Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Meszelt falat hogyan lehetsége...

Meszelt falat hogyan lehetséges glettelni?

Figyelt kérdés
Van egy szoba, amit szeretnék kifesteni diszperziós festékkel. Eddig viszont mésszel volt. Helyenként érződik, hogy a mész el van válva a vakolattól. De mégsem jön le olyan könnyen. Elég lekapargatni spaklival. Csak azután lehet glettelni, hogy ezt a réteget eltávolítom? Vagy mélyalapozó használata után lehet glettelni a meszelt felületet is?

aug. 29. 09:09
 1/8 anonim ***** válasza:
57%

Elvileg le kell kaparni a mész réteget.

Bérelj egy falcsiszoló zsiráfot pórszívóval, 2 db csiszolórács elég hozzá. 2-3 óra alatt végzel vele.

Mivel simára csiszoltad közben a falat a glettel könnyű dolgod lesz.

aug. 29. 10:06
 2/8 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy előtte lekaparod a meszet. Nem könnyű meló.
aug. 29. 16:03
 3/8 anonim ***** válasza:
Sajnos mészre nem tudsz festeni kaparni, csiszolni kell.
aug. 30. 08:25
 4/8 A kérdező kommentje:

Tudni tudok. Már csináltam olyat. Csak stabil volt a mész réteg. Megcsiszoltam, lealapoztam és lefestettem. Glettelés nélküli. Nem tükör sima a felület. De jól megtapadt a festék.

Most megpróbálom inkább csiszolni. Úgy látom, 40 es csiszoló lehozza a fellazult mészréteget

aug. 30. 08:42
 5/8 anonim ***** válasza:

Jól teszed. Nálunk is volt mészfestékre, mélyalapozás után diszperzióssal ráfestve. 20 év távlatából azt mondhatom, volt ahol stabil maradt, volt ahol nem annyira, de ott lehet, hogy nem is az alul lévő mészfesték, hanem egyéb körülmények miatt lazult meg. Ahol meglazult, ott olyan lett, mint nálad most a mészfesték: kicsit túl könnyen lejön - de mégsem annyira könnyen, hogy könnyű munkának nevezhessük a lekaparását.

Viszont az a tapasztalatom, hogy ami réteg (festék vagy bármi) elkezdett elválni a faltól, azt a Jóisten sem ragasztja vissza (mélyalapozóval sem), és csak megszívod, ha ráfestesz.

Nekünk, mikor a fenti állapotú fal újrafestése előtt álltunk, az enyhén leváló festékre még azt is mondta egy "hozzáértő", hogy lekaparás helyett elég ráglettelni, "az majd összefogja". Hülyeségnek tartottam már előre is, de megpróbáltuk. A glett és a mélyalapozó rendben ment, festéskor viszont a régi festéket a ráhúzott glettel együtt szedegette le darabkákban a henger. Erre pocsékoltunk el nem tudom mennyi glettet és munkaórát, mert szerintem akkor is ugyanennyire vált volna le, ha nem gletteljük. Ráadásul nem győztem a levált foltokat visszaglettelgetni. Ennyi erővel inkább kapartam volna le, és most normális lenne a fal.

Szóval ami le akar jönni, azt bizony le kell szedni, nem véletlenül írja ezt minden (glett, festék, miegymás) használati útmutatója.

aug. 30. 13:02
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy megosztottad.

Hát igen ez a szívás mikor elkezded kapargatni. Legalább jönne le egyben. De valahol elég leszedni. Másik helyiségben segített a csiszolás. Egy részén volt ahol nem sziszoltam meg eléggé és elkezdte leszedni festéskor a meszet. De szerencsére valóban csak 1m2 nyi területen volt. Lekapartam és rájavítottam.

aug. 30. 13:13
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon lassan haladok ezzel a csiszolással, kapargatással. Annyi lenne a kérdésem a falat meleg vízzel ha beáztatom, könnyebben lejön a mész? Vagy a víz csak festék esetén segít
szept. 1. 17:23
 8/8 anonim ***** válasza:
De gondolom nem zsiráffal csiszolsz?
szept. 1. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!