El lehet-e távolítani a kéményben lerakódott szurkot bontás nélkül?
sehogy.
az erre a célra gyártott kémény tisztító cuccok semmit nem érnek, számtalant kipróbáltam már.
egyedül az segített mikor betüzeltem a kéményben paraffinnal és akkor nagy része kiégett.
de ez veszélyes és nem ajánlott, mi is úgy csináltuk hogy a legrosszabbra is fel voltunk készülve.
porral oltóval alul a pincében ha beütne a gebasz, kívül pedig folyamatosan figyelte valaki mikor "gyullad" be a kémény.
mikor már lángok csaptak ki a kémény tetején, akkor pár percig hagytuk még kiégni aztán porral azonnal el lett oltva.
mindezt téli hónapokban csináltuk mikor a tetőn vastagon állt a hó, hogy esély se legyen arra hogy bármit is felgyújt a kiszálló pernye.
de mint mondtam ezt senkinek nem ajánlom, mert nagyon veszélyes!
Simán.Én olajos rongyal szoktam kiégetni, csak télen,mert eldugulna az ingyen fámtól.A lényeg az ,hogy a kémény alján nem lehet leülepedett korom,mert ha az is begyullad,akkor a kéményt szétnyomhatja.Ezt ki kell szedni.A kéményből a legalsó helyen lévő kályhacsövet kiveszem és oda fáradtolajos rongyot teszek,de a rongy felett hagyok kis nyílást,hogy kapjon huzatot égéskor a kémény.Nem szabad telibe tömni.Meggyújtom felül a rongyot és várok még kiég a kémény is.Ez után a kémény kotróval lekotrom a padláson,tisztítónyíláson keresztül fel és lefelé a kéményt.Ezt a kotrást meg kell csinálni,mert az elégett korom megduzzad és még kisebb lesz a kémény belseje,mint égetés előtt,de ekkor már simán ki tudom kotorni a gyantás ,üvegszerű égésterméket,amit a kéményseprő acélrózsája sem tud kiszedni égetés előtt.Kérdeztem én is milyen módszerrel lehet ezt még más hogy megoldani,de a kéményseprő is ezt mondta,de nem Ő mondta címszóval.Te hát nem mondott nekem semmi újat,maradtam a régi módszernél.Még az is lényeg,hogy ne legyen nagyon vastag korom,mert akkor vissza jöhet némi füst és ne legyen kevés,mert akkor meg nem ég ki belőle.
A kéménytűz meg a képeken azért volt,mert hagyták,hogy a lekotort korom az évek alatt felgyűljön jó vastagon a kémény aljában.
Bsztak kitakarítani lent , kislapáttal egy vödörbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!