Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Puffertartály vagy gázkazán?

Peterkrisz kérdése:

Puffertartály vagy gázkazán?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy mibe érdemesebb beruházni puffertartályba vagy kondenzációs kazánba? Jelenleg egy Toya S23-as kazánom van amivel kb. 105 m2 hasznos alapterületet fűtök. A kazán jól kifűti a házat, de nagyon sok tüzelőm elmegy egy szezonban. Értem ezalatt, hogy pl. az elmúlt télen elfűtöttem 22 m3 fát és 20 mázsa szenet + amit házkörül találtam hulladék fa. Az átmeneti időszakra kellene valami megoldás amikor nem kellene annyira fűteni, mint rendes hideg esetén. Mit javasoltok? Tavaly már ki lett cserélve az összes ajtó, ablak műanyagra, idénre tervezem még a födém leszigetelést 15 cm kőzetgyapottal.

Előre is köszönöm a válaszokat.

2017. jún. 14. 14:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
72%
2évvel előre kell megvenni a fát off szezonban és se fűtőértékben se árban nem veheti fel vele a gáz a versenyt... akik meg télen veszik a nedves fát fűteni, nekik jó hogy drága...
2017. jún. 15. 09:57
 12/14 A kérdező kommentje:
Két évre előre nem tudom megvenni a fát, de kora tavasszal már behozatom és felhasgatom. Így a fűtési szezonra már elég száraz. Nekem a gáz csak az átmeneti szezonra kellene és délelőttre amíg nincs otthon senki, hogy ne a 18-19 fokos házba menjek haza a gyerekkel, amit elég nehézkes utána felfűteni.
2017. jún. 15. 12:26
 13/14 anonim ***** válasza:
11-es jól írta. Én nem akartam erre kitérni, mert azt hittem, nyilvánvaló. Kora tavasszal nem elég megvenni a fát, kérdező, mert az nem szára ki a fűtési szezonra. 2, de inkább 3 év tárolás alatt éri el a légszáraz (11-15% nedvességtartalom) állapotot, amikor a leghatékonyabb a tüzelése. Elég persze az egyéves fa is, csak éppen begyújtáskor először a víztartalmát párologtatja el, ami nem kevés energiát jelent. Hogy érzékeld, képzeld el, hogy a 25% víztartalmú fának a negyedrésze víz. 1q fából csak 75 kiló, ami valóban fűt. De nem annyi, mert mint mondtam, először a vizet kell elpárologtatnia. 1kg víz elpárologtatása 2.590.874 J energiát emészt fel, ami egy 20 nm-es helyiség hőmérsékletét durván 1 C fokkal emelné.
2017. jún. 15. 14:12
 14/14 A kérdező kommentje:
Persze ezzel en is tisztában vagyok. Hallani is amikor sistereg a fa a tűzön. Volt egy par 3 éves tuskóm ami hasogatásra már nem volt alkalmas így tűzre raktam. Fűtött is mint a marha, de ennyi fat nem tudok előre megvenni. Úgy tűnik a gáz fog maradni és legfeljebb kesőbb még berakok majd egy puffert is.
2017. jún. 15. 15:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!