Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Férjem a zománc festéket...

Férjem a zománc festéket nitrohigitoval hígította. Úgy festett le két ablakot. Rohadt büdös van bent. Kaparjuk le? Vagy meg fog maradni a festék az ablakon?

Figyelt kérdés

Olvastam , hogy szintetikus hígító jó a zomanchoz.

Lesz bajunk a szagtól?

2023. nov. 30. 12:01
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Jesszus! Hogy jött ki a szaga a hajadból? Egyáltalán miért csinaltál ilyet?

Tegnap vette a festéket. Hígító volt itthon.

2023. nov. 30. 14:44
 12/25 A kérdező kommentje:

En meg a ruhák szaga miatt aggódok. Dobnám ki őket

Anyukád hogy örülhett, most ebbe belegondoltam, mint két kamasz fiú anyja.

2023. nov. 30. 14:58
 13/25 anonim ***** válasza:

Utána megmostam samponnal is kétszer. Nem éreztük a szagát mivel egész nap ebben a szagban dolgoztunk, tulajdonképen amíg nem tisztul ki ilyenkor az orrüreg addig csak ennél erősebb szagokat éreztünk.

Egész nap a fűtés csöveit kentük, nyár volt tehát sapka sem volt rajtunk és annyi festékcsepp volt a hajamban hogy ha egyesével mosogatom akkor is ugyanúgy teljesen higíttós lett volna a hajam (mások így csinálták, hasonló végeredménnyel). Egyébként pár cseppért nem mostuk mert idővel (pár nap) lekopott.

Ha friss gyártású akkor (főleg hogy a gyártó sem ajánlotta a higíttást) kb ugyanannyi a száradási ideje. Egyébként is (legalább is régebben) három réteg volt az ajánlott nyílászárókra, csak nem zománcból. Az a fedő réteg volt de ma már lehet hogy megfelelő a zománc alapozni is.

2023. nov. 30. 15:00
 14/25 anonim ***** válasza:

Nem lesz a ruháknak semmi baja, mosd át újra egy erősebb illatú öblítővel és ne abban a helyiségben terítsd ki száradni ahol festettetek.

Munkahelyen melós ruhában voltunk, bejárni is olyat használtunk aminél nem okozott gondot hogy egész nap egy lemezszekrényben pihen egy negyven férőhelyes öltözőben (elképzelheted azt a szagorgiát ami ott volt).

Anyukám inkább ezen szép szakma más káros hatásai miatt aggódott :)

2023. nov. 30. 15:06
 15/25 A kérdező kommentje:

Es az tutira ez a nitro higito volt? Ahogy olvasom van többfajta hígító is. Hát most elkepzeltem.

En meg itt hisztizek

Es te meg élsz minden bizonnyal!

Ha megse jó, max lepereg a festek ugye?

2023. nov. 30. 15:07
 16/25 A kérdező kommentje:

Szegény anyud😆 mostmár át tudom érezni.

Az en fiam motort szerel fest, de mar kivan tőlem, hogy piszkálom maszk, kesztyű.tudom azonnal leveszi ha nem latom.

2023. nov. 30. 15:09
 17/25 anonim ***** válasza:

Tuti hogy nitro volt mivel ebből ált rendelkezésre sok és az egyéb higítókat amúgy is hazavitték az idősebb szakik maszekolni a kurrensebb festékekkel együtt.

Inkább az akkoriban alkalmazott festékek voltak veszélyesek, mi fém alapozónak csak és kizárólag miniumot használtunk ami az oktatónk elmondása alapján öt év alatt egy fél osztályt vitt a sírba mert zárt térben alkalmazták és huzamosabb ideig azt lélegezték be. Tehát mi csak nyílt térben, építkezések vasszerkezeteinek alapozására használhattuk. Tudtommal 1972-ben be is tiltották.

Én éllek, de ez több mint harminc éve történt és nem is gyakorlom a szakmámat csak hobbi szinten.

Leperegni nem fog főleg hogy friss gyártású, esetleg egy kicsit lassabban fog megszáradni de az az időjárás miatt is lassan fog megtörténni. Több réteg esetén jó ha megvárod az előző réteg száradását.

Festésnél az a lényeg hogy egyenletesen legyen felhordva és ne folyjon meg, száradás után ha megfelelő a festék sűrűsége akkor olyan mintha öntve lenne.

Anyum inkább az építőipar akkoriban elterjedt népbetegségétől féltett, azt meg alkoholizmusnak becézték :) Azt sem sikerült elkapnom :)

Ne maceráld hisz úgyis leveszi ha nem látod :) Fiatalon mindenki szeret a saját kárán tanulni, ez akkoriban is így volt. Inkább dicsérd meg hogy nem a telefont nyomkodja hanem próbál egy kis kézügyességet szerezni. Imádom amikor kétségbeesetten álnak egy defektes autó mellett és hívják a szervízt, amikor 4 csavar, egy emelő és a pótkerék elhárítja a bajt negyed óra alatt, és ez ott van a legtöbb autóban.

2023. nov. 30. 15:46
 18/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod! Igyekszem nem túlrettegni a felelmeket, bármitől meg lehet betegedni igaz ami igaz. Csak nehez az interneten terjedő infók világában.

Mostmar az utolsó reteg elott megvárom a teljes száradást, picit jobb már, hogy zomancfesték szag van es nem hígító. Bár ez is büdös. Azt hiszem gyors fürdés lesz😀

2023. nov. 30. 18:11
 19/25 anonim ***** válasza:

Higító az higító, nem kell ezt túlgondolni. Ez az ökölszabály. Az a baj egyébként, hogy környezettudatosság néven elkezdtek gyártani ész nélkül mindenfél kencét, vizes bázisúakat stb. Na ezekhez nem jó a higító. De nem is érnek sokat mert fél év mulva kenheted újra, lepattogzanak ezek az új festékek. Van amelyik modern festék annyira szar hogy 4-5-ször kell átkenni, mert annyira átlátszó anyag. Mit meg ráírnak hogy hány négyzetméter, jó ha ötödére elég. Nem tudom hogy számolják,de nem veszi meg mindenki a drága festékszórót, ecsettel meg nem lehet 20mikron vastagságban kenni...

Az a lényeg egyébként hogy szellőztessetek. Ha jár a levegő akkor jobban szárad mert javul a párolgás, és nem is fulladtok meg.

2023. nov. 30. 18:38
 20/25 anonim ***** válasza:

Bocsánat hogy csak most válaszolok de nem vettem észre hogy tegnap reagáltál az irományomra.

Az interneten megosztott okosságok nagy része hazugság, kis része meg ferdítés :) Én jókat szoktam mosolyogni az alföldön kiszántott 10 méteres anakondán meg társain, hisz az még a természetes élőhelyén is ritkaság számba megy.

Nem fontos három rétegben lefesteni főleg ebben a hidegben. Az jó harminc éve volt és akkor is egy réteg kitt, két réteg olajfesték után kentünk egy réteg fedő zománcot. Ha takar rendesen (nem látszik át az előző festék) akkor rendben lesz így is.

A víz bázisú festékekkel hasonló a tapasztalatom mint a 19-es válaszolónak, semmire sem jó amit kézzel is megfogunk (pl.: nyílászáró). Koszolódik, kopik, nehezen takar és a méregzöld erőlködés miatt nagyon drága. Bár ha azt vesszük hogy egy doboz Trinát zománc ami már nem is egy kiló, csak 75 deka, az közel 8000,-ft, akkor lehet hogy jó lesz lassan a mész is a nyílászárókra.

Az oldószeres festékeknek sajnos velejárója a kellemetlen szag, de ha megszárad akkor szép lesz és időtálóbb mint a víz bázisúak.

A gyors fürdésnek megvan az az előnye hogy kevés víz fogy :) Minden rosszban van valami jó :)

2023. dec. 1. 13:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!