Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Egy elhanyagolt (nem tisztítot...

Egy elhanyagolt (nem tisztított) légkondinak a teljesítménye lecsökken?

Figyelt kérdés

júl. 18. 17:52
 1/6 A nagy Levin ***** válasza:
69%
Az hagyján, de még (élet)veszélyes is lehet.
júl. 18. 18:02
 2/6 anonim ***** válasza:
86%

A bacik meg penész meg egyebek egészségre károsak, de nem csökkentik a teljesítményt.

Ha tele van porral és nehezen jár a levegő a hőcserélők között, akkor az már okozhat romlást, hisz nem tudod kivenni rendesen a kívánt hőmérsékletet onnan.

júl. 18. 18:35
 3/6 anonim ***** válasza:
57%
Olvasd el a lègiós betegsèget
júl. 18. 19:10
 4/6 anonim ***** válasza:
Csak ha nagyon poros és elszökött a hűtőgáz. A legionella okozta betegség csak a víz párologtatós rendszereknél fordul elő.
júl. 18. 21:33
 5/6 anonim ***** válasza:

#4 jól írja, én is így tudom.

A ventilátor teljesítménye és a hűtőfelület hőleadása is romlok, amennyiben koszos a gép. Átlagos lakásban egy szezon alatt jelentős kosz halmozódik fel a klímagépekben. Legyen az mobil vagy split. Alapvetően nem nagy truváj kitakarítani, hiszen kinyithatók, a szűrőbetétek kivehetők, moshatók, a gép tisztítása már nehezebb, mert nem érheti víz az elektromos részeket (egyértelmű dolog) és a fali egység takarítása közben lefolyhat a koszos (fekete) szennyvíz akár a falon is vagy a bútorra, egyéb holmira. Kondenzvíz lefolyócsővel, szivattyúval rendelkező gépeknél ezek eldugulhatnak...

Jómagam gépész vagyok, ipari klímákkal is foglalkoztam (egészen mások), így magam takarítom a saját klímáinkat. (első alkalommal hívtunk szervízt, majd megnéztem, mit, miként csinálnak, el lestem a trükköket) Vegyszernek évek óta a Aspico CA115-öt használom, bevált. A kivehető szűrőket, zuhannyal le kell mosni, majd befújni. A gépet apránként befújni és közben aprólékosan kitakarítani a lapátok közét. (hurkapálcika + vatta, akár egy nagy fölpilicka)

Álló és asztaliventilátorokat is minden évben szintén letakarítom, elpakolás előtt. Azok lapátaira, rácsaira is lerakódik a pór, ami rontja a hatásfokot és gusztustalan is a látványa a koszos gépeknek.

júl. 23. 17:09
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha ezt megnézed, egyértelművé válik, mennyire leromolhat a klíma teljesítménye, ha nincs kitakarítva régóta:

Klímatisztítás házilag avagy a horrorklíma

https://www.youtube.com/watch?v=uPZp5BFkYZg

júl. 23. 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!