Régi panellakás villamos hálózata miért rossz? Lehetséges hogy az összes konnektor egy vezetéken van?
A villanyóránál 15 amperes a megszakító... Egyetlen lakás órája mellett láttam 16-os megszakítót.
Vajon eon mennyiért cseréli ki nagyobbra?
Ha 20 amperesre cserélnék akkor jó, de ha csak 16-osra akkor nem tetethetek a lakásba is 16-osokat ugye?
Vicces hogy egy dupla dugaj esetén két 1,5-es kábel kell ... mosógép + hajszárító aztán mikró+ mosogatógép is. Így elég sok 10 amperes megszakító kell, és több vezeték kell.
Igen , találkoztam olyan panellel ahol az összes szoba konnektora nemhogy egy áramkörön volt, hanem egyiktöl a másikig ment a vezeték, tehát a csavarok alá volt kötve az elmenő vezeték is
Szobák-konyha konnektorok egy csavaros biztositékon és az összes világítás a másikon.
32A-ig a bővítés ingyenes az EON-nál. Ekkor rakhatsz fel 20A-es automatát is, már ha a vezetéket is cseréled 2,5mm2-re
"Vicces hogy egy dupla dugaj esetén két 1,5-es kábel kell"
Mi az hogy két 1,5-ös kábel kell?? Ilyet még kókler villanyász sem tesz
Konnektorokhoz jellemzően 2,5mm2 vezeték és 16A kismegszakító kell. Ma már 4-es sorolós konnektorok /is/ vannak. Ebben az esetben az első mélyített dobozban kell a leágazást rakni a 4 konnektorhoz WAGO csatlakozóval, tehát nem egyik konnektortol a másikhoz kötni a vezetéket
Kirle083
Te ugye nem villamos szakember vagy? Nyugtass meg!
A falban elvileg ugyebár kötés nincs, a vezeték legtöbb esetben a házgyárban előre kiképzett, de a helyszínen vakolt horonyban halad. Tehát a kismegszakító táblákban lévő hibák láthatók. Esetleg kismegszakítócsere, vagy táblacsere szóba jöhet ha indokolt.
Több villanyszerelővel beszéltem (idősebb és fiatalabb is), sőt a családban is van villanyszerelő( időnként megyek vele,mert érdekel a téma) és az ő véleményüket tolmácsoltam pusztán.Nagyobb háztartásban, nagyobb terheléseknél,tönkrement vezetékeknél természetesen indokolt a felújítás.Én csak azt bátorkodtam mondani, hogy 10 esetből 2-3 esetben tök fölösleges 100 ezreket költeni erre. Ugyanolyan ez, mint a radiátorcsere. Szomszédban az eredeti radal aluradiátort leócsárolta egy radiátorügynök,hogy így szar meg úgy.Le is cserélte acéllemezre( nem az ügynöktől vette,hanem barkácsáruházban), 4 év után lyukas lett... Vett a vaterán egy ugyanolyan RADAL típusút,mint az eredeti volt.
Íme egy érdekes videó a panel villanyszerelésről:
Ha nem linkeli be,akkor a youtube-on : "Épületszerelés panelekből 18"
Találtam még egy érdekes videót: [link]
(régebbi, mint az előző, itt még olvadóbizti van, és a vizes helyiségeken kívül földeletlen dugaljak)
Itt már érdemes elgondolkodni az átvezetékelésen 10-esetből 8-9-szer.
2.válaszoló honnan veszi azt hogy a 90-es években használt vezetékek nem felelnek meg a szabványnak?
Nálunk 1992-ben mindenhova 2.5mm2 MCu vezetéket húztak,még a világításnak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!