Honnan tudom a legkönnyebben megállapítani, hogy egy fal főfal/tartófal vagy válaszfal ?
A statikus véleménye szerint nézzem meg a falak vastagságát, ha kb 20-25 cm vastagok, akkor tartófalak.
Igen ám, de az összes fal kb ilyen vastagságú, így nekem (laikusnak) ez semmit sem segített.
Kértem, hogy jöjjön ki személyesen, de azt válaszolta, hogy fölösleges lenne, inkább megkímél 30.000 Ft kiadásától, mert a falvastagság alapján én is eltudom dönteni.
Előre is köszönöm a segítséget :)
A főfalak amik tartanak azok, 30 cm ès felettiek. A 10-20-25cm falak válaszfalak, nem tartanak semmit.
Èpületnèl mèg megkönnyíti ezt, hogy hol fekszenek a gerendák fel. Így a főfal a külső, ès belül jellemzően vègigfutnak a lakáson, egyik vègètől a másikig.
Egyeltalán ház vagy lakás, tetőtèr? Egy móricka rajzról is azèrt kitúnik.
2# A főfal nem 20cm, azt fèlreírták ide(hacsak nem beton).
Tèglávól 30 ès feletti a tartófal. Vályogból 50 től felfelè, de itt szilárdság miatt is lehet minden fal 50 cm.
Betonból lehet 20cm főfal, de az nem jellemző.
Nagyjából meg ahogy 1- leírta.
B30 tèglánál vèkonyabb tartófalat nem raknak. A válaszfal tèglák 10,15,20 cm vagy jellemzően. Ritka a 30 as válaszfal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!