Radiátorcserénél bekötőcső átépítése / egyedi kötéstávú radiátor éri meg jobban?
Régi acéllemeztagos radiátoraink kötéstávolsága 600 mm. A kapható újak vagy olcsók és kb. 550 mm-esek, vagy 600-asok és drágák.
Új kötéstávhoz át kell építeni a bekötőcsöveket: ez esetben muszáj-e hegeszteni (nem szeretném, ha leégne a lakás), vagy leflexelés után menettel is összekapcsolhatók a csődarabok? Hogyan lesz megbízható?
Illetve a 600 mm-esek azok alu radiátorok: ezek tartósabbak is annyival, amennyivel drágábbak a kommersz acél lapradiátoroknál?
(A kétcsöves hálózat a társasházé, de a radiátorok a lakástulajoké. A leágazó bekötőcső nem tudom kié, nyilván megengedik az átalakítását, csak ne okozzon később bajt, hogy le kelljen állítani az egész nagy házban a fűtést.)
Nem kell semmit se hegeszteni az eredő alapcsövön.
Venni kell 4db 1/2" Hg acél kb-s" könyököt, majd pontosan ki kell mérni és felfúrni a radiátor új pozícióját a cső közepekre kiszámolva, és ezzel a 2-2 HG acél(ami egy "Z-t" fog adni idommal pontosan kiadja majd neked a 600mm szelep kötés távot az új 550-es radiátornak.
Ez megoldható még az univerzális herz vágható "Z" idomával is(2db kell), ha esetleg nem megy a perfekt méricskélés számolás, de a 2 idom elég drága. Csaptoldók kellhetnek,ha hozzá kell adni még a távokhoz.
Én már vagy 200-db-ot cseréltem panelokban .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!