Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Milyen kazánt vegyek, ha...

Milyen kazánt vegyek, ha nincs gáz bevezetve?

Figyelt kérdés
Sajnos megadta magát a 30 éves vegyes tüzelésű kazánunk.Vennünk kell egy másikat.Viszont valamilyen korszerűbb megoldások gondolkozunk.Nem akarok többet salakolni,hamuzni,fát vágni meg mindent,mi ezzel jár.Kényelmesebb megoldást keresünk.Valamint a munkánk miatt nem sokat van időnk tüzeléssel foglalkozni.Egy padlásszobás házról van szó.Sajnos a gáz nincs bevezetve az utcába.

2018. júl. 10. 19:15
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Én személy szerint a villanykazánra gondoltam,mert kényelmes,nincs vele macera.Viszont mindenhol azt olvasom,hogy 3-szor drágább az üzemeltetése,mint a gázé.

Fontos szempont lenne az is,hogy sokat dolgozunk,és a nap végén,mikor hulla fáradtan hazaesik az ember a munkából,ne azzal kelljen kezdeni,hogy salakol meg begyújt az ember.Mire meg felmelegszik a ház,addigra már este van.Ez ment éveken keresztül,elég volt belőle.

2018. júl. 11. 06:23
 12/25 anonim ***** válasza:
Mi most vettünk vegyes tüzelésű kazánt+ puffertartályt. Fűteni kell,de ha jól van a rendszer megcsinálva, és jól van kiszámolva a puffertartályt vízmennyisége, akkor nem kell csak hetente hidegebb időben hetente kétszer befűteni. Egyenletes hőmérsékletet biztosít.
2018. júl. 11. 07:17
 13/25 A kérdező kommentje:

Vegyes tüzelésűt semmiféleképpen sem szeretnék.

Ahhoz már meg kellett volna vegyem a tüzelőt.

Új kazánba nem szeretnék vizes fával tüzelni.

2018. júl. 11. 07:42
 14/25 anonim ***** válasza:
Gyorsan kell kitalálni valamit, mert mi a fűtés szerelőre 4 hónapot vártunk. A mai világban alig kapni szakembert.
2018. júl. 11. 08:52
 15/25 A kérdező kommentje:

Tudom,a szerelő már megvan!

Azt mondta,hogy vegyes tüzelésű kazánt tud szerezni jó árban,meg be is szereli.Viszont mondtuk neki a felállást,hogy mi a helyzet.A villanykazánt ajánlotta ő is,azt mondta,hogy be is tudja szerelni,viszont nincs nagyon tisztába vele,hogy milyen.Azt mondta,hogy az új házakba sok helyen villanykazánt tesznek.

2018. júl. 11. 09:11
 16/25 anonim ***** válasza:
Villanykazán helyett jobb ötlet szerintem a hőszivattyú, azzal gáz árban vagy még olcsóbban tudsz fűteni, bár nem tudom, a mostani radiátoros rendszerrel hogy működne, ezt inkább fal- vagy padlófűtéssel szokták alkalmazni. Esetleg olcsóbb megoldás lehet több db inverteres klíma, de a komfortja nem olyan mint egy radiátoros fűtésnek, van akinek jól bevált, de van aki nem igazán tudja megszokni. Esetleg villanykazán+ kiegészítésnek inverteres klíma, és kiegészítened napelemekkel, de hacsak nincs nagyon jól szigetelt házad, én a villanykazánt nem erőltetném, az üzemeltetése nagyon drága.
2018. júl. 11. 12:09
 17/25 A kérdező kommentje:
Nyitott tartályú gravitációs rendszer van kialakítva,új radiátorokkal.
2018. júl. 11. 12:26
 18/25 anonim ***** válasza:
32%
konvektor gázpalackkal???
2018. júl. 11. 12:59
 19/25 anonim ***** válasza:

A konvektor gázpalackkal kb. nappali áram árán fűt.

A villanyfűtésnél érdemes végiggondolni, hogy elég-e a teljesítmény. Mondjuk ha van 32 ampered egy fázison, ebből 16-ot meghagysz a lakásnak - hogy ne menjen le a biztosíték, ha egyszerre megy a mosógép, mosogatógép, poszívó, kenyérpirító, stb., marad tehát 16A, ami 16*230 = kb. 3,4 kW. Egy gázkazán jellemzően 24 kW, szóval kérdés hogy fűtésre elegendő-e a betápod.

Az ár csak akkor háromszoros, ha napapli árammal fűtessz - és a gázhoz képest háromszoros. A fa lehet drágább és olcsóbb is mint a gázfűtés, attól függ, milyen áron veszed a fát, mennyire jó hatásfokkal (+: szárazon, faelgázosító kazánnal) tüzeled.

H-tarifával olcsóbb ha a hőszivattyú hatékony, akkor még lényegesen olcsóbb is, mint a gáz (de nálad nem lesz az, a radiátoros fűtés miatt, illetve csinálhatsz belőle egy 40 fokos előremenővel üzemelő hatékony rendszert, amire valamivel rá kell segíteni hidegebb napokon) lényegében "éjszakai áram", amit nappal is kapsz - de ezt villanykazánra nem adják, csak hőszivattyúra vagy fűtő-klímára. Talán csalhatsz is vele (sima villanykazán/villanyradiátor rákötése), erről nincsenek tapasztalataim, ill. a lebukási kockázatról se.

Egy lehetséges megoldás: vegyeskazán megy vissza, plusz split klíma a tetőtérbe (nyáron hűtésre is jó), utóbbira kéred a H-tarifát. A földszinten termosztátról vezérelt konnektorra dugott elektromos radiátorral, az emeleten a klímával fűtesz kényelmesen, amíg lehet, tehát amíg nincsenek nagy mínuszok. Ha nagy mínuszok vannak, akkor erre rásegít a fatüzelés.

2018. júl. 11. 23:36
 20/25 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó!Köszönöm a részletes leírást,de nekem nincs annyi pénzem,hogy mindent megvegyek.Egy kazánra plusz a munkadíjra van pénzem.De az,hogy hőszivattyú is legyen,meg villanykazán,meg vegyes is az rengeteg pénz.
2018. júl. 12. 10:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!