1954-es családi házat újítunk fel. Új aljzat készül + szigetelés. Mi a legcélszerűbb menete a dolognak?
Alulról kezdve:
-szerelőbeton 8-10 cm vastag, némi vashálóval erősítve
-vízszigetelés GV 3 vagy GV 4 lemezzel, hegesztve
-hőszigetelés min. 5 cm EPS100
-műanyag fólia a szigetelés védelmére
-4-6 cm esztrich beton aljzat
Még egy fontos az előttem szólóhoz (amit írt az tökéletes, abban az esetben ha vb. vagy tégla lábazatú, téglafalazatú házról van szó.)
Ha van a fal alatt vízszigetelés akkor az újonnan készülő vízszigetelést célszerű felhajtani annak a magasságáig (mint egy képzeletbeli teknőt).
Ha vályog a falazat és van rendes lábazat akkor is a fentiek szerint kell eljárni.
Ha nincs a háznak tisztességes alapja (nincs csak téglaalap, vagy nincs lábazat (nincs a ház 2-3 lépcsőfokkal "kiemelve")) akkor már egy kicsit problémásabb a dolog.
Ebben az esetben szerintem kérdezzetek meg szakembert (építész, statikus), mert a vízszigeteléssel lehet probléma.
az első válasz szakszerű, kozervatív megoldás.
én egy kicsit modernebbet javaslok:
alulról felfelé:
1. homok tömörítve, lehúzva
2. zárt cellás hőszigetelés /XPS/ 20 CM
3. vasalt aljzat 10 cm / távtartóval vigyázzni kell, mert beszúródhat a hőszigetelésbe /
4. vízszigetelés 0,5 cm
5. aljzatbeton 6 cm
6. burkolat 1,5 cm
Ez egy drágább rétegrend, mint az első.
Jobb viszont /KB . 2-SZER/ a hőszigetelése és a hőtároló képessége is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!