Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mikor célszerű egy lakás...

Mikor célszerű egy lakás átvezetékeltetni?

Figyelt kérdés

1973-ban épült lakást készülünk a párommal megvenni. Nagyon elavult lehet a falban lévő vezeték? Villanyszerelő hogyan tudja felmérni, hogy cserére szorulnak-e a vezetékek.

Én a korából adódóan azt mondanám, húzzák át, de nem szeretnék feleslegesen hozzányúlni, ha nem muszáj.

2015. márc. 30. 21:09
 1/9 anonim ***** válasza:
Ahogy mondod. Egy villanyszerelő ezt kapásból megmondja. Látatlanban az évek alapján senki sem tud mást, csak totózni.
2015. márc. 30. 21:16
 2/9 A kérdező kommentje:

Igen, de pont erre is kíváncsi lennék, hogy egy villanyszerelő hogyan tudja megállapítani. Egyáltalán nem értek ehhez, ezért nem értem, hogy ő miből tudja megállapítani, hogy a falban lévő vezeték milyen állapotba van. Illetve nem fogja ő nekem mindenképp azt mondani, hogy meg kell csinálni? Hisz neki az csak plusz pénz, ha meg is csináltatom vele, és nem csak felméri.

Bocsi lehet kicsit paranoiás vagyok, de hallottam olyat, hogy más ügyben az egyik szerelő az átalakítást javasolta, majd a másik szerelő megkérdezte miért nyúltak hozzá, hisz nem volt muszáj.

2015. márc. 30. 21:26
 3/9 anonim ***** válasza:
84%
Kisméretű lakásnál nem nagy költség. A hetvenes években aluminium falkábelt használtak (ritkábban műanyagcsőbe húzva) és földelt dugaljak csak a vizes helyiségekben voltak (ma már máshol is előírás). Nem volt 1.000 W feletti porszívó és légkondicionáló sem. A kevesebb elektromos háztartási gép és eszköz miatt kevesebb dugaljra volt szükség. Úgyhogy ne az átvezetékelés legyen a fő szempont, hanem a szükséges dugaljak és lámpakapcsolók száma és elhelyezése, a várható fogyasztás és a biztosítéktábla korszerűsítése (ne adj isten a mérőóra cseréje). Ezekhez értelemszerűen társul a vezetékek cseréje. Különösen kényes a konyha, ahol szinte minden eszköz elektromos működésű, még a gáztűzhely is, ezekhez iszonyú számú dugalj kell és esetenként akár 2 külön áramkör is.
2015. márc. 30. 21:31
 4/9 anonim ***** válasza:
57%
nézd ha már paranoia, én jobban félnék, hogy megcsinálom frankón a lakást, aztán egy év múlva meg ki kell bontani fél falat, mert vmelyik vezeték bekrepál. Ne adj isten vmi vmi miatt kigyullad. Jobba lelki béke. Mi is amikor lakást cseréltünk az első az volt, hogy minden vezetéket újrahúzattunk. Így lehet a legjobban megnyugodni, de így sem garancia. Tesóm rosszabbul járt. Ő a "jó az még" kategória volt, rá két évre plafon és falat kellett vésni, mert az egyik fővezeték megadta magát. Én cserélném a helyedben, ne sajnáld rá a pénzt
2015. márc. 30. 21:52
 5/9 anonim ***** válasza:
Nálunk is át kellett vezetékelni a lakást. A villanyszerelő kibontott egy-két konnektort, kapcsolót, és megmondta, hogy a vezeték nem csőben fut, hanem a falban. Hiba esetén falat kellene bontani. Ha csőben van, akkor már nem.
2015. márc. 30. 21:57
 6/9 anonim ***** válasza:
79%
Ha alu, akkor elavult, eloxidálódott. Melegszik, szikrázhat. Megfelelő köröket kell kialakitani 10-12db ot, és méretezni. Új földelés kell. Új fi rellé. Új eph hálózat.
2015. márc. 30. 22:18
 7/9 anonim ***** válasza:
87%
3 reálisan leírt minden. szinte biztos, hagy alu a vezeték amit cserlni kell, de fontos a fogyasztóhelyek kiépítése, mert ma már több kell. késöbb pedig cikis egy csempézett falat felvágni és újra festetni, burkolni.ez az első amit célszerű megcsináltatni rendesen.
2015. márc. 31. 06:43
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem a mai terhelésre/igényekre vannak méretezve a hálózat. Nem az alu vezetékkel a falban van a gond, hanem a csatlakozási pontokkal. Eloxidálódik, melegszik, a szigetelés elporlad, törik. Szikrázhat, ami az utána lévő eszközöknek árthat(LED tv)

Az igényeidnek megfelelő helyekre kerülnek a konektorok. Egyúttal becsövezed a falba a házimozi vezetékét, az internet kábelt, a vezetékes telefont a kábel tv vezetéket. Kitalálsz a routernek egy jó helyet, raksz mellé konektort. Divatosan 30 centire rakod a konektorokat. Megszűnik a hosszabbítózás, elosztózás. Mindenhova annyi konnektort raksz, amennyire szükséged van.

A a konyhába elektoros főzőlapot akarsz, az könnyen fogyaszthat 10kwattot, annak teljesen külön hálózatot kell építeni.

A fürdőnek megint külön hálózat, lehetőleg a legújabb szabványok szerint elhelyezni a kapcsolókat, konnektorokat.

Legújabb életvédelmi eszközöket: Fi relé, EPH

2015. márc. 31. 09:15
 9/9 anonim ***** válasza:
Kérj több ajánlatot, nekem az első ajánlat 800 e ftról szólt. Aztán az egész megállt 150 e ft-ból mindennel...
2015. márc. 31. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!