Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Kohósalak sugárzásmérését...

Kohósalak sugárzásmérését kivel lehet elvégeztetni?

Figyelt kérdés
Vásároltunk egy 70-es években épült házat, a padló alatt, illetve a födémnél kohósalakot használtak. Nagyon sokba kerülne ezt kicseréltetni, de ha egészségügyi kockázatot jelent, akkor kivetetnénk. Neten olvastam, hogy lehet sugárzásmérést végeztetni, de nem találom milyen céget/hivatalt lehet ez ügyben keresni.

2017. júl. 23. 11:02
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

"Hatos leírta, hogy ő milyen indokok alapján ellenkezik egy előző vélemyénnyel."

A #6-os teljesen jól írta. Alapesetben a radonnal a talajban lévő urán bomlásakor találkozunk és a "gázképződés" helye alatti szilárd és sűrű réteg akár pár ezer kilométer is lehet és én hibásan ebből indultam ki. Nem vettem figyelembe, hogy födém alatt egy a radonnál kisebb sűrűségű réteg van, ami miatt akár lefelé is távozhat a gáz és ellepi a lakóteret.

Ha a kohósalak építőanyag/beton készítésekor beáll egy olyan tömeg tömeg szerinti differenciálódás, ahol a radonképző anyagok alulra kerülnek akkor előfordulhat, hogy a radon kiáramlás jelentős mértékben vagy teljesen lefelé fog történni.

Azért nem reagáltam a #6-ra mert annyira egyértelmű volt amit írt, hogy nem éreztem szükségesnek :)

2017. júl. 28. 23:56
 12/15 anonim ***** válasza:
36%

Nagyon köszönöm 11-es a hozzászólásodat, most már értem ki milyen gondolatmenet alapján írt véleményt. Ha nagyképű lennék, talán még a szakmátokat is meg tudnám saccolni. És így a helyére került minden.

Változatlanul nem értem a pontozók gondolatmenetét, de ugye mostmár teljesen érdektelen, a hozzászólásod helyretett mindent. Lehet, hogy a "nagyoknak" már tiszta volt régen minden, de nekem, a kicsinek, szükségem volt a 11-es kommentedre a komplett megértéshez.

Köszönöm!

2017. júl. 31. 14:53
 13/15 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Közben kiderítettem a választ az eredeti kérdésre. Ha esetleg valakit érdekel:

Épületek sugáregészségügyi felmérésekor kétféle mérés elvégzését szoktuk javasolni:

- gamma-dózisteljesítmény mérés elvégzését és

- beltéri radon-koncentráció mérést.

Ezek közül a gamma-sugárzás felmérését ajánlom, ha a beépített építőanyagok nagyobb radioaktivitásának gyanúja merül fel.

Tipikusan ilyen eset a salak beépítése.

Szerencsére az mondható el, hogy az esetek többségében a salakfeltöltéses épületekben mérhető többletsugárzás egy elfogadható szinten belül marad és ritka az eset, amikor beavatkozást kell javasolnunk.

A gamma-dózisteljesítmény felmérésének ára: 20.000 Ft+ ÁFA.

A kiszállás díja: 8.000 Ft + ÁFA.

A gamma-dózisteljesítmény mérések elsődleges információt adnak az épületben mérhető sugárzási tér nagyságáról és az egyes építőanyag radioaktivitásáról. Ezek a mérések kb. 1,5 órát vesznek igénybe (változó az épület méretétől függően). A méréseket nagy érzékenységű, szcintillációs elven működő műszerrel mérjük. Típusa: AUTOMESS 6150 AD 6/H. A mérésnek azonnali eredménye van. Dózisteljesítmény mérést a nagyobb helyiségek mindegyikében végzünk a helyiség méretétől függően egy vagy több ponton, ill. különböző magasságokban.

A vizsgálat eredményéről jegyzőkönyvet állítunk ki, amelyhez az eredmények értelmezését tartalmazó szakvéleményt csatolunk. A szakvéleményt később postai úton tudjuk megküldeni Önnek a számlával együtt. Előzetes értékelést és véleményezést a mérési eredmények birtokában már 1-2 napon belül tudunk adni.

Ha további kérdései vannak a mérésekkel kapcsolatban, illetve árajánlatunk elfogadásáról, kérem, e-mailben értesítsen!

Országos Közegészségügyi Intézet

Közegészségügyi Igazgatóság

2017. aug. 1. 11:02
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Köszönjük kérdező!
2017. aug. 17. 10:08
 15/15 anonim válasza:

Sziasztok,

geofizikusként állandóan ilyeneket mérek, meg mivel régen én sem tudtam műszert szerezni a saját lakásom bemérésére, nálam már lehet kölcsönözni is GM számlálót, meg radon mérőt is.

Kettővel fentebb jól írják, hogy több az olyan eset, amikor rendben vannak az értékek. A kohósalak kb mindig mérhetően sugárzik, de több az, ami rendben van, mint az, ami nincs.

Mert hogy bőven vannak olyan esetek is, amikor azt kell mondanom a helyszínen, hogy jobb, ha felszedik és/vagy lebetonozzák, mert konzisztensen a határérték fölött van a gamma sugárzás.

Azzal nem értek egyet, hogy csak a gamma mérést javasolják. Ahol salak van, ott jellemzően a radon is magasabb, a legrosszabb értékeket salakbeton épületekben mértem (ahol a falazóanyagba kevertek kohósalakot).

Úgyhogy mindkettőt célszerű mérni. Ha valaki ilyenbe fut bele, sugarzasmero-kolcsonzes címen megtalálható vagyok a Googlen, gyorsabb kiszállással, teljeskörű méréssel és versenyképesebb árral, mint amit a Közegészségügyi Intézet csinál :)

2020. aug. 7. 15:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!