Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Lakásfelújítás takarékos...

Lakásfelújítás takarékos fűtésmegoldás, bálaégető kazán vagy faelgázosító kazán?

Figyelt kérdés

Melyiket éri meg jobban?

Melyiknek mi az előnye és hátránya?

Melyiket kell kevesebbszer "megrakni"?

Vásárlásnál mire kell figyelni?

Esetleg márka és típus amit ajánlotok, vagy ép hogy nem...

Akinek esetleg van személyes tapasztalata az írjon nyugodtan privit is!:)

2015. nov. 23. 13:08
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

6-os, szintén gazdákodunk, nem véletlenül mondtam amit. Kisbála mindig is lesz. Attól, hogy te nem adod el, és mi sem, még sokan használják. Igaz kicsiben, de nem fog eltűnni 10 év múlva. Lehet, hogy a szemellenzővel traktorozók nem veszik észre. De amíg hobby lótartók és még sorolhatnám lesznek, addig lesz kisbála.

(Az MTZ sose volt jó traktor;))

2015. nov. 24. 12:46
 12/17 anonim ***** válasza:

Most ez olyan mintha 20 éve azt mondtam volna egy másik gazdálkodónak, hogy mi nem szántunk. Akkor kiröhögött volna. Ma meg már szinte azt röhögik ki aki szánt. Még egy 10 év és ekét már csak ipartörténeti múzeumban lehet majd látni, meg 1-2 két "elvetemültnél". Változik a világ. Észre kell venni a trendeket. A kiskockabálának egyértelműen lefelé ível a karrierje. Bizony elfog tűnni, ha tetszik ha nem.

Csak gondolj bele, hogy fog az a Claas Markant bálázó kinézni 10 év múlva. Csoda ha még működni fog. Kik lesznek azok az emberek akik majd összeszedik azt a rengeteg kisbálát és kazlazzák meg stb. Ilyen munkára már most se nagyon lehet napszámost találni nem, hogy majd 10 év múlva. Minden oldalról bele lehet ebbe kötni.

A hobbi lótartó meg stb meg majd meg barátkozik a nagyobb bálamérettel. Ő megtud, de egy családi ház korszerűsítését nem lehet alapozni egy ilyen bizonytalan forrásra.

Én ezt látom mint mezőgazdasággal foglalkozó ember.

2015. nov. 25. 00:01
 13/17 anonim ***** válasza:

Én pedig, mint mezőgazdasággal is foglalkozó ember, azt látom, hogy bár ha iparágként nézzük valóban eltűnik a nagygazdaságokból a kisbála. Teljesen logikus az érvelésed, mert így van, minden érv ellene szól nagyüzemi körülmények között, de mivel jellemzően nem tűnik el a kisüzem, és nem is fog (csak visszaszorul), akármennyire is szeretnék a politikai körök és a csókosok, meg fog maradni, ahogy a szántás is. Igaz, hogy a korszerű technológiák kiváltják, de 100%ban mellőzni hosszú távon nem érdemes.

Egyébként már vannak megoldások nagybálás fűtésre is. Ha lenne fűtött műhelyünk is, már azzal fűtenénk, nem kicsivel.

(Mezőgazdasággal foglalkozó, fizikai munkát is végző embernek nem okozhat gondot 1000 bála megmozgatása. Fél napos munka...)

2015. nov. 25. 07:34
 14/17 anonim ***** válasza:

Oké nem tűnik el, csak visszaszorul. Akkor meg felmegy az ára. Most mit tudom én lehet venni 200 ft-ért darabját (nem tudom mennyi most a piaci ára, csak úgy hasra ütöttem), mi van ha felmegy 400-ra? Lehet a hobbi lótartó megengedheti magának 400-ért is, de aki fűt vele és gazdasági szempontokat figyel már nem.

Akkor ott van a földrajzi elhelyezkedés. Ha valaki olyan környéken lakik ahol sok kisgazdaság van akkor még talán oké. De mondjuk itt mifelénk nem nagyon tudna venni. A mi környékünkön szinte már csak 500-600 hektáros családi gazdaságok meg néhány 1-2 ezer hektáros nagyüzem van. Meg ezek közé beékelődve szenved néhány kicsi. A nagyok közül meg senki sem csinál ilyet még külön kérésre sem. Mondjuk 40 km-ről hozatni a szalmát már nem biztos, hogy megint olyan nagy biznisz. Ha mondjuk nekem kellene vennem ilyen bálát hirtelen azt se tudnám kihez forduljak. Nem ismerek olyan embert a környéken aki adna el. Olyat ismerek akinek van, de neki kell saját célra. Én is csak a világ végéről tudnék hozatni. Már most is! Mi lesz évek múlva?

A nagybálás fűtés megint más tészta. Nagybála gyártás addig lesz míg állattartás lesz. Dehát otthon mégsem lehet a Manitouval etetni a kazánt:)

Bár, hogy kis/közepes üzemi állattartás is meddig lesz az is nagyon kérdéses. A nagyüzemi állattartás (ami hírből sem ismeri a szalmát) eléggé szétveri az iparágat:( Én 20 évet adok neki és már jószágot se lehet látni a vidéken, csak nagy több ezer négyzetméteres "steril" csarnokokban. Dehát ez már nagyon más téma, nem akarok offolni.

2015. nov. 25. 11:12
 15/17 anonim válasza:
Én se agyalnék már kisbálában.
2015. nov. 27. 08:13
 16/17 anonim ***** válasza:

Akinek van bálázója az báláz bérben, visszajutottunk oda amit az elején írtam, renden meg lehet venni bárhol a szalmát és felbáláztatni, ahogy írod ez még menni fog 10-15, akár 20 évig is. Egy kazán élettartama is nagyságrendileg 10 év. Nyilván örül az ember ha jót vesz és tovább tudja használni.

A nagybálás fűtés megint más tészta. Miért ne lehetne géppel rakni? Csak azzal lehet. Ennek már az a korlátja, hogy tudsz-e az udvarban külön épületet a kazánnak és rá tudod-e hordani géppel a szalmát. Nekünk nagy udvarunk van, az összes gép ott van, ezért ha ezen múlna, csak egy homlokrakodó kell az egyik traktorra és szépen lehet rakni a bálát. Amikor vettük a kisbálás kazánt akkor nézegettük a nagyobbakat is. Azzal az a gond, azon kívül, hogy kell a gép ami rakja, kell egy pótkocsi amivel hurcolod, és tárolóterület. Mert a kicsit simán felrakod a padlásra, de a nagyot nem tudod. Na meg akkora a teljesítménye a kazánnak, hogy egy normál méretű családi házhoz (kb 100 nm) egyszerűen túl nagy. Akkor volt téma, hogy megcsináljuk a műhelyt fűtöttre, ami megint kb 80 nm, meg a szomszéd telken mamám házát és a három fűtőkör menne egy kazánról. De végül elvetettük az ötletet a nagy beruházás miatt

2015. nov. 27. 08:25
 17/17 anonim ***** válasza:

5 éve van bálás kazánunk (Calor2000), ez az első év, hogy csak szalmabálával fűtünk, eddig inkább fával. De többet nem veszek fát, az tuti. :) Két lakást, kb. 180 m2-t fűtök egy kazánnal, így egész télre kb. 100e Ft lesz a fűtési költségem, pedig nem is sikerült túl olcsón beszerezni a bálákat. És ahogy látom, még marad is bála a következő szezonra. Összesen 600 bálát vettem, raklapokra tettem, mezőgazdasági ponyvával van letakarva. Egy átlagos napon 3-4 megy el, hétvégén 6, de vannak napok, amikor nem is kell fűtenem, mert jó a hőszigetelés. Egy hónapra max. 90 bála kell.

Persze ennek a fűtésnek is van előnye, meg hátránya is:

Előnye, hogy nagyon egyszerű begyújtani, tuti meggyullad, nem kell vele annyit szenvedni, mint a fával, valamint nagyon olcsó. Nem kell fát vágni, hasogatni.

Hátránya, hogy sok hamu marad utána, valamint annyira nem melegíti fel a fűtési rendszert, mint a fa.

2015. dec. 19. 18:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!