasza:
9%
Duma, ha nem értesz hozzá, így jártál. A végén úgyis kifizeti, ha perre is viszi. Ezért ne hallgass a hatvankilences idiótákra kérdező.
2019. márc. 3. 17:53
 14/17 anonim ***** válasza:
87%

Értjük! Okoskodsz! Konkrétum 0.

Egyszer azt írod, a kémény közös, majd azt, hogy az fele érte aki használja?

És ezt honnan szedted?

T.Kérdező! Amíg nem jársz utána a tulajdonviszonynak (alapító okirat, vagy akár közgyűlés is, ha mást is érint) addig ne rendeld meg a munkát és ne is fizess!

2019. márc. 3. 18:01
 15/17 anonim ***** válasza:
90%

A bejárati lépcsőház ajtója is közös .Cserénél,javitásnál nem csak a földszinten lakónak kell a költségbe bejárulni,hisz az emeleten lakók sem az ablakon röpködnek be .Ami közös,annak a költségei közösek,minden okirat nélkül.

"aki a javakat élvezi,annak a költségekbe is be kell járulni" !!

2019. márc. 3. 18:32
 16/17 anonim ***** válasza:
87%

"Ami közös,annak a költségei közösek,minden okirat nélkül"

Ez lenne a normális, de mint írtam is vannak elszabott alapító okiratok. És, mint ismeretes jog- és nem igazságszolgáltatás van.

2019. márc. 3. 18:40
 17/17 anonim ***** válasza:
94%

Az előző társasházban, ahol laktunk, gyűjtőkémény volt, három lakás tartozott egy kéményhez. A 18 lakásból háromnál - közöttünk a miénknél is - cirkó gázkazános fűtés lett bevezetve, a maradék 15-ben maradt a konvektoros fűtés kéménybe vezetve. Miután a két másik lakásban konvektoros fűtés maradt, nekünk 8 éve úgy engedélyezték az átalakítást, hogy a gázkazán kéményét a falon oldalra kellett kivezetni, ugyanis két fűtéstípus nem mehet ugyanazon kéményen keresztül, Tehát a cirkó és a konvektoros kizárta egymást ugyanazon kéményen belül.

A fő ok, amiért elköltöztünk, hogy át akartuk alakítani a fűtést kondenzációs kazánra, vagyis már csak erre lehetett, ehhez viszont kémény bélelés szükséges, de nem lehetett, mert a másik kettő lakásnak még mindig konvektoros maradt a fűtése. És közben megszűnt az a lehetőség is, hogy kivezettük a ház oldalán a lakásunknál a füstcsövet.

Elköltöztünk és kerestünk egy olyan lakást, ahol kizárólagos a kéményünk, ez 1 éve volt. Azóta átalakíttattuk a fűtést, kibéleltettük a kéményt és ezt saját költségen kell, hiába a társasház tetején van a kémény. Annál olcsóbb, minél magasabban van a lakást és közelebb van a kéményhez.

Ezek a gyűjtőkémények nagyon problémásak, mert csak azonos fajta fűtés mehet rajta a hozzá tartozó lakásokban. És ha valaki át szeretné alakítani a fűtését, csak akkor teheti, ha a többi és éppen akkor és ugyanolyat akar. Talán ilyenkor megoszthatóak a költségek, ha a többiek is hajlandóak rá, de ez nagyon meredek.

Nálunk az előző helyen a ház költsége csak a kémény állagmegóvása volt, a bélelés költsége a tulajdonost terhelte volna, ha mondjuk valami csoda folytán a három lakás tulajdonosa meg tud egyezni a fűtésrendszer egyidejű és azonos módon történő átalakításával.

2019. márc. 3. 19:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!