Fa nyílászárók müanyagra cseréltetése megéri? Kevesebb lesz tőle a fűtésszámla (gázzal fűtünk)? Tapasztalatok?
Nekem megérte, főleg, hogy a házat is körbeszigeteltem, fele lett a fűtés számla, a régi fa nyílászáró főleg ha már vetemedett ereszti a meleget, nem dupla üveges, a műanyag, főleg a jobb minőségűek hőszigeteltek jól záródnak, néha túl jól is.
A csere kb 800,000 ft-be került ez kb nálam 5-6 év alatt térül meg.
Attól is függ, hogy milyen típusú, és állapotú a fa nyílászáró. Lehet akár tökéletes is, lehet felújításra szoruló, meg cserére érett. És cserélni is lehet fára is.
Nálunk komplex felújítás volt, azzal kb. felére csökkent a fűtési költség. És a régi fa ablakot már alig lehetett visszazárni, szóval a használati komfort is megugrott.
Minimálisat fog jelenteni szerintem, mivel az összes felületnek csak kis százaléka az ablak rész. persze ha ujjnyi hézagok vannak és csak egyrétegű az üvegezés a mostaninál, akkor azért használhat valamit, de nagyságrendekkel nem lesz olcsóbb!
Viszont, ez egy lépés előre. Most az ablak, azután ha megteheted jöhet a szigetelés, és a kettő együtt már ütős! padlás szigetelés is kell!
Illetve ami fontos, ha ablakot cseréltetsz, akkor nagyon fontos, hogy szakembertől vegyél és jó minőséget, de ami ettől is fontosabb, hogy jól legyen beépítve (RAL beszerelés a minimum)!!!
én prémium kategóriás műanyag ablakokat rakattam be, dupla üveg meg erősített szerkezet stb. beépített szúnyoghálóval és beépített redőnnyel egy millió volt 3 kétszárnyas, 1 egyszárnyas, 1 fürdőszobai, és egy bejárati ajtó.
az első évben nem volt szigetelés a házon mert elfogyott a keret, abban az évben sokat nem csökkent a fűtés számla, vagyis inkább semmit, viszont a penész megjelent mindenhol.
mondjuk gyakorlott építőipai dolgozóként vártam is, hogy le fognak penészedni a sarkok.
szellőztetéssel semmit nem érsz el, hiába mondja itt mindenki lószart nemér.
hőhidasak a falak mindenhol, a pára megreked a házban a jól záródó ablakok miatt, legjobb feltétel a penésznek.
szóval erre készüljetek, hogy ez ezzel fog járni.
azóta elkészült a szigetelés, 15 centis grafit EPS-el, és már nyoma sincs a penésznek :)
Jól írják, a penész eshetősége legalább 90 %, ha nem lesz a műanyag ablakhoz beépített szellőző. Ami meg ugye viszi ki a hőt, úgy, mint a rosszul záródó ablak.
A napi 2x5 perc szellőzés nulla, semmit nem ér penész ellen. Kb. 6 óránként 10 perc - éjszaka is - az, ami tényleg hatásos, de ezt meg ugye senki nem vállalja be.
A leírásod alapján nincs kereszthuzat a lakásban, így legjobb esetben 10 %-ot tudsz megspórolni a fűtésen, számold ki, hány év alatt térül meg az ablakcsere.
Ennek fejében lesz szép penészed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!