Éjszakai áramról bármit lehet üzemeltetni? Vagy csak a pl. villanybojlert?
Egyik helyen láttam, hogy egy időkapcsoló és valami relé féleséggel az elosztó szekrényben úgy volt megoldva, hogy ha "eljött az ideje" az éjszakai áramnak, akkor átváltott a relé és éjszakairól ment tovább az egész ház.
Kérdésem az lenne, hogy ez legális e?
És ha igen, akkor meg e éri ezt így megcsináltatni?
És szerinted érdemes lenne így megcsináltatni nekem is?
Mennyibe kerülhet?
Éjszakai mérőóra van beszerelve, csak kb 20 éve nem volt használva :D
Este is megy azért elég sok minden, kinti reflektorok (igaz LED-es de összesen 150W fogyasztás) PC, fagyasztók, térfigyelő kamerák, beltéri egységek, routerek stb.
Számítógép biztos nem díjazná mikor átvált, ahol láttam kb 0,3 másodpercre áramkimaradás van, és szerintem nem a leggagyibb rendszer volt berakva.
Mondjuk egy szünetmentes táppal ez kiküszöbölhető.
Szerintem 20-40000 közötti lehet az átkapcsoló ára, érdemes villanyszerelővel csináltatni, az lesz mégegy 20-as legalább.
Az "éjszakai" megnevezés egy kissé idejétmúlt. Vezéreltnek hívják, és azért sem pontos, mert messze nem csak éjszaka kapcsolják át. Nem időre megy, hanem rádiós távvezérlő van (innen a vezérelt elnevezés).
Nem derült ki, hogy hol volt ilyen átkapcsoló és melyik magyarországi szolgáltatónál. Az ELMŰ-nél tilos másra használni, mint amire előírják.
"szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezéssel rendelkezik,..."
A vezérelt áram 3-4 frekvenciáról működik. Bizonyos időközönként vált át másik frekire. Nekem így magyarázta a villanyszerelő. Nos. Nekem a bojleróra az összes frekit fogja, így nekem mindig megy a vezérelt áram. Sajna elég kicsi amperes, nagyobb kellene, hogy az egész ház biztonságosan üzemeljen róla. De most is működik rajta 2 bojler, 2 mosógép, 2 hűtő, és 1 fagyasztó. Az összes többi minden a nappali áramról megy, ami ugyanúgy 24 órában működik nálunk.
Érdeklődj utána villanyszerelőnél, hogy tud-e olyat szerezni, ami az összes frekvenciát fogja. Biztos nem lesz olcsó, de megoldható. A mi házunk is villanyszerelőé volt eredetileg, ő magának csinálta, és azóta is működik a rendszer.
Az EON-nál sem kapcsolgathatsz.
Fixen kell bekötni azokat a készülékeket, amiket használni szeretnél vezérelt (éjszakai) árammal.
"Ezzel a takarékos megoldással az általános díjszabásnál kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat a fixen csatlakoztatott elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást. (Ilyen például a bojler.)"
Hatoska! A javaslatodhoz azért azt tedd hozzá, hogy amit ajánlasz az illegális, és hogyha a dolog kiderül, úgy jár a kérdező, mint Lagzi Lajcsi. Csak a kérdezőnek nem lesz olyan jó ügyvédje, mint Lajcsinak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!