Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mivel festenétek a csempét és...

Mivel festenétek a csempét és mivel a lambériát?

Figyelt kérdés

A csempe csúnya koszos-fehér színű (eredetileg), talán már szürkének is mondanám, egyelőre fehérre festeném, esetleg stencillel tennék mintát.

A lambéria meg a klasszik lambéria-barna, és teljesen fehérre szeretném, hogy ne látsszon az erezet.

Aki csinált ilyet, pontosan milyen festékkel, hány rétegben, milyen folyamatban festette?

Köszönöm a segítséget

aug. 22. 19:25
1 2
 1/11 A nagy Levin ***** válasza:
50%
A csempére van kimondottan csempefesték. A lambéria, meg nem mindegy, hogy műanyag, vagy fa, ha fa nem mindegy, hogy festett, vagy lakkozott.
aug. 22. 19:49
 2/11 A kérdező kommentje:

fa, lakkozott

tapasztalatot szeretnék, mert sokféle-fajta festék van, de biztos, hogy nem mind jó, tuti, van amelyik már 1 rétegben jó, másikból meg kell 3.. szóval az ilyesmikre vagyok kiváncsi :)

aug. 22. 19:54
 3/11 A nagy Levin ***** válasza:

Például az Epodex csempefesték jó minőségű, bár nem a legolcsóbb. A csempét alaposan tisztítani és zsírtalanítani kell (van hozzá szerük), majd két rétegben átfesteni.

A lambériát meg én valamilyen akrillal, vagy bútorfestékkel csinálnám. Ha nem egyenetlen a felület, akkor csiszolni sem kell, csak festeni két-három rétegben. (A kettő valószínűleg elég.)

aug. 22. 20:52
 4/11 anonim ***** válasza:
A csempét nem tudom, a lambériát át kell csiszolni egy kicsit, inkább azért, hogy tiszta legyen a felület. Érdemes 1 rétegben töltőalapozóval lekenni és utána egyszer festékkel. Pl. a Milesi, vagy Remmers elég jó márkák.
aug. 23. 06:58
 5/11 anonim ***** válasza:
Csempét nem mernék átfesteni. Olvastam teszteket, pár hónapig jó csak, ha valami karc éri, akkor jön le. Ahogy a fólia is.
aug. 23. 07:31
 6/11 anonim ***** válasza:
Csempére matrica van rá kimondottan.Lambériat még mindig csak lazúrral de ha fehérre szeretnéd kapni fára való fehér víz alapú festéket.
aug. 23. 08:41
 7/11 anonim ***** válasza:

Mindkettőt festettünk két éve, plusz azóta egy-két bútort is.

A konyhai csempére Dulux csempefestéket használtam, úgy voltam vele, hogy a régit nem bírom nézni, le kéne cserélni, szóval ha nagyon tré lesz a festés, akkor legrosszabb esetben is ugyanott vagyunk, mint festés előtt. Most 2 éves, én nem bántam meg, de azért annak tudatában voltam/vagyok, hogy átmeneti megoldás. A mosogató körül azért két helyen sikerült már picit megsérteni, gondolom tepsi mosogatással, vagy hasonlóval. Illetve szerintem a főzőlap körül nem biztos, hogy túl tartós lehet, ahol azért ráfröccsen ez-az. Nálunk különálló gáztűzhely van, aminek az üveg fedele védi a csempét, így ebben nincs tapasztalatom.

Nagyon sok tapasztalatot megnéztem egyébként. A zuhanyzóban/fürdőkád mellett egyáltalán nem tartós a csempefestés, illetve padlón.

Lambériát kréta festékkel festettem, de annak ellenére, hogy brutál drága és agyon ajnározott festék volt, a harmadik réteg után is úgy érzem, hogy nem az igazi. Nem az a szép fehér és matt, koszolódó, nehezen letörölhető felületet adott. Egy fenyő ajtós beépített szekrényt is ezzel festettünk, szerintem nem volt jó választás, de azért a réginél sokkal jobban tetszik, szóval nem bántuk meg. Szintén két évesek, semmi bajuk.

Van festett laminált bútorunk is, az már Dulux konyhabútor festékkel lett lekenve. Nagyon nagyon jó az állaga, könnyen felvihető, jól fed és kiadós, de egyértelműen sérülékenyebb, mint a kréta a lambérián.

Összességében egyik projektet sem bántuk meg.

aug. 23. 09:37
 8/11 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.A csempe a fürdőben van, alapvetően is csak 1-2 évre tervezném, utána csere, csak az most nem fér bele (sem időben, sem pénzben). De lehet, akkor jobban járok, ha nézem addig, míg cserélni tudjuk.

A lambéria elég nagy felület, nagyon nem szeretném csiszolni :D illetve mattot szeretnék belőle, ezt nem írtam fentebb

aug. 23. 12:27
 9/11 anonim ***** válasza:
Van csak fuga festék/javító is. Az tényleg tartós, és egyben vízzáró, így penészgátló megoldás, ami bírja a takarítást is utána. Azt hitték a 20-25 éves csempére mikor egy-két év múlva eladtam a lakást, hogy most lett felújítva a fürdő meg a konyha (mondtam, hogy nem, szóval nem átverés volt a cél :D). Tehát ha nem maga a csempe anyaga sérült, színeződött el, ezt tudom ajánlani, nagyon sokat dob az összképen és olcsó (főleg, ami tégelyes és nem csak toll, bár utóbbit könnyebb irányítani, mint egy vékony ecsetet, előbbi a kisebb hiányokat is betömi). Elég pepecs meló persze, egy nagyobb felületnél el lehet vele több órát, napot játszani.
aug. 24. 06:25
 10/11 A kérdező kommentje:
vagyis fugafestékkel festetted az egész felületet? ezt még nem olvastam sehol, köszi :)
aug. 24. 09:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!