Mi az a EPH a villanyszerelésben?
Egyenpotenciálra hozó hálózat. Ha ki van építve, akkor megakadályozza az olyan mértékű potenciálkülönbségek kialakulását, amik másodlagos kisüléseket okozhatnak. Fűtéscsöveket (ha fém) gázcsöveket, vagy egyéb épületgépészeti nagyobb kiterjedésű fém alapanyagú szerkezeteket be kell kötni ebbe a rendszerbe. Erre villanyszerelő fog tudni árajánlatot adni, ugyanis az épület sajátosságaitól függ a kialakítás költsége.
2016. jan. 17. 14:51
2/11 A kérdező kommentje:
Köszi, de azért valami hozzávetőleges költséget és munkaigényt csak lehet sejteni? 10.000 től 200.000 ft-ig? Mekkora munka, vésni kell a falakat? A gázkazán és a belső kismegszakító között 8 méter van és közte 2 válaszfal.
A minimum költség az, ha ki van építve, csak egy EPH jegyzőkönyvet kell készíteni, mert mondjuk a gázműveknek kell a gáz bekötéshez. Ezért a mérésért olyan 5000 Ft-ot szoltak kérni. Felső határt nem tudnék mondani.
2016. jan. 19. 15:58
A költség néhány 10 eFt-tól a több száz ezer Ft-ig terjedhet, attól függ mennyire összetett és problémás a helyszín.
2016. jan. 19. 18:35
5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Adott egy 1975-ben épült 80 m2-es családi ház. Fűtéskorszerűsítés lesz, így gázterv és átadás (reményeim szerint), ezért válószínűleg a gázszolgáltató kéri az EPH jegyzőkönyvet.
A jelenlegi helyzet: 2011-ben 1,5mm2 vezetékkel újra vezetékelve a ház, földelés elvileg rendben.A közlekedőben van a belső kismegszakító doboz. A fürdőszobában lesz a gázkazán, központi fűtés, így gondolom az ott összefutó csöveket kell "összekötni" megfelelő módon, majd a kismegszakítóig elvinni a EPH vezetéket és a földeléssel összekötni. Ennyit szedtem össze a net-ről. Ezt a vezetőket milyen módon lehet elvinni a kb 8 méterre lévő megszakító dobozhoz? Külső vezetékcsatornában? Falba bevésre?
igen, lehet kívül is, bevésve is vezetni. De a fürdőbe valószínüleg megy védőcső, gondolom, a kazánhoz is az áramellátás miatt. Szerencsés esetben abban el lehet vinni, nálam ott vitték, nem külön csőben.
2016. jan. 22. 23:51
7/11 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. A gázkazán beépítése ezután fog megtörténni, kombi változatban. Jelenleg egy külön vezérelt áramon van egy villanybojler, ezt akarom megszüntetni. Arra gondoltam, ha a villanybojler megszűnik, az óra vissza lesz adva, ott marad a vezetéke a falban, ami feleslegessé válik. Ebben a csőben gondoltam az EPH gerincvezetéket behúzni, az úgyis a megszakító fele megy.
Szerinted megvalósítható?
Keress meg egy ezzel foglalkozó szakembert, mert ahogy látom nem tulzottan értesz hozzá. És nem tudom honnan lesz jegyzókönyved róla ha te akarod építeni.
2016. jan. 23. 23:29
9/11 A kérdező kommentje:
Nem tudom honnan vetted, hogy saját kezúleg csinálnám! Természetesen szakemberrel akarom csinálni. Én készítem, mert én vagyok a tulajdonos egy szakember közbe iktatásával.
Kész van?
Mennyi lett a végén az ára?
2017. máj. 30. 00:59
További kérdések: