Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Lehet még új parapetes konvekt...

Lehet még új parapetes konvektort létesíteni?

Figyelt kérdés

A telekre / házba nincs bevezetve a gáz, és így nyilván semmilyen gázkészülék sincs. Az utcában van gázvezeték.

Szeretném bevezettetni a gázt, és szeretnék gázfűtést. Vannak felmerült kérdéseim, utánanéztem, de ellentmondásos dolgokat olvastam, illetve több fórumban megkérdeztem, de mindenki mást mond, vagy éppen nem mond semmit.

Úgy gondolom, hogy a "gázkazán + néhány darab radiátor" verzió modernebbnek és elegánsabbnak számít (talán még hatékonyabban is üzemel), mint a konvektoros megoldás, viszont ez a verzió tippem szerint drágább. Kell hozzá gázkémény, a radiátorokhoz vízcsövek, radiátorok, keringető szivattyú, stb., az egész rendszer bonyolultabb tehát a munkadíj is több lesz. Ezért szimpatikusabbak a gázkonvektorok.

Viszont fűtenék olyan helyiségeket is, aminek nincs külső fala, vagy nincs ablaka (nem lehet közvetlenül szellőztetni), vagy más miatt (pl. helyhiány) nem szerelhető oda konvektor.

Ezért a gázkazán+radiátor ill. a gázkonvektor keverékét gondolnám jó ötletnek. Így a ház egyik részében konvektorok lennének (így ott pl. nem kell radiátoroknak vízcsöveket szerelni), a másik részében meg lenne egy parapetes mini kazán, és néhány vizes radiátor.

Lehet-e még újonnan parapetet létesíteni, és parapetes gázkonvektorokat beszereltetni? Van ahol azt írják hogy újat nem lehet, csak régit lehet karbantartani / cserélni. Máshol azt írják, hogy lehet, de csak a legdrágább legjobb konvektorokból lehet választani, mert csak ezek teljesítik az előírásokat (ha viszont régi konvektort cserélünk, akkor az olcsóbbakból is lehet választani).

Mindenütt ablak alá rakják a konvektorokat és a parapet kivezetést. Ennek mi az oka? Lehet-e máshová tenni, mondjuk egy olyan falra, ahol nincs ablak, vagy az ablaktól 2-3 méterrel odébb de ugyanarra a falra?

Aki mostanában csináltatott hasonló munkát, ez az egész nagyjából mennyibe kerülne?

-gáz beköttetése a telekre, gázóra

-gázcső elvezetése a házon belül a megfelelő helyekre

-1 db gáztűzhely, kb. 100-150 eFt

-gázterv, engedélyek

-munkadíjak

-2 db parapetes gázkonvektor + 2 db parapet készlet, kb. 2 * 200 eFt + 2 * 50eFt

-1 db parapetes (mondjuk Mika) mini kazán + kb. 5 db vizes radiátor (erre itt [link] másfél milliót írnak + ÁFA, szóval legyen mondjuk 2mFt)

Ez az egész kijönne 2,5mFt-ból?

jún. 17. 13:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem parapetes konvektort már régóta nem lehet újonnan létesíteni, csak a meglévőt cserélni. A MIKA kazánra is igaz, mert az is parapetet használ. Ha gázfűtést akarsz akkor csak a rendes kondenzációs gázkazán radiátorokkal az opció. Neccesen de talán kijönne ennyiből amit leírtál. Viszont ha gázfűtés helyett fűtőklímákat rakatnál akkor gázterv se kell, darabja 300k kb. nem tudom mekkora a házad de talán 3 db elég lesz amit leírtál. Plusz ez esetben a villanytűzhely jobb választás a gáznál kb. 150k ból már jókat lehet venni, itt fix bekötés kell, az egy 1-200 k kb. A klímák üzemeltetése nappali tarifából kb. egy áron van a gázzal. Szerintem esetedbe a második opció kézenfekvőbb lenne.
jún. 17. 15:41
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Azt írnám mint 1#
jún. 17. 17:09
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Azt is olvastam, hogy például MIKA minikazánból nem csak parapetes létezik, hanem "turbós kivezetésű" is, ami valami olyasmit jelent, hogy a falon kidugnak vízszintesen egy csövet. Szóval ez nem a födémen és a tetőn kimenő kémény, hanem egy parapethez hasonló vízszintes cső. Ilyet manapság szabad csináltatni? Gondolom igen.

Azért tartanám jobb ötletnek a gázfűtést, mert szerintem jobb több lábon állni. Van ez a rezsicsökkentett limit, külön a villanynál, és külön a gáznál. Villanyból jelenleg kb. elhasználjuk ezt a limitet (villanybojler, meg mindenféle háztartási készülék).

Ha gázfűtés lenne, akkor talán elég lenne gázból a limit alatti mennyiség, vagy talán picit fölötte lennénk. Ha viszont villanyfűtés lenne (pl. klímával), akkor az mindenképpen az "olcsó" rész fölött lenne.

A Mika kazánokról egyébként rosszakat olvasni, hogy megbízhatatlanok, meg rosszul lehet őket javíttatni, de páran olyat is írnak hogy nekik nem volt vele gondjuk.

Létezik olyan gázkazán a "turbós kivezetésű" Mikán kívül, amihez nem kémény van, hanem vízszintes cső, ami a falon megy ki? Mert ha igen, akkor lehet valami olyat választanék, és akkor megspórolnám a kémény árát.

jún. 17. 19:05
 4/8 anonim ***** válasza:
Hát manapság már sajnos nem igazán engedélyezik az oldalsó kivezetést, hosszabb, fentebbre nyúló kéménycsövet szoktak manapság engedni.
jún. 17. 19:07
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
És ma már csak kondenzációs kazánokat lehet újonnan beszereltetni, amik egyben turbósak tehát kívülről veszik az égéshez szükséges levegőt, a kondenzációs azt jelenti ha 55 fok alatti az előremenő víz hőfoka, akkor a lecsapódó párából is visszanyer egy kis energiát.
jún. 17. 19:11
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Hogy hol mehet ki a cső, azt a gáztervező eldönti. Elvileg mehet falon kívülre ahogy akarod, de annak is megvannak az előírásai hol vezethető ki.

Társasházakba az ablakok miatt nem tudsz ilyent csinálni, azèrt marad a konvektor.

jún. 17. 21:18
 7/8 A kérdező kommentje:

Itt egy családi házról lenne szó.

"parapetes konvektort már régóta nem lehet újonnan létesíteni, csak a meglévőt cserélni"

Erről egyébként a neten nem találni semmit, egy-két fórumban van hogy valaki írja, de semmilyen újságcikket vagy akármit nem találni erről. Olyanokat találtam, hogy adott település önkormányzata megtiltotta új parapet létesítését, vagy utcára néző parapet létesítését, de hogy országosan lenne ilyen, olyat nem találtam.

Tudna erről valaki küldeni linket?

Lehetséges, hogy még mindig lehet új parapetet létesíteni (csak mondjuk nem mindenhol, mert valamelyik gázcég vagy önkormányzat ezt tiltja), és ez valamiért így elterjedt hogy nem lehet. Persze fogalmam sincs, csak szeretnék tisztán látni.

jún. 18. 10:01
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Hogy szúrtad be a kérdéshez a szavak alá a linket?
jún. 24. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!