Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Villanyszerelés: Egy konektor...

Villanyszerelés: Egy konektor fázisa és egy másik konektor földje között mérhetek feszültséget?

Figyelt kérdés
Egy konektor fázisa és egy másik konektor földje között mértem feszültség mérővel. De ahogy rátettem mindkettőre a műszerzsinort, a bizti levágott. Ennek így kell működnie?? Normál esetben egy konektornál simán mérem a 230V-ot a fázis+föld és a fázis+nulla között.

2013. nov. 29. 20:18
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
a fi-relé az automatákkal általában egy sorban van elhelyezve és szélesebb mint az automata....
2013. nov. 29. 21:06
 12/20 anonim ***** válasza:
és van rajta egy "teszt" gomb is melyet ha megnyomsz leold...
2013. nov. 29. 21:07
 13/20 A kérdező kommentje:
A kérdésem még mindig áll. Két konektor között ha feszültséget mérek, le kell vágódnia vagy nem kellene?
2013. nov. 29. 21:13
 14/20 anonim ***** válasza:
NEM!!
2013. nov. 29. 21:20
 15/20 A kérdező kommentje:
14-es: Köszi a választ, de miért kell kiabálni?!?!?!!?
2013. nov. 29. 21:22
 16/20 anonim ***** válasza:
halkan mondtam, csak határozottan... szivesen! /vill szer/
2013. nov. 29. 21:24
 17/20 anonim ***** válasza:
80%

A kismegszakítónak nem szabad leoldani, a FI relének le kell oldani.

Hogy értsd a különbséget. Egy 10 amperes kismegszakító akkor old le ha a rajta keresztülfolyó áram erőssége nagyobb mint 10 amper. A kismegszakítóba csak a fázist kötik be.

A FI relébe bekötik a fázist és a 0-t is. A FI relé azt figyeli, hogy a fázis és a 0 vezetőben is azonos áramerősség legyen. Ha a fázis és a 0 vezetőben különböző az áramerősség, akkor valahol szivárog az áram. A FI relé típustól függően 20-30 mA áramerősség különbségnél már leold. Ezzel védi az életed. Ha a feszültségmérőt a fázishoz és a földhöz csatlakoztatod, akkor egy minimális áram fog folyni a fázis vezetéken, de a 0 vezetéken semmi. Ezért oldhat le a FI relé miközben a fázis és a föld között próbálsz feszültséget mérni.

2013. nov. 30. 00:53
 18/20 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ.
2013. nov. 30. 07:17
 19/20 anonim ***** válasza:
24%
Egy multimétertől semmilyen Fi-relé nem old le,még a 30 mA se,a lágyvasmagos deprez műszerrel nem tudom mi a helyzet,jó lenne tudni mivel mértél.Két konnektor között pedig csak akkor vágja le az automatát ha mindkét végét egy-egy fázisba dugtad,ellenkező esetben más gond van.
2013. nov. 30. 07:23
 20/20 anonim ***** válasza:
59%

Azért én el tudok képzelni egy esetet, amikor a FI relé mégis leold, ha a fázis és a föld között feszültséget mérsz: ha eleve van egy szivárgó áram közöttük, és ehhez adódik hozzá a műszer mérőárama, ami már több, mint a FI relé érzékenysége. Ilyenkor le is kell oldania.

Javaslatként azt tudom mondani, hogy minden FI relé után kötött áramkört egyenként kell megvizsgálni, hogy kiderüljön, melyikben van a problémás szivárgó rész. Régi vezetékek, hibás szigetelésű kábelek okozhatnak hibát.

2015. máj. 12. 07:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!