Lakásfelújításkor melyik munkát célszerű előbb elvégezni: nyílászáró cserét, vagy konvektorok helyett központi fűtés kialakítását?
Én a nyílászárók cseréjét csinálnám előbb, egyidejűleg a konvektorok szellőzőjének a beépítésével.
Részben, mert ha ezt nem csinálod, akkor nem tudják a helyére tenni a radiátort, másrészt meg csupa mocsok lesz a radiátor, ha utána cserélik az ablakot.
Én a nyílászárókkal kezdtem, mert elég rossz állapotban voltak. A fűtésköltségen kb 10 %-ot nyertem azzal együtt, hogy a hőmérséklet 2-3 fokkal magasabb lett. Ezután a fűtéskorszerűsítés, ami újabb 15 %-ot hozott, s most az egész lakásban kellemes 22-23 fok a hőmérséklet.
(Kezdetben -nagy hidegben- jó, ha elérte itt-ott a 18 fokot.)
Nyílászáró cseréje.
De nem tudom ugye, hogy mikorra tervezed, mert ha nem akarsz gázzal fűteni most a télen, akkor előbb azt.
Az ablakokat jobb nyáron cserélni.
Előbb az ablakokat cserélném le.
Aztán kiszámolnám, hogy megéri-e hétszámjegyű összeget költeni fűtéskorszerűsítésre. Nekem pl nem érné meg hozzányúlni.
Köszönöm a válaszokat! Egyelőre csak tervezem a dolgot, de az biztos, hogy régi ablakokkal és konvektoros fűtéssel sokszor fázós a klíma télen a lakásban.
Illetve csak önmagában egy komplett ajtó - ablak csere, bejárati ajtóval is simán benne lehet 7 számjegyű összegbe, legalábbis az egyik szomszédnál annyi volt.
9-hez még:
Igaz a lakásbelsőben nem lettek cserélve az ajtók, mert azoknak nem sok értelme lett volna és nagyon szépek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!