Kb 60 nm-es családi ház jelenlegi fűtése vegyes tüzelésű kazán, egy 500 literes puffertartállyal. Kondenzációs gázkazán rácsatlakozását tervezem a rendszerre. Puffertartálynak van értelme?
Figyelt kérdés
Van -e értelme a kondenzációs gázkazánt a puffertartályra csatlakoztatni és a benne lévő 500 liter vizet felfűteni, vagy direktben a fűtéscső-rendszerre köttessem?2017. jan. 28. 19:15
1/6 anonim válasza:
nagy pazarlás lenne a puffert is gázzal fűteni.
Nekünk 1500 literes a puffer,eszünkbe nem jutott,hogy a gázzal is azt fűtsük mert a gatyánk rámenne
2/6 A kérdező kommentje:
Az 1. hozzászólónak: Köszönöm. Kicsit röviden tettem fel a kérdést, így félreérthető. Nem arra gondolok, hogy a puffertartályt a vegyes tüzelésű helyett a gázzal fűtöm fel, olyankor, amikor egyébként a vegyes tüzelésűt tudom használni. Ha dolgozom, akkor reggel 7-től este 11-ig dolgozom, így nem tudok befűteni a vegyes tüzelésűbe. Ilyen esetre, hogy ne 16 fok fogadjon este 11-kor, ha hazaérek, és ne kelljen éjszaka még tüzet raknom a vegyes tüzelésűbe, ezért gondoltam, hogy kiépítem a gázfűtést is (a gázcsonk az udvarunkon van). A kérdés arra irányult, hogy ha kizárólag a gázkazánt tudom használni, mert nem vagyok otthon, akkor annál a kondenzációs gázkazánnál van -e értelme a puffertartálynak, javít -e a hatásfokán, kevesebb lesz -e a gázfogyasztás, stb...)
2017. jan. 28. 19:36
3/6 anonim válasza:
Nincs értelme. A gázzal gyorsan és rugalmasan tudsz fűteni egy rendszert, felügyelet nélkül. A vegyesnél ez nem jön be már, azért van értelme, hogy a pillanatnyi plussz energiát legyen mibe eltárolni. Itt jó a puffer. Valamint a puffernél is van veszteséged, ezért egy precíz gázkazánt fölös rákötni. Ott a cél, a legjobb hatásfokon üzemeltetni.
4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, így teljes mértékben érthető.
2017. jan. 28. 20:08
5/6 anonim válasza:
Jól írja. A gáznál van termosztát, tehát mindig pont annyit fűt, amennyit szükséges.
Vegyes tüzelésnél nem lehet ennyire pontosan szabályozni, ezért van a puffer. Egyrészt áthidalja azt az időt, amikor nem tudsz rá rakni (500 l ugyan nem sok időt tud áthidalni hideg időben), másrészt egyenletessé teszi a lakásba menő víz hőmérsékletét, kiküszöbölve a túlfűtést és az ebből adódó veszteséget, harmadrészt kiküszöböli az elzárt levegő miatti tökéletlen égés okozta veszteségeket.
Ezek mind hiányoznak a gázfűtésből, így mindig egyenletesen és veszteségek nélkül fűt.
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, meggyőző volt.
2017. jan. 30. 09:49
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!