Hungarocellel szigetelők, mennyit spóroltatok a fűtésszámlán?
Nettó 90 négyzetméteres ház, B30-as téglából a külső falak, 1996-ban épült.
A homlokzatra 16 cm polisztirol, a lábazatra 10 cm XPS került. Igaz, ez még nincs teljesen befejezve.
Födémre 25 cm 0,039-es tekercses gyapot lett leterítve.
Nyílászárók pedig 3 rétegű üveggel ellátottak.
10 erdei köbméter keményfa elfogyott szigetelés előtt.
Igaz, közben puffertartály is lett beépítve, s azzal is lehetek egy keveset spórolni.
Ebben a szezonban 2 köbméter fogyott még csak el, illetve a begyújtáshoz tuskót használok.
Fűtés délután 6-7-től éjfélig van, 23,5 fokra. Ezután nincs, s következő napra 21-21,5 fok körülire hűl vissza a lakás.
Amúgy ilyen árak mellett nem vennénk fát, utoljára 2015-ben vettünk 19 ezerért rönköt. Most 27 ezerét megy.
2015-ben lett szigetelés is, így azóta felgyülemlett rengetek fa, s azért azzal van fűtve. Ha majd elfogy, és ilyen arányban lesz a gáz a fával, akkor biztos, hogy a gáz fog menni.
Elmondható, hogy ha a homlokzat, lábazat és a födém is kap szigetelést hasonló vastagságban, mint amit fönt említettem, s a nyílászárók is újak, ilyen esetben felezni lehet a fűtésszámlát.
1995-ben épült házat újítottam fel 2013-ban. A falazat B38-as tégla. A födém szarul volt hőszigetelve és a nyílászárók is húztak. Új, hőszigetelt fa nyílászárókat építtettem be két rétegű héliumos üveggel. Korábban húztak a nyílászárók ez teljesen megszűnt. A födémet zárt cellás fújt habbal (7cm) hőszigeteltettem. A homlokzatra 10 centi hungi fért fel, mivel az eresz ennyit engedett meg max. Telibe kenettem a hungit, hogy a pogácsák közt nekem ne cirkuláljon a levegő.
Az elmúlt 5 év tapasztalata, hogy a korábbi energiaszámlák 35%-át fizetem jelenleg. Ebben a fűtés a HMV és a nyári klímatizálás is benne van.
Nagyon fontos a födém jó hőszigetelése, és az átszellőzés, a nyílászárók húzásának megakadályozása. Cserébe nyilván rendszeresen kereszthuzattal szellőztetni kell a páratartalom 45-55%-os értéken tartása érdekében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!