Szomszéd házára néző ablakot kialakíthatok?
Találtam egy nagyon jó kis kertes házrészt, nagyszerű helyen. Meg szeretném vásárolni, viszont egyik szobájában sincs ablak.. az egyik szobában egyáltalán nincs, koromsötét van, a másikban csak konyhára néző ablak van és onnan jön be egy kis fény, de ott is csak félhomály van. Ráadásul a levegő is nagyon meg van állva így.
Balra és jobbra a szomszéd van, a ház mögött a szomszéd telke van házzal együtt. Tehát technikailag csak arra a falra tehető ablak. Kérdés, hogy lehetséges e szemmagasság fölött berakni a kis szobába 1 db, a nagy szobába 2 db 150 cm széles 60 cm magas ablakot?
Be lehet ilyet rakni? Vagy csak a szomszéd engedélyével? Vagy az engedélyével se lehet legálisan?
Köszönöm!
A szomszéd oldalra,180 magasságban beépithető helységenként 1 db 60 x90 ablak. Ez lehet nyiló-búkó,álló,vagy fektetve.
A üvegnek nem szabad átlátszónak lenni.Ehhez nem kell a szomszéd engedélye sem .
ha eddig nem volt ablak,akkor ezt rá kell rajzoltatni a ház
alaprajzára.Ez viszont plusz költséget jelent.
Az épitésügyi hatóságnál majd elmondják mit,hogyan .
hasonló helyzet miatt tavaly mi is így épitettünk be ablakokat .
Úgy igaz, ahogy az 1-es írta.
(Igaz, mi 10 éve nem rajzoltattuk be a tervrajzra, de psssszt!:)
Csak félig igaz amit az #1. írt!
A törvénybe 180cm magasság és 0,4m2 van megadva,
a 60*90cm-s ablak már nem fér bele (0,54m2).
Hogy milyen üveg, arról nem szól a törvény, tehát bármilyen lehet.
Már egyszer belinkeltem a törvényt nem fogom minden ilyen kérdezőnél, aki lusta megkeresni az ilyen kérdést itt.
Köszönöm a válaszokat!
Akkor viszont szobánként egy darab pl. max. 100x40 cm ablakot tehetek be. Nem tudom ez vajon elég fényt eresztene e be és elég lenne ahhoz, hogy jobban mozogjon benn a levegő..
Viszont keresgéltem a törvényt és ott most ezt találtam:"Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. "
E szerint csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhelybe szabad ilyen ablakot csinálni. Most akkor egy rendes hálószobába, nappaliba még egy ilyen kicsit ablakot se tehetek? Vagy rosszul értelmezem?
"E szerint csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhelybe szabad ilyen ablakot csinálni. Most akkor egy rendes hálószobába, nappaliba még egy ilyen kicsit ablakot se tehetek? Vagy rosszul értelmezem?"
Így van!
Hálószobára nem rakhatsz!
(-megjegyezném, tudok olyan helyet ahol raktak 150*150-s 80cm-re és kocsma(nem üzemelő) udvarára néz, de szabálytalan, és ha valaki bejelenti akkor bírság, befalazás, szóval többe fog kerülni)
A 100*40-s ablaknak is csak vízszintesen van értelme.
Tehát 100 széles 40 magas, az alja 1,8m-re van és így szélesen világít és megfelelő szögbe a nap.
Most látom csak, hogy ez házrész, annál ne csodálkozz a rossz elosztáson.
Javaslat, ne vedd meg, nézz olyat ami megfelelőbb, -és persze amire van kereted is.
3 as,pár éve módositották a törvényt,pontosan ilyen esetek miatt. 1 megyei jogú városnál biztos jól tudja az épités ügyi hatóság mit szabad,és mit nem .
1 voltam
"3 as,pár éve módositották a törvényt,pontosan ilyen esetek miatt. 1 megyei jogú városnál biztos jól tudja az épités ügyi hatóság mit szabad,és mit nem .
1 voltam"
Mutasd már légyszi a módosítást.
Bemondásra, hallomásra nem ér semmit.
A törvény:
OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet) 37.§. szabályozza.
Mutasd a módosítást #1-s vagy bárki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!