Teljesítménybővítés Panellakás 16A-ról 32A-ra?
Adott egy panellakásunk, amiben 1x16A található, és 1x32A-ra szeretnénk bővíteni. A villanyszerelőnk aki a lakásban csinálta a villanyt, behúzásokat sajnos nem E.ON regisztrált villanyszerelő, így ő nem jogosult ebben segíteni.
A lakáselosztó megfelelően kiépítve, azonban elvileg egy kábelt a bejövőt cserélni kell a telj. bővitéshez, de ezt is regisztrált villszerelő cserélheti.
Kérdésem, hogy mi a menete a telj bővítésnek? Be kell adni az igényt az eonhoz, aztan megküldik az MGT-t és utána kell keresnem regisztrált villanyszerelőt? Vagy hogyan kell ezt intézni?
A közösképviselő tájékoztatása szerint nyugodtan lehet bővítettni a teljesítményt, sőt sok felújított lakásnál már megcsinálták ezt.
A lakásban a villanyhálózatot megcsináltattuk már, új lakáselosztó, stb. Az e.on tájékoztatója alapján az 1x32A ingyenesen jár, csak maga a bekötést és a kiszállást kellene kifizetni.
Na hát kértem árajánlatot egy cégtől, ahol regisztrált villanyszerelő végezte volna a telejsítménybővítést, 5000ft volt a felmérési díj, amire azt mondom teljesen oké, megkell nézni mit kell alakítani stb. És úgy, hogy az Amperokért nem kellene fizetni, lakás hálózata elbírja, 210.000 Ft-ot mondott... nekem ez brutál soknak tűnik.
A bejövő kábeleket ki kell cserélni azt mondta, de az 3 kábelt érint amik 1-1 méteresek. Tehát még az anyag miatt sem lehetne ennyire drága szerintem.
Az alapanyagár 74.000 ft körül lenne. A munkadíjra 140.000 Ft-ot számoltak plusz, hogy kijön ugye a e.ontól valaki, kiszállásí díj 19.000 Ft.
A 140.000 Ft munkadíj szerintem brutál sok. Oké, ki kell cserélni az órától a lakáselosztóig a vezetéket (max. márfél méter a kábel, mert nagyon közel van az óra). De ezen kívűl nem kell cseréni semmit. Mi a külön kérésünkre akarjuk még a villanyóra szekrényt cserélni, mert az átlátszó plexi annyira kopott hogy nem látjuk leolvasni a villanyórát.
32A szeretnénk emelni. Ezáltal a villanyszerelőnk, aki a lakásban végezte a munkálatokat 25A fi-relét szerelt, tudván h 32A akarunk csak. 1x32. Ez a regisztrált villanyszerelő azt mondta az nem jó, 40A fi-relé kell... De majd ő elviszi (gondolom nem beszámítva, csak elvitte volna, mert az árajánlatban azt nem vonta le) és pluszba felszámolta a 40-eset.. Nekem több bajom is akad ezzel az árajánlattal, lehúzásnak tűnik. Egy kis lakásunk van, nem 3x32A akarunk bővítetni, mert nem érezzük szükségét. De hogy az 1x32A bővítéséhez ennyit kelljen fizetni?!
2 éve a bővítésre új dobozzal 120000 ft munkadíjat fizettem, igaz 3 fázisra, de az plusz 2 szál vezeték, és nem hinném hogy fél óránál több idejébe került ezek bekötése.
A regisztrált szerelők hasonló árakon dolgoznak.
Az meg jogos , hogy a 25A fi relé kicsi 32A-hoz...
Köszönöm a válaszod és hogyleírtad a tapasztalatod. Nyilván a mai világban nem várom el a puszira pacsira megcsinálják a szakemberek a munkákat. A te esetedben a 3 fázisra szerintem releváns a munkadíj.
Itt én az 1 fázisnál nem érzem észszerűnek.
A fi-relés dolgot meg szintén nem értem, ha az a villanyszerelő, aki az egész lakás villanyhálózatát csinálta, átnézte, tanácsot adott azt mondta, hogy a 25-ös elég, akkor a másik miért mondja hogy nem elég, kell a 40-es. Ilyen esetben kinek higyjen az ember? Akkor most tök feleslegesen vettük meg a 25-öset, kb kuka, vadi új, és 40-eset kellett volna venni?
És igen, felmerül bennem sajnos a kétely, hogy ilyen árajánlat után higyjek a regisztráltnak, vagy a saját villanyszerelőnknek, aki szintén hivatalos villanyszerelő, csak annyi hogy nem regisztált, nincs plomba bontási engedélye.
Köszönöm a lekezelő a válaszod.. gondolom most szebb a napod. :)
Fogalmam sincs egyelőre mi lesz. Sajnos manapság semmi sem olcsó, ez tény. De alaposan át kell ezt gondolni, hiszen egy felmérés díjja 5000 ft-ba kerül.. Kihívok 3-4 szerelőt ajánlatra, 20.000 ft elment arra, hogy csak árajánlatokat kérek. És hiába íródik jóvá annál, akit végül választanék. F*sz ez az egész rendsze ahogy itthon működnek a dolgok. Semmit nem lehet könnyen és ésszerűen elintézni. Mindenki ott húzza le a másikat, ahol tudja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!