Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Vályogba milyen fűtést?

Vályogba milyen fűtést?

Figyelt kérdés
felújítás követően milyen fűtést érdemes kiépíteni egy vályogházba, kb.90nm alapterület, hőszig ablakokkal. Akár pontosabb leírást is szívesen elfogadok.
2017. okt. 30. 13:14
 1/8 anonim ***** válasza:
Cserépkályha
2017. okt. 30. 16:33
 2/8 anonim ***** válasza:

Radiátorok, központi fűtés.

Mivel a vályogfalazat hővezetési tényezője ~0,7 körüli, így kell fűteni. [link]

Hőtároló képessége kiváló, de ha kívül le lenne szigetelve, akkor tuti volna télen-nyáron.

2017. okt. 30. 19:49
 3/8 anonim ***** válasza:
Központi fűtés kondenzációs gázkazánnal. Mai árak mellett már nem érdemes fával fűteni.
2017. okt. 30. 20:32
 4/8 anonim ***** válasza:

Milyen van benne most? Cserépkályha? Egyébb falazott kályha? Ha igen akkor azt én meghagynám.

Minden helyiségben van kémény? Akkor cserépkályha, egyébb kályha, peletkályha.

Egy kémény van csak a lakótérben? Légfűtő kandalló. Lehetőleg folytonégőt. (olyan ami egy megrakással 14-18 óráig ég)

Központifűtéses, szilárdtüzelésű? Korszerűsíteném. Jobb kazán puffertárolóval, új radiátorokkal, programozható vezérléssel. Ha belefér a keretbe akkor méterfás, apríték, pelet, faelgázosító, kisbálás, autómata szenes, vagy fáradtolajkazán, attól függően mit lehet olcsón beszerezni.

Nincs benne fűtés?

Akkor milyen tüzelőhöz lehet olcsón hozzájutni a következő évtizedekben a környéken?

Annak megfelelő (szerintem) minél inkább autómatizálható kazán.

"Dehogy keccsölök fával, szénnel meg a többi vacakkal!"

Gáz van? Központifűtés, konvektor.

Nincs? Akkor hőszivattyú, fűtő klíma, infra panel.

De! Minden fűtéskorszerűsítést hőszigeteléssel kell kezdeni!

2017. okt. 31. 00:10
 5/8 A kérdező kommentje:

nagyon szuper korrekt válaszok :)

helyzet a következő, konyha, fürdő" padlófűtéses"mostmán' a csövek lent vannak. Ablakok hőszigeteltek, falat nem akarom/merem mee mivan ha bepilled és bepenészedi. Arra gondoltam az igazat megvalva, bálás kazán-1000/2000literes puffer.... 4-5bála elmegy egy hidegebb napon, ebbek az ára max.400ft/bála =2000ft/nap OCCSÓBB MINT EGY MÁZSA FA?! plusz beruháznék egy ágapritóba nagyszüleimnek van szölő, megy sok ismerős és tavasszal metszéskor a sok venyigét beapritani. (kistraktor adott)

Ez lenne az én elképzelésem.

A házban eddig kéményes gázkonvektor volt, de nem vagyok olyan bátor hogy ilyenre bízzam az életem.

2017. okt. 31. 05:56
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha kőzetgyapottal szigeteled a falat, akkor nem lesz semmi baj, illetve tenni kellene a födémre is 25-30 cm üveggyapotot!

Azért az a 4-5 bála elég kevés egy hideg napon. 600-800 bála szerintem MINIMUM kell egy télre. Nálunk 100 ft-ért csinálnak kockabálát, nyilván ha tiéd a szalma. Páran fűtenek szalmával, de mindenek van földje, senki sem veszi, szerintem ez nem a legjobb ötlet, de működhet. Tároló van hozzá?

Kazánházat meg tudod közelíteni a bálákkal?

Ha szigeteled is a házat, akkor körülbelül 1500-2000 literes puffer kell. Tapasztalatból mondom. Szigetelés nélkül 2000-3000. Legolcsóbban így úszod meg: [link]

Ágdaráló ilyen kis tételben szerintem felesleges. Mert sem a szőlő, sem a gyümölcsfák nem adnak annyi nyesedéket (gondolom nem hektárokról beszélünk), amivel 5-10 napnál többet ki tudnál váltani, de lehet sokat mondok.

Helyedben mindenképpen szigetelném a födémet és a homlokzatot, és kondenzációs gázkazánt rakatnék. De úgy érzem, hogy nem tudlak lebeszélni a báláskazánról.

Megjegyzem, hogy ha 400 forintért veszed a kockabálát, drágábban fogsz fűteni, mint gázzal!

2017. nov. 1. 00:41
 7/8 A kérdező kommentje:

Logikus levezetés, észszerű elvekkel.!

A kazánház kiválóan megközelíthető, tároló kialakítva, föld van 2ha, szőlő venyige gyakorlatilag ha úgy lenne időm kedvem akár 1 télire is elegendő mennyiség állna rendelkezésre. De a közölt infók alapján jól összefoglaltad a dolgokat, látszik van mögötted tapasztalat köszönöm a segítséget!

Szigetelés lesz csak most a teljes ház fel lett újítva és kissé lelapult a kassza.

2017. nov. 2. 07:29
 8/8 anonim ***** válasza:

Örülök, ha segíthetek!

Ha annyi nyesedék van, és az időd is engedi, akkor érdemes ledarálni. Végül is ingyen van, csak száraz legyen. Az ilyet általában krumplis zsákba szokták tenni, ott száradhat is. S akkor már megint kilyukadtunk oda, hogy ehhez bálás kazán kell.

Ha van 2 hektár földed, akkor azon szerintem 6-800 bála is lehet. De az sem elvetendő ötlet, hogy valami ismerőst megkérsz, akinek nem kell a szalma, hogy adja oda neked, s te pedig felbáláztatod. Felénk ez működik.

2017. nov. 4. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!