Lenne értelmezhető fogyasztás csökkenés, ha a szellőztető álltal kiszívott levegőt a klíma kültéri egységére irányítanám?
Azon agyalok, hogy ha a meglévő, fűtésre is használt klímám kültéri egységére ráfújnám a majdani szellőztető berendezés álltal kiszívott levegőt, az javítana-e a hatásfokán.
Alapból úgy sejtem, hogy egy hőcserélős szellőztetőnek sincs olyan hatásfoka, hogy mondjuk -5 fokban a házból kifújt levegőt 0 fok alá hűtse. Ezért gondoltam arra, hogy ezt a külső levegő hőmérsékleténél valószínűleg 10-15 fokkal melegebb levegőt, ha a kültérire irányítanám, akkor annak megugrana hőfelvevő képessége, mivel nagyobb lenne a hűtő és a környező levegő közötti hőmérséklet különbség.
Azt mondjuk meg kell nézni, hogy mekkora légtömeget szívok ki a házból és mekkora a kültérinek a légszállítása.
Szerintetek?
@9
Ez ugyanazon az elven működik csak nagyban
"hanem a nagyobb rendszerre"
Azok előmelegítik a kifújt levegő hőjével a beszívott levegőt. Tehát amit végül kifúj az már gyakorlatilag ugyanolyan hőmérsékletű mint a kinti levegő. Már ha jó és jól beépített berendezésről beszélünk. Vagyis semmi értelme az ötletednek.
Ha meg a beltér meleg, párás levegőjét direkdben ráfujatnád a működő klímára az egy jégtömmbbé állna össze elég hamar.
Nem egészen értek egyet. Ha adott mennyiségű levegőt adott hőmérsékleten beszív és ugyan azt a mennyiségű levegőt kifúja akkor szerintem max kiegyenlítődhetnek a kozegek, de annyira nem hűlhet le a kifújt levegő mint a beszívott. Nem? Ezek sima keresztirányú hőcserélők, ha jól gondolom. De cáfoljatok meg, mert kíváncsi vagyok!
@13
Igen, kiegyenlítődnek. A hőcserélő teljes hosszában.
Minimális nyereséged lenne ezzel a rendszerrel, viszont a #12 második része egy olyan fontos ellenérv amivel nem számoltam. Egész egyszerűen megfagy a klíma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!