Vegyes tüzelésű kazán tűzterének leszűkítése?
A kazán túl van méretezve a ház méretéhez képest.
Ezért ha kint plusz fokok vannak, és nem akarok trópusi klímát a házban, akkor folyamatosan tüzelni csak úgy tudok, ha elzárom a levegőt, hogy csak parázsoljon a fa. Így viszont tökéletlen az égés, és erősen kátrányosodik a kémény. (Tüzeléstechnikailag rendben van a dolog, mikor egy hasáb fa ég, akkor teszek mellé egy másikat, hogy mire az első elfogy, akkora már begyulladjon a második. Tehát ennél kevesebbet nem lehet rá tenni.)
Arra gondoltam, hogy bordás lemezzel leszűkíteném az égésteret, mondjuk felére. Így az oldalsó ajtón bemenő kevés levegő nem a hatalmas tűztérben hígítaná fel a bent lévő anyagokat, ami így már éghetetlenné válna, és nem tolná kifelé egy részét ennek a keveréknek a friss levegő, hanem jobban az égő fára irányulna, így a jobb égés miatt kevesebb éghető anyag jutna ki a kémény felé.
Mennyire reális az elképzelés?
Vagy mit lehetne még elkövetni az ügy érdekében? Gondolom, másnál is volt már ilyen probléma.





hát igen, nálunk is ez a helyzet, egy 35kW-os kazán van egy 100 négyzetméteres agyon szigetelt házra.
szóval nálam ha egyszer begyújtok, és megpakolom a víz majdhogynem 65 fokos lesz, és 22-23 fok lesz a házban.
sajnos én sem tudom mit lehetne vele kezdeni, mert ha lezárom akkor ugye a kátrányosodás...
amúgy most azt fogom csinálni, hogy legalább két éves szárított tűzifát fogok csak használni, és azt elvileg lehet alacsony huzaton égetni, mivel az alacsony nedvesség tartalma miatt kevesebb kátrány keletkezik a kéményben és a kazán belsejében.
ha így sem lesz jó, akkor jön egy új faelgázosító kazán, aztán az majd megoldja magának, hogy mikor mennyi levegőt adjon, de közben normálisan elégesse a fát.





Köszönöm a válaszokat, de ezek nem igazán járható utak.
A puffer jó dolog, viszont ami elég nagy és eléggé fel van szerelve minden jóval, az igen sok százezerbe kerül, többe, mint egy kazáncsere (elég régi a mostani). Kazán plusz puffer pedig bőven verné a milliót, akkor már inkább menjen a gáz, az legalább kényelmes, és ilyen formán olcsóbb is.
A két évig szárított fánál nem a két év a lényeg, hanem a kiszáradás ÉS a szárazon tartás. Azaz, egy nyár száradás után hűvös időben a külső levegőtől elzárva kell tartani, mert nyitott helyen a tél folyamán magába szedi a párát, és ismét 20-25 %-ra megy fel a víztartalma, amit jóval magasabb egy előző télen kivágott és egész nyáron fedél alatt, szellőzős helyen tárolt fa víztartalmánál. Ilyen sok fát meg nem tudok zárt, száraz levegőjű helyen tárolni. Egy em3 fa amúgy bent van a kazánnal egy légtérben, az ugyanúgy kátrányosít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!