Érdemes-e felújítani egy 135 éves,5 szobás, vályogból épült, palatetős parasztházát, ahol a nyilászárók is még az eredetiek?
Attól függ, milyen állapotban van. Ha jól az alapok, stabilak a falak, tuti nem ázik, és tetszik is nektek a ház, szívesen laknátok benne, akkor igen.
Én ilyen házban nőttem fel, kicsit felújítva, kibővítve, alászigetelve, belül is megcsinálva, teljesen jó. A nyílászárók nagyja még eredeti, ahova új kellett, oda csináltattunk asztalossal ugyanolyat, tökéletes. Bár nem zár olyan jól, mint a mostani modern ablakok, de ha elég nagy a ház, akkor egyáltalán nem zavaró.
Passzívházat építsetek! Energiatakarékos. 25%-al drágább a ma elterjedteknél. 10 év alatt azonban behozza a plusz ráfordítást,aztán pedig mondjuk úgy,hogy pénzt termel,míg a másik beéri a fűtési költséggel a passzívház építési árát,és aztán ráfizetés.
Légcsere. Folyamatos hőmérséklet télen nyáron. Nincsenek rossz szagok,és fülledt levegő. Sok természetes fény.
a vályog nagyon rossz hőszigetelő, még 100cm-es falakkal is. Nem csak érdemes, de kell hőszigetelni, és lehet is, csak megfelelő anyagokat kell alkalmazni és nem lesz vele probléma sosem. A felújításhoz mindenképpen megfelelő ebben jártas szakember segítségét kérjétek ki.
pl: [link]
"a vályog nagyon rossz hőszigetelő, még 100cm-es falakkal is"
Fogalmad nincs miről beszélsz. 80 centis falvastagságú vályogházban nőttem fel. Tavaly a legnagyobb kánikula idején látogattam haza. A szabadban már egy hete 40 fok volt. Bent pedig 22.
tudom miről beszélek, de a nyári meleg ellen a tömeg és árnyékolás kell nem a hőszigetelés a lényeg.
De ha olyan jó lenne a szigetelése, akkor télen alig kellene fűteni, kb elég volna 2-3 naponta begyújtani. Én is éltem vályogházban, de rákereshetsz a hőátbocsájtási tényezőre, és rájössz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!