Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Régebbi ház felújításnak hogy...

Régebbi ház felújításnak hogy lehetne okosan nekiállni?

Figyelt kérdés

Adott egy ház, aminek a tulajdonát és így fenntartását megnyertem magamnak egy nem várt esemény kapcsán. Sok dolog lenne vele, elég sok. Viszont én heti pár napot töltök itt, itt van a holmim egy része, amit nem tudok magammal vinni meg nem is feltétlen szeretnék. Kellene egy fix pont azért.

Albérletet is fizetek, és ha nincs semmi extra, akkor teljesen jól elvagyok, jut is marad is.

Viszont a felújításra nagyon nem tudok félretenni, amennyi költséggel jár. A tetőt pl nagyon sürgősen kéne javítani, és nagyon magasra rakták, szóval ha így hagyom az is rengeteg, meg ha átépítem, akkor is.

Ez igazából a legnagyob költség.

De vályog ház, szóval a falazatot meg beltéri dolgokat is kellene csinálni, korszerűsíteni. Persze ez nem olyan, mint egy tető, ami hazavághat mindent.

Vidéki kis városban van, szóval nem hiszem, hogy akkora nagy kereslet lenne rá, meg azt sem, hogy olyan egetverő áron el lehetne adni. Főleg így, hogy bőven lenne mit csinálni.

Az lenne a kérdésem, hogy erre mi lenne szerintetek a legjobb megoldás? Gondolkozom hitelben, hogy felújítsam, és megtartsam, mert fontos is bizonyos szinten.

De azon is, hogy eladnám, és inkább vennék egy lakást. De az is olyan, hogy életem végéig fizethetem, persze ki lehet adni, de mégis, ez nagyon nem tiszta még, hogy mi lenne a legjobb.

Csak ez nagyon nagy stressz és gondoltam, tudtok tanácsot adni.

2023. nov. 17. 18:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
26%

Anyagilag nem éri meg vályogra költeni. Hiába pofozod ki, attól a vályog vályog marad minden hátrányával együtt.

Nekem is volt egy vályog örökségem. Eladtam és pont azért, mert abban a házban nőttem fel és tudtam, hogy egy tégla házhoz képest mennyi baj van a vályoggal. Sose láttam volna viszont a ráköltött pénzem.

2023. nov. 17. 19:53
 2/12 anonim ***** válasza:
48%
A vályog tökèletes, sok előnye van. De nagy esèllyel nincs vízszigetelèse, ès így a felújítással gondok lehetnek. Ez a règi technika, anyag, nem kompatibilis a mai anyagokkal.
2023. nov. 17. 20:13
 3/12 anonim ***** válasza:
24%

Tökéletes a vályog, csupán vizesedik (vízszigetelés talán 1%-nál van), hőszigetelni alig lehet, azt is drágán, a olcsó fűthetősége népi hiedelem, festeni csak mésszel lehet, vakolni csak vályogvakolattal. Ahol az eső ráver a falra, ott 2 évente kenegetheted. Egerek, patkányok berágják magukat, vízcső szeret eltörni, hiszen a vályog a nedvesség-száradás hatására hol kitágul, hol zsugurodik, meg aztán alapja sincs ezeknek az épületeknek. Még a műanyag ablak is necces téma, mert könnyen lehet hogy 2 év után a szépen passzoló szárnyak csontra beragadnak a keretbe.

De nagyon fontos, szabályozza a párát! (a valóságban annyira nem) ÉS ULTRA ROMANTIKUS A VÁLYOG. Uh, ez igen. Ez egy pompás tulajdonsága. Feledteti minden hátrányát.

2023. nov. 17. 20:34
 4/12 anonim ***** válasza:
61%

Ha hagyják vizesedni akkor vizesedik. Hőszigetelni lehet üveggyapot, kőzetgyapot, szalmapaplan, nádlemez, szalmabálával, de van egy ide kifejlesztett perforált nikecel is.

A mèsz teljesen jó, föld színekkel színezhető.

A vízcső nem szeret eltörni csak úgy a semmitől, nem fog a vályog kitágulni ès összehúzódni a párától. Az ablak fölè áthidalót szokás tenni. Csak mert műanyag egy ablak, nem ragad be; a fa sem szokott. Van több èpületnek alapja, de állnak 100-200 ève így is úgy is, ès nem dőlnek össze ha karbantartják őket.

Nemcsak párát szabályoz (kb 5 cm rètege), de semlegesíti a szagokat, jól árnyèkolja az elektroszmogot stb.

Már èv háza is volt vályogház, újonnan is èpítenek, a règieket odafigyelèssel felújítva nagyon jók lesznek. Egy jó vályog elèg kemèny, nem rágja be magát egèr vagy patkány.

2023. nov. 17. 22:36
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

A tető állapotáról nem írtál semmit, de sok esetben évekig elhúzható a tetőcsere, ha a fedélszék meg van erősítve pótdeszkákkal és vasakkal.

Sok helyen van így, nehogy azt hidd hogy mindenkinek van több milliója teljes tetőcserére... Ennek a költsége messze nem annyi mint egy teljes tetőcsere. A rossz, törött cserepeket meg cserélni kell, ahol beázik ott meg becsinálni valamivel, bemalterozni, sziloplaszttal kinyomni, pótlemezeket berakni, stb. a kreativitás sokat segít. Ha palatető, ott ugyanez, bárhogyan is, sajátkezüleg toldozva-foltozva ha megszünteted a beázást az jó lesz és a ház állagmegőrzéséhez járul hozzá.

Sok szempontból lehet elemezni hogy a vájoggal érdemes -e foglalkozni, ez a te döntésed, én nem mondok rá semmit, majd mások mondanak valamit.

Mindenesetre ha eltökélted magadat a felújítás mellett, én azt javaslom, amit lehet sajátkezüleg magad vagy rokonok/ismerősök segítségével csináld. Szép lassan haladj, mindig annyit amennyire van időd és pénzed. Nem kell hitelt felvenni. Aztán mi van ha csak 5év múlva lesz meg? Semmi... Minek az a nagy hajsza?

2023. nov. 17. 22:48
 6/12 anonim ***** válasza:
0%

Menekűj a vályogból. Nekünk óriási kő esett le szívünkről mikór megszabadultunk tőlle.

Nem volt benne semmi kényelem.

2023. nov. 17. 23:32
 7/12 anonim ***** válasza:
A vályog olyan, hogy baromira eltérő véleménnyel vannak róla az emberek, mert minden attól függ, hogy épült a ház! Ha vizesednek a falak és nem tesz ellene a tulajdonos, akkor egészen addig nincs baj, ameddig a vályogházba olyan anyagok kerülnek be kizárólag, ami régen volt jellemző a vályogházakra. Azaz ha vizesednek ugyan a falak, de az aljzat nincs betonozva csak felkenve, nincs csempe sem a falon sehol sem, nem hordunk bele mai építési anyagokat mint pl. gipszkarton, műanyag nyílászáró, nem fóliázunk semmit se stb. stb. úgy használjuk, ahogy azt használták 100 éve, akkor hiába vizesedik a fal, az ki is szárad, nincs penész, nem esik le a vakolat stb. stb. No most ezt tévesen egyesek úgy adják elő, hogy a vályogot csak így lehet lakni, ami viszont nem igaz! Azonban nagyon nehéz felmérni ezt, hogy a fal vizesedne-e ha nem tudna folyamatosan kiszáradni, így akinél mondjuk aktuális állapotában nem vizes a fal, és az ha később megteszi ezt, hogy cementalapú dolgokat használ, hogy belül glettel betonoz, csempézik, burkol, gipszkartont használ stb. azt érheti meglepetés, mert látványosan vizesedik a fal, aztán jön a penész, a dohszag stb. és a k.... életbe eladom ezt a sz-rt, mert elegem van belőle! Ott nem ez a megoldás, a vizesedést kell tudni megszűntetni, drénlemez, dréncső, kavicságy stb. stb. utólagos alap szigetelést azonban nem szabad elkövetni, abból lehet akár gond is, ha az alap nem beton és nem tud kiszáradni az alap, akkor azzal azt tönkreteszed. Ha eltudod érni, hogy valóban szárazak legyenek a falak, akkor viszont a tévhittel ellentétben ugyanúgy kezelheted ezeket a falakat, mintha az tégla lenne, hisz száraz! Ennek okán nyugodtan szigetelheted, az aljzatot betonozhatod, használhatsz cement alapú anyagokat, glettelheted, burkolólapokat is használhatsz stb. stb.
2023. nov. 18. 08:51
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Tudom, nagyon eltérőek a vélemények még szakik között is.

Tetővel kapcsolatban, nincs megrogyva meg nem életveszélyes, viszont ha szél van, akkor kb garantált, hogy hullanak a cserepek, 5,5m nagyon meredek is.

Szóval főleg megelőzésképp kéne cserélni meg javítani, korszerűsíteni.

Falak bentről oké kb minden, van, ahol vizesedik, főleg télen. De annyira nem vészes az sem, hogy ledobna a festéket.

A hátfal viszont nem ennyire jó állapotú. Ott a vakolat sem olyan stabil. És emiatt kellene a csatorna cseréje is, hogy ne ázzon.

Szóval kicsit meg vagyok rekedve ezen a ponton, hogy hogyan tovább, mert nem szeretném (akármi lesz is a ház sorsa), hogy kidől a fal egyszercsak.

2023. nov. 18. 10:12
 9/12 anonim ***** válasza:

Mindenek előtt keress rá megfelelő szakembert aki èrt vályoghoz ès felmèri.

A vizesedèst, időszakos vizesedèst meg kell szüntetni. Egy magadnak ez sok lesz, mert ki is kell szűrnöd a kóklereket, tisztàba kell lenned mik a lehetősègek.

A facebon vannak vàlyogházas csoportok, ott tudnak ajánlani olyant aki feltudja mèrni.

2023. nov. 18. 18:54
 10/12 anonim ***** válasza:

Kevesen értik a vályog működését, még kevesebben akarnak vele foglalkozni, mert sokkal gondosabb munkát igényel, mint egy tégla vagy ytong. Általában a tulajra marad minden, aki több-kevesebb sikerrel toldozza-foltozza ezeket a házakat.

Annyi biztos, hogy a vályognál el lehet felejteni mindenféle mondern anyagot, amit manapság a tüzépen látsz. Mindent magadnak kell otthon kikeverni, kikísérletezni. Nem lesz éppen szabadidő barát!

A másik klasszikus problémája a vályognak a hőszigetelés. Drága a lélegző vakolat és igazából alig jobb a páraáteresztése, mint a sima vödrös cuccnak. Át kell szellőztetni a szigetelést, idő-pénz-idő és még egy kis pénz.

5cm kutya közönséges fehér EPS hőszigetelő képessége 50 cm csupasz vályogfalnak felel meg. Ez szerintem sokat elmond arról, mekkorát fejlődött az építőipar az elmúlt évtizedekben.

2023. nov. 18. 19:28
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!