Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A falban kaparó cserebogár a...

A falban kaparó cserebogár a gyenge beton és vakolat miatt tud feljönni a betonon keresztül a falba?

Figyelt kérdés

Nem egyedi eset, több helyen olvasom hogy küzdenek ezzel a problémával, főleg régi házaknál, vályogházaknál. Azt tudom hogy évtizedekkel ezelőtt nem volt olyan fejlett a technologai meg a szabályozás ezert nem olyan erős anyagokat készítettek.

El nem tudom képzelni hogy ha valami le van betonozva akkor azon egy bogár átkapar. A házam előtt a beton kb 4 éves, de azt ha vésővel kapargatnám akkor sem tudném kivájni a földig, nemhogy ott egy bogár átrágja magát. Gondolom az ilyen régi kádár kockákban meg parasztházakban málik a beton mert kispórolták belőle a cementet meg az alapot is teledobálták törmelékekkel.

Dolgoztam már több régi ház felújításánál ahol csak úgy omlott a vakolat tégláig.

2024. jún. 17. 04:21
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
A betonon nem jön át, meg a vakolatba sem. Kizárólag esetleg a vályogba megha nincs alap, de èn ilyent sem hallottam. Egy jó vályog nagyon kemèny, tömör.
2024. jún. 17. 07:01
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Valaki valami nagy butaságot talált ki vagy nagyon félre lett értve valami, mert a beton évtizedekkel, sőt évezredekkel ezelőtt is pont olyan kemény volt, mint most. Már a rómaiak használtak cementet az építkezéseikhez és olyan erős habarcsot csináltak vele, hogy a mai napig áll az a sok kilométeres vízvezeték ami a hegyekből hozza le a vizet a településre.

Gondolj bele, hogy a nagyvárosokban több évszázada építették a házakat amik ma Európa városainak jellegzetes képét adja, ha olyan gyenge anyagból épültek volna amin egy cserebogár átfúrja magát akkor nem állnának ott sok emeletesen azóta is!

Szerintem valami könnyűszerkezetes építményről lehetett szó valahol, annak a lényege, hogy fából van a váza és nagyobb része, fa az épület alja is, ezt egy apró rovar is átrágja, a szú. De ez nem beton.

Hiába vacak egy beton azon egy bogár nem fogja átfúrni magát. Ráadásul a cserebogár lárvája hogy kerülne be egy épület alá???? Az alapnak kiássák a helyét, azt a földet is kiveszik vele amibe korábban belepetézhetett volna a cserebogár.

Ezen nem kell aggódnod! Az a talajréteg amiben bogár lehet már nincs ott a házad alatt. A vályogházaknak nem volt általában beton alapja, döngölt földre épültek. De ott sem alulról fúrhatta át magát a bogár hanem oldalról esetleg. A vályog az sáros szalma, ezzel természetesen megbírkózhat egy peches bogár, olyan, mintha az agyagos talajban próbálna fúrni szegény. De vakolaton nem megy át, ha a vályogházat levakolták, beton alapra építették, akkor azzal sem lehet gond.

2024. jún. 17. 08:00
 3/3 A kérdező kommentje:

Laktam kádárkockában ahol majdnem minden évben voltak cserebogarak.

Kb. 2-3 helyen jött ki és mindig ugyan ott. Az egyik az egy válaszfal volt, szóval nem tudom hogy hogy ment be a ház alá. A kültéri falat még megértem hogy kintről valahogy bejött ha azt mondod hogy ezek kintről jönnek.

Ezek szerint nincs rendes alap a ház alatt ha 2 szoba közt feltud jönni? Nem vályog a ház

2024. jún. 18. 01:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!