Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Áramvédő relé beszereléséhez...

Áramvédő relé beszereléséhez mit kell átalakítani régi védőföldeléses vezetékelésnél (családiház)?

Figyelt kérdés
Nem hívj villanyszerelős válaszokat várok! A lépéseket lényegében tudom jelen esetben az elosztó csomópontnál a nulla és a védőföld közös potenciálon van első lépésként ezt külön kell választani. A kismegszakítókat meg akarom tartani tehát a Fi-relét azok elé (a fázisra) kell betenni, a mérő óránál 20A -es a kismegszakító. Fi-relé értékének 30A 30mA-es érzékenységet gondolok, márkában árban milyet érdemes venni? Ja és természetesen a boylert egy másik Fi-relével megoldani annyi különbséggel hogy ott 16A es a kismegszakító tehát gondolom oda egy 20A/30mA es védőrelé kellene. Működési elvét természetesen ismerem így azt is hogyan kell letesztelni próbalámpával fázis és védőföld között. Segítő szándékú tanácsokat szívesen várok!

2018. jan. 18. 20:15
 1/9 anonim ***** válasza:
Látom utána olvastál de nem jôl. Pėldául a Fi-relė fázist és nullát is megszakít. Mindkettő felülre érkezik és alul mennek tovább.A tábla jobb oldalára rakva sorolósínnel is összekötheted az automatákat. És képzeld olyan kéglibe is fel lehet tenni ahol PEN vezető van. Kicsit macerásabb de majd utánaovasol.
2018. jan. 18. 20:34
 2/9 A kérdező kommentje:
Igaz felületesen írtam természetesen a fázis mellett a nulla vezető is átmegy rajta hiszen ez adja a működési elvét is.
2018. jan. 18. 20:46
 3/9 anonim ***** válasza:

Nagy átalakítás nem kell, de a kivitelezès helye válogatja. Èrtèkek jók amit írtál.

Valójában bármilyen márkát vehetsz, a villamos követelmènyeknek megfelel mindegyik. Vehetsz Legrandot vagy Schneidert; de jóval olcsóbb is van ès tökèletesen megfelelnek.

A bekötès után minden vègponton próbáld le a működèst próbalámpával. Így biztos lehetsz nem csak a vèdelemben, de kiderülnek esetleges rossz kötèsek is.

Nem kell szètválasztanod a csomópontot, hanem utána bekötni az FI relèt amibe a vèdővezetőt(földelèsnek írod) tilos bekötni.

Egyedül ott vagy fogalomzavarba, hogy az nem földelő vezetèk hanem nullázó vezetèk, ès a bejövő PEN( nulla+nullázót)rögzítjük nullpotenciálra a földelő szondával. Ès utána a lakás fele már szètválasztjuk a PEN-t nulla N ès nullázó PE (ezt írod földelèsnek)vezetèkekre.

2018. jan. 18. 21:04
 4/9 A kérdező kommentje:
Na itt per pillanat tényleg elgondolkodtató a gondolatod pillanatnyilag megzavartál vagy én nem fogalmaztam jól, de ami a lényeg a az elosztó csomópontnál jelenleg a védőföldeléstől jövő vezeték a bejövő nulla vezetővel össze van kötve és egyszerűen erről a közös pontról mennek tovább a nulla és védőföld vezetékek (ez a régi megoldás szerint biztos szabályos volt egy profi villanyszerelő csinálta annak idelyén). És korábban is beleolvastam áramvédő relés ügyekbe ahol azt olvastam hogy ezt a közös pontot szét kell választani, nyilván logikus is mert ha így maradna a relé azonnal le is kapcsolna hiszen így közös potenciálon maradna a nulla a védőföld vezetékkel.
2018. jan. 18. 21:47
 5/9 A kérdező kommentje:
Vagy rajzold le esetleg mert lehet hogy jó az úgy, egyedül ezzel vagyok gondba de ha nem kapok 100% tippet majd akad olyan villanyszerelő aki elmagyarázza, sajnos olyannal már találkoztam aki villanyszerelő oklevelet szerzett de fogalma nincs róla.
2018. jan. 18. 21:55
 6/9 anonim ***** válasza:
Privibe megy
2018. jan. 19. 07:33
 7/9 anonim ***** válasza:
Nem jól olvastál bele áramvédős ügyekbe akkor. Utána nem szabad összekötni. Az előtte összekötés attól a rendszertől függ, amit a szolgáltató egy körzetben alkalmaz. Ha ő azt mondta, kösd össze, tilos szétválasztanod. És vice versa.
2018. jan. 19. 09:57
 8/9 A kérdező kommentje:
Vannak ilyen olyan ötletek csináltam két egyszerűsített rajzot ahogy most van (a bojler áramkört nem rajzoltam bele), tehát most így van: [link] és feltételezem így kell a Fi-relé beiktatásával módosítani: [link] ha valaki még olvassa és van helyeslő vagy más ötlete szívesen várom!
2018. jan. 19. 11:57
 9/9 anonim ***** válasza:

A múlt héten olvastam,és tegnap együtt vágtunk disznót egy öreg villanyszerelővel,---rákérdeztem.

Előtte NEM kell szétválasztani!

2018. jan. 21. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!